Καθαρά Δευτέρα 2021: Σκέψεις για έκτακτο σχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Καθαρά Δευτέρα 2021: Σκέψεις για έκτακτο σχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Καθαρά Δευτέρα 2021: Σκέψεις για έκτακτο σχέδιο προκειμένου να αποφευχθεί ο συνωστισμός

Σε συναγερμό παραμένουν οι ειδικοί του υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας του κορονοϊού στην Ελλάδα καθώς έρχεται η Καθαρά Δευτέρα.

Αυτό που ανησυχεί τους λοιμωξιολόγους και τους επιδημιολόγους είναι το ενδεχόμενο συνωστισμού σε πάρκα λόγω της Καθαράς Δευτέρας και του εθίμου για το πέταγμα του αετού.

Η πρόταση αυτή για κλείσιμο μαζί με τις εισηγήσεις για τις επόμενες περιοχές που θα πρέπει να μπουν στο «βαθύ κόκκινο» εξετάστηκαν σε σύσκεψη του υπουργείου Υγείας, με τις πληροφορίες να κάνουν σαφές πως όλα τα πάρκα θα είναι ανοιχτά.

Με αυτό το δεδομένο και σύμφωνα με όσα γνωρίζουμε μέχρι αυτή τη στιγμή, ισχύουν στο έπακρον οι απαγορεύσεις στις μετακινήσεις, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση την προηγούμενη εβδομάδα, πράγμα που σημαίνει, ότι όποιος θέλει να πετάξει χαρταετό, θα μπορεί να το κάνει, με τον κωδικό «6», υπό τους νέους και πιο εξειδικευμένους περιορισμούς.

Ως εκ τούτου, οι πολίτες μπορούν να μετακινηθούν με τον κωδικό «6» μόνο πεζή ή με ποδήλατο, ενώ για το «2» δεν μπορούν να βγουν εκτός των ορίων του δήμου τους.

Ακόμη, για τις πιο επιβεβαρυμένες επιδημιολογικά περιοχές, αυτές δηλαδή που είναι στο «βαθύ κόκκινο» ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας τις καθημερινές και το Σαββατοκύριακο, από τις 19:00 έως τις 05:00 της επόμενης ημέρας και τα Σαββατοκύριακα. Εξαίρεση αποτελούν οι μητροπολιτικές Αθήνα και Θεσσαλονίκη, όπου η απαγόρευση μόνο για τις καθημερινές ξεκινά από τις 21:00 και διαρκεί έως τις 5 το πρωί.

«Να μην ανοίξει τίποτα για 10-15 ημέρες»
Κυβέρνηση και ειδικοί παρακολουθούν την εξέλιξη της πανδημίας, με την Αττική να παραμένει η βασική εστία προβληματισμού, ενώ κι άλλες περιοχές της χώρας οι μολύνσεις είναι στα ύψη.

Υπό την πίεση που ασκούν τα αυξημένα κρούσματα που ανακοινώνονται τις τελευταίες ημέρες σε συνδυασμό με την αύξηση των εισαγωγών και των διασωληνωμένων στα νοσοκομεία, ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για τον χρόνο και τον τρόπο επανεκκίνησης της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας αναπροσαρμόζονται.

Κατά πληροφορίες μέλη της επιτροπής του υπουργείου Υγείας λένε χαρακτηριστικά ότι «δεν πρέπει να ανοίξει τίποτα για τις επόμενες 10-15 ημέρες».

Το παραπάνω επιβεβαίωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, δηλώνοντας: «Φοβάμαι ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση για οποιοδήποτε άνοιγμα μέσα στον Μάρτιο δεν είναι της παρούσης». Παράλληλα η κ. Πελώνη ξεκαθάρισε ότι το άνοιγμα των δραστηριοτήτων «θα εξαρτηθεί από την πορεία των κρουσμάτων». «Δώσαμε έναν οδικό χάρτη για το ποια είναι η επόμενη μέρα όταν μπορέσουμε να μειώσουμε το επιδημιολογικό φορτίο, χωρίς συγκεκριμένες ημερομηνίες για τα πάντα είναι υπό την αίρεση της εξέλιξης της πανδημίας», συνέχισε.

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων, έδειξε πως πάει πίσω η επαναλειτουργία του λιανεμπορίου, επισημαίνοντας: Αν η πανδημία καλπάζει, το άνοιγμα της αγοράς αναβάλλεται».

Ο υπουργός Ανάπτυξης υπογράμμισε ότι το άνοιγμα της αγοράς θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη της πανδημίας.

Αλλά και ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, απέφυγε να δώσει κάποιο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμα της αγοράς σημειώνοντας ότι αυτό θα το αποφασίσει η Επιτροπή των Ειδικών.