Είναι αναστρέψιμη η κλιματική αλλαγή; (video)

Είναι αναστρέψιμη η κλιματική αλλαγή; (video)

Είναι αναστρέψιμη η κλιματική αλλαγή; (video)

Η ΕΕ έχει θέσει ως στόχο τη μείωση των εκπομπών CO2 κατά 40% μέχρι το 2030 συγκριτικά με τις εκπομπές του 1990. Ήδη όμως υπάρχουν πιέσεις αυτή η μείωση να γίνει μεγαλύτερη. Χρειάζονται περισσότερες δεσμεύσεις από ότι ορίζει η Συμφωνία του Παρισιού δήλωσε στην ΕΡΤ3 και την εκπομπή Ο3 ο Τάκης Γρηγορίου υπεύθυνος της Greenpeace για θέματα ενέργειας και κλιματικής αλλαγής.\

Επίσης οι χώρες μέλη της G20 δεσμεύονται να μειώσουν τα πλαστικά απορρίμματα. Ωστόσο, δεν διευκρίνισαν λεπτομερώς πώς θα το καταφέρουν αυτό.

Τα μέτρα θα εφαρμοστούν σε εθελοντική βάση και κάθε χρόνο θα δημοσιοποιείται μια έκθεση όπου θα αναφέρεται η πρόοδος που έχει επιτευχθεί.

Η ρύπανση των ωκεανών με πλαστικά έχει αναχθεί με μείζον πρόβλημα για όλον τον κόσμο, ιδίως αφότου απαγορεύτηκε στην Κίνα και αλλού η εισαγωγή πλαστικών σκουπιδιών προερχόμενων από άλλες χώρες. Κάποιες χώρες, όπως η Ιαπωνία, βλέπουν να συσσωρεύονται τα πλαστικά αυτά στο έδαφός τους.

Μία από τις βασικές ανησυχίες αφορά τα μικροπλαστικά, πολύ μικρά τεμάχια που δεν ξεπερνούν σε μέγεθος τα 5 χιλιοστά και είναι εξαιρετικά δύσκολο να συλλεχθούν. Τα μικροπλαστικά απορροφούν επικίνδυνα χημικά προϊόντα και συσσωρεύονται στον οργανισμό των ψαριών, των πουλιών και άλλων ζώων.