Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα και ελαιόλαδο

Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα και ελαιόλαδο

Γαύρος στο φούρνο με ντομάτα και ελαιόλαδο

Στις ελληνικές θάλασσες υπάρχουν άφθονοι γαύροι που ψαρεύονται από τα τέλη Αυγούστου και μετά, όταν δουλεύουν οι τράτες καθώς και με τα γρι-γρί, οπότε η τιμή τους κατά κιλό είναι πολύ χαμηλή. Το κρέας τους είναι πολύ νόστιμο, ειδικά αν πριν το μαγείρεμα αφαιρεθεί το κεφάλι, επειδή πικρίζει αρκετά. Αλιεύονται επίσης και για δόλωμα μεγαλύτερων ψαριών.
Στο εμπόριο φέρονται είτε ως νωποί, είτε ως παστωμένοι αποκαλούμενοι αντζούγιες, ή και επεξεργασμένοι ακέφαλοι σε φέτες, σε κατάψυξη, ή σε κονσέρβες και είναι πολύ θρεπτικοί για τον οργανισμό και συμβάλουν στην καλή υγεία !

Υλικά

  • 1 κιλό γαύρο
  • 2 µεγάλες ώριµες ντοµάτες
  • 2 σκελίδες σκόρδο
  • 1 κουταλιά ρίγανη
  • 1 φλιτζάνι ελαιόλαδο
  • χυµό από 1 λεµόνι µικρό
  • αλάτι

Bruschetta / Plate / Rotating | HD Stock Video 164-326-250 | Framepool Stock Footage

Προετοιμασία – Μαγείρεμα

Πλένουµε τον γαύρο, αφού του αφαιρέσουµε το κεφάλι και τα εντόσθια, τον καθαρίζουµε και τον τοποθετούµε σε ένα αρκετά µεγάλο ταψί. Περιχύνουµε µε το ελαιόλαδο και το λεµόνι, αλατίζουµε και πασπαλίζουµε τα ψάρια µε ρίγανη. Στη συνέχεια τα ανακατεύουµε καλά µε τις χούφτες µας και προσθέτουµε το σκόρδο. Βάζουµε πάνω στον γαύρο τις ντοµάτες κοµµένες φέτες και ψήνουµε 45-50 λεπτά στους 180 βαθµούς.

#incredible_crete