Γιατί αγαπάμε την Κυριακάτικη βόλτα στην Πεντέλη

Γιατί αγαπάμε την Κυριακάτικη βόλτα στην Πεντέλη

Κυριακή ίσον βόλτα. Οικογένεια, φίλοι, καλή παρέα, ωραίο φαγητό και φυσικά όμορφες βόλτες. Και για κάποιο λόγο ή μάλλον πολλούς λόγους έχω συνδέσει τις βόλτες αυτές με την Πεντέλη. Αν το κάνεις και εσύ, σίγουρα με καταλαβαίνεις. Έχει όλα εκείνα που σε κάνουν να νιώθεις ότι έχεις φύγει από την Αθήνα. Την ίδια στιγμή όμως έχεις κάνει μόλις λίγα χιλιόμετρα για να φτάσεις.

Φυσική ομορφιά και ευκαιρία για περπάτημα

Η Πεντέλη είναι το βουνό της διπλανής πόρτας. Τόσο προσιτό ώστε να μπορείς να βρίσκεις πάντα μονοπάτια για περπάτημα και τρέξιμο,ποδήλατο,πικ-νικ.  Εγώ προτιμώ το ποδήλατο βουνού αλλά η περιοχή ενδείκνυται και για πιο απλές οικογενειακές βόλτες. Για περπάτημα εμένα με ενθουσιάζουν και τα μονοπάτια γύρω από τη Σπηλιά του Νταβέλη. Πάντα εξάλλου με συνέπαιρναν οι μύθοι και οι θρύλοι που τη συντροφεύουν. Η θέα από εκεί σου κόβει την ανάσα αφού με καλό καιρό το μάτι σου φτάνει μέχρι και τη θάλασσα. Προσωπικά να και έχω πάει πάμπολλες φορές, πάντα μου αρέσει να πηγαίνω και μια βόλτα μέχρι τον καταρράκτη της Πεντέλης. Η επίσημη ονομασία του είναι καταρράκτης Βαλανάρη. Δεν είναι γνωστός σε πολύ κόσμο και αποτελεί ένα μικρό μυστικό της περιοχής. Και επειδή μου αρέσει να μοιράζομαι μυστικά, θα σου πω ότι βρίσκεται στην περιοχή Ντράφι – Καλλιθέα.

Πεντέλη - Πεντέλη - 1/12

Στάση για καφέ και καλό φαγητό στην Πεντέλη

Οι επιλογές σου χωρίζονται σε δύο αλλά δυνατές πλατείες. Αυτή της Παλαιάς και αυτή της Νέας Πεντέλης. Εγώ είμαι πιο πολύ θαυμαστής της Παλαιάς αλλά έχω περάσει ουκ ολίγα μεσημέρια στη Νέα. Αγαπημένο στέκι εδώ και λίγα χρόνια είναι η καφετέρια Παλιάτσος με την ιδιαίτερη διακόσμηση και τη μεγάλη ποικιλία σε ροφήματα και σνακ. Και μετά Κρυστάλλη ή Πηλιορείτικο για νόστιμο κρέας, μερίδες που σε χορταίνουν μετά το περπάτημα και μεζεδάκια για όταν πηγαίνω για κρασάκι.Μια (τέλεια) Κυριακή στην ΠεντέληΓενικώς η Πεντέλη για μένα είναι αυτό ακριβώς που περιέγραψα. Βόλτα στη φύση, καφές με καλή παρέα και μετά φαγητό (και γλυκό) μέχρι να έρθει το απόγευμα. Γυρνάς στο σπίτι από μια μονοήμερη εκδρομή που δε σε κουράζει αλλά σε ξεκουράζει. Βέβαια σε αυτό βοηθάει ότι ακόμη και από κέντρο της Αθήνας να ξεκινήσεις, θα φτάσεις στην Πεντέλη σε μισή ώρα.

Αστεροσκοπείο για ακόμη πιο ιδιαίτερες εμπειρίες

Έχω πάει μία – δύο φορές αλλά θα ήθελα να ξαναπάω σίγουρα. Συγκεκριμένες μέρες του χρόνου γίνονται παραστάσεις και ενδιαφέρουσες παρουσιάσεις. Μερικές από αυτές τις μέρες, λοιπόν, είναι και Κυριακές. Ρίξτε μια ματιά νωρίτερα στο site τους www.astro.noa.gr γιατί αξίζει να το συνδυάσετε με την εκδρoμή σας.

Για μένα η Πεντέλη είναι η all time classic επιλογή για Κυριακή όλες τις εποχές του χρόνου. Το χειμώνα θα σε γοητεύσει ειδικά αν ντυθεί στα λευκά. Την άνοιξη μεταμορφώνεται σε πίνακας ζωγραφικής. Το καλοκαίρι και οι δύο πλατείες είναι όνειρο, κυριολεκτικά σαν να είσαι σε εξοχή εκτός Αττικής. Το φθινόπωρο σου προσφέρει ιδανικό καιρό για περιπάτους και εξερεύνηση.

Πηγή εξωτερικής φωτογραφίας: wikipedia.org