Ασφαλείς χώροι: Η απομάκρυνση από ενοχλητικές καταστάσεις είναι μια πράξη αυτο-φροντίδας

Ασφαλείς χώροι: Η απομάκρυνση από ενοχλητικές καταστάσεις είναι μια πράξη αυτο-φροντίδας

Ασφαλείς χώροι: Η απομάκρυνση από ενοχλητικές καταστάσεις είναι μια πράξη αυτο-φροντίδας

Επιμέλεια Εύη Βισβάρδη

«Πρέπει απλώς να γνωρίζουμε ότι μπορούμε όλοι να δημιουργήσουμε αυτό το ξεχωριστό, ασφαλές μέρος μέσα μας, στον οποίο μπορούμε να νιώθουμε άνετα και αυτό δεν πρέπει απαραίτητα να είναι με άλλους ανθρώπους» – Alessia Cara

Η οικογένειά μας αγαπά τα σκυλιά. Είχαμε πάντα σκύλους και κάθε φορά που ο αδερφός μου έρχεται να επισκεφτεί την οικογένειά μου, φέρνει τουλάχιστον μια τεράστια τσάντα από λιχουδιές. Αλλά αυτή η ιστορία δεν αφορά ένα από τα σκυλιά μου.

5 key moments in the fascinating history of humans and dogs | From the Grapevine

Περπατάμε τον σκύλο μας Λούλου δύο φορές την ημέρα, μία φορά το πρωί και μία φορά το βράδυ. Αυτός ο σύντομος περίπατος είναι συνήθως γεμάτος δράμα. Έχουμε τα αδέσποτα στο δρόμο να μας κυνηγούν ή το σκυλί του γείτονα. Μερικές φορές, είναι ένα είδος αρουραίου που διασχίζει το μονοπάτι μας, ή σκαραβαίοι (νεκροί ή ζωντανοί) που διασχίζουν το μονοπάτι μας. Κάθε μέρα, μια νέα ιστορία. Ναι, ξέρω, μια ζωή γεμάτη περιπέτεια δεν μπορεί να είναι κακή, ε;

Ξαναλέω, αυτή η ιστορία δεν αφορά τον Λούλου ή εμάς. Μέσα σε όλο αυτό το δράμα, υπάρχει μια σκηνή που με ηρεμεί και με εκπλήσσει κάθε φορά. Υπάρχει αυτό το συγκεκριμένο αδέσποτο σκυλί που ζει στο τέλος της γειτονιάς μας, ένα από τα σπάνια αδέσποτα που είναι ασυνήθιστα ήρεμο και αποφεύγει τον καυγά. Κάθε φορά που μας βλέπει να κατεβαίνουμε με το σκύλο μας, περπατάει ήσυχα, σε μικρή απόσταση και μένει στον χώρο του απέναντι.

Ωστόσο, αυτός ο σκύλος ξέρει ότι δεν μπορούμε να τον ενοχλήσουμε σε αυτόν τον χώρο. Περνάει απέναντι σε εμάς με αυτοπεποίθηση και μας περιμένει, πριν φύγει ξανά. Είναι πραγματικά ο πρωταθλητής που διεκδικεί τον ασφαλή χώρο του.

51,358 Golden Retriever Stock Photos, Pictures & Royalty-Free Images - iStock

Παρακολουθώ αυτήν τη σκηνή δύο φορές την ημέρα και πάντα με συγκίνηση. Επιτρέπεται σε όλους να δημιουργήσουμε αυτόν τον χώρο και να υποχωρήσουμε σε αυτόν όπως θέλουμε, αλλά τις περισσότερες φορές, επιλέγουμε να μην το κάνουμε.

Ο ασφαλής χώρος μπορεί να είναι κυριολεκτικός ή εικονιστικός, αλλά τείνει να χάνει αξία, όσο μεγαλώνουμε. Αισθανόμαστε ένοχοι για τη μετάβαση σε αυτόν τον χώρο, και πολλές φορές, δεν έχουμε ιδέα τι είναι αυτός ο χώρος για εμάς. Νιώθουμε υποχρεωμένοι να συνεισφέρουμε και να συμμετέχουμε σε κάθε δράμα που απλώς μας κοιτάζει.

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να επιλέξουμε τον εαυτό μας;

The healing power of dogs. – Learning from Dogs

Το σκυλάκι στην ιστορία μας δεν ενδιαφέρεται για το τι σκέφτονται οι άλλοι όταν τρέχει στο χώρο του. Είναι δικό του και δεν ντρέπεται γι ‘αυτό. Τον βοηθά να ζήσει με τους δικούς του κανόνες, όπου δεν υπάρχει δράμα και περιττές αντιπαραθέσεις. Του δίνει χρόνο και χώρο για να εκτιμήσει, να παρατηρήσει και να θεραπεύσει. Ξέρει ότι είναι σωστό να μπαίνουμε σε αυτόν τον ασφαλή χώρο μας για λίγο, όταν αντιμετωπίζουμε δύσκολες καταστάσεις ή συναισθήματα.

Μια πράξη υψηλής ευαισθητοποίησης

Αυτό το καθημερινό περιστατικό με έκανε να προβληματιστώ πολύ για έναν ασφαλή χώρο:

τι σημαίνει, τι αξία έχει για εμάς προσωπικά και πού μπορούμε να τον βρούμε. Για μένα είναι, να περάσω μερικές ώρες διαβάζοντας, παρακολουθώντας μια τηλεοπτική εκπομπή ή περπατώντας. Μπορεί να είναι κάτι άλλο για εσάς και μπορεί να αλλάξει ανάλογα με τις ανάγκες σας και τις καταστάσεις που αντιμετωπίζετε.

Συνειδητοποίησα ότι η βασική πτυχή ενός ασφαλούς χώρου είναι ότι πρέπει να είναι εύκολα προσβάσιμος, όπως είναι για τον σκύλο στην ιστορία μας. Θα πρέπει επίσης να είναι ένας τόπος εξουσίας δικος μας – ο σκύλος δεν κρύβεται από τους άλλους, είναι εντελώς φανερός στον χώρο του. Απλώς απομακρύνει τον εαυτό του από την κατάσταση, διατηρώντας ταυτόχρονα ένα πολύ “προσεκτικό μάτι” πάνω μας.

Ashe - Save Myself (Official Video) - YouTubeΛέει ευγενικά στους άλλους ότι επιλέγει να μην πολεμήσει.

 

Η είσοδος σε ασφαλή χώρο δεν πρέπει να θεωρείται δειλή πράξη. Αντίθετα, είναι εξαιρετικά ενδυναμωτική και είναι η μεγαλύτερη πράξη αυτο-φροντίδας με την οποία μπορείτε να ανταμείψετε τον εαυτό σας.

Είναι μια πράξη υψηλής ευαισθητοποίησης και επιλογής. Εσείς αποφασίζετε πότε θα μπείτε σε αυτό και πότε θα βγείτε. Δεν έχει σημασία αν αντιμετωπίζετε το ίδιο πρόβλημα κάθε μέρα και πηγαίνετε στον ασφαλή χώρο σας κάθε φορά. Είναι δικός σας, αυτός ο χώρος και πρέπει να τον διεκδικήσετε. Είναι εδώ που μπορείτε πραγματικά να θεραπεύεστε από τα τραύματα μικρά ή μεγάλα, καθημερινά ή όταν χρειαστεί.

NEW MUSIC: California songrwiter Ashe releases "SAVE MYSELF" - ArtvoiceΕίναι σημαντικό να το θυμόμαστε όταν αισθανόμαστε λυπημένοι ή ηττημένοι, όταν ασχολούμαστε με λέξεις και πράξεις που μας βλάπτουν, συμπεριφορά από αγαπημένους ή φίλους που μας μπερδεύουν, ή καταστάσεις που μας αφήνουν μπερδεμένους.

Είναι σωστός για μια παύση. Είναι σωστό να αναζητήσω καταφύγιο, ανεξάρτητα από το τι πιστεύουν οι άλλοι για εμάς. Ίσως αύριο, μια άλλη καινούργια ημέρα, μπορείτε να επιλέξετε να βγείτε από το χώρο σας και να πολεμήσετε.

Celebrate Your Life !
Ενημερωθείτε για τα Soul Fests του 2020 !!!
Δηλώστε το ενδιαφέρον σας να σας ενημερώνουμε μέσω email στο
celebrateyourlifegr@gmail.com