ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ: τοξικά βερνίκια νυχιών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τα μη τοξικά βερνίκια νυχιών

ΜΑΝΙΚΙΟΥΡ: τοξικά βερνίκια νυχιών – Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Πώς επιτυγχάνουμε μια σωστή σύνθεση  και ποια ποικιλία εναλλακτικών λύσεων μπορούμε να αποκτήσουμε,στα νύχια χωρίς να καταφύγουμε σε συστατικά που μπορεί να είναι επιβλαβή για την υγεία;

Στην Ελλάδα υπάρχουν μάρκες με πιο φυσικα συστατικα (Organic) .Θα βρεις πολλές  μάρκες με cruelty-free & vegan βερνίκια νυχιών  και θα τις δεις στο τέλος του άρθρου!

Βρισκόμαστε σε μια εποχή που, ευτυχώς, όλο και περισσότερες μάρκες ομορφιάς αρχίζουν να αποκτούν περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση, αμφισβητώντας όχι μόνο τις συνθέσεις τους, αλλά και την ανιχνευσιμότητα των συστατικών που χρησιμοποιούν ή το επίπεδο των αποβλήτων που παράγουν, τις μεθόδους παραγωγής και τη συσκευασία τους.

 

Με αυτόν τον τρόπο, εκτός από τις εταιρείες που ήδη γνωρίζουμε, βρίσκουμε λανσάρισμα νέων εμπορικών σημάτων που, από την ίδρυσή τους, προσφέρουν στους καταναλωτές καθαρότερα καλλυντικά με κάθε τρόπο. Ωστόσο, ενώ σε ορισμένες περιοχές της βιομηχανίας, λέξεις όπως βιολογικά, φυσικά ή vegan είναι ήδη περισσότερο από συνηθισμένες, μεταξύ των βερνικιών νυχιών μαθαίνουμε ακόμα γιατί πρέπει να αναζητήσουμε προϊόντα χωρίς τοξικά συστατικά και, το πιο σημαντικό, να προσδιορίσουμε ποια από αυτές τις ουσίες.

«Η πρώτη χαρακτηρίζεται από τον Διεθνή Οργανισμό Έρευνας για τον Καρκίνο ως« καρκινογόνος », είναι μια πολύ πτητική ουσία που υποπτεύεται ότι είναι η αιτία πολλών αναπνευστικών προβλημάτων. Το δεύτερο είναι ερεθιστική και τα αέρια του μπορούν να βλάψουν το κεντρικό νευρικό σύστημα και τον εγκέφαλο (νευροτοξικά) και, τέλος, η BPD είναι ένας ενδοκρινικός διαταράκτης », εξηγεί ο Raquel.

Επομένως, εάν η χρήση οποιουδήποτε από αυτά τα τρία συστατικά δεν επιτρέπεται στην Ευρωπαϊκή Ένωση, όλες οι μάρκες δεν είναι τοξικές; Η απάντηση δεν είναι τόσο απλή γιατί, όπως επισημαίνει ο ιδρυτής της Unbenannt, υπάρχουν πολλά συστατικά που χρησιμοποιούνται συνήθως σε σμάλτα που, αν και δεν απαγορεύονται, υπάρχουν ενδείξεις ότι θα μπορούσαν να είναι επιβλαβείς για το σώμα μας μακροπρόθεσμα. Μεταξύ αυτών που προκαλούν μεγαλύτερη ανησυχία είναι η καμφορά, το φωσφορικό τριφαινύλιο, το ξυλόλιο, η βενζοφαινόνη-3, η ρητίνη φορμαλδεΰδης, η ακετόνη, τα καμφαίνια, τα κολοφάνια, τα αρώματα, τα ορυκτέλαια, τα parabens και οι σιλικόνες , μια μακρά λίστα με την οποία όλο και περισσότερες εταιρείες διανέμουν, αλλά η οποία, όπως είπαμε, εξακολουθεί να μην είναι υποχρεωτική.

Μεταξύ όλων αυτών, η ειδικοί επισημαίνουν ότι το φωσφορικό τριφαινύλιο ή το TPHP είναι το πιο ύποπτο ότι θα γίνει το επόμενο απαγορευμένο συστατικό, στο οποίο έχουν ήδη αρχίσει να μελετώνται οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις του, αλλά διευκρινίζει ότι «ο κίνδυνος  είναι παρόν εφόσον δεν υπάρχει απόδειξη «απόλυτης» ασφάλειας.

Το κλειδί είναι ακριβώς η μελέτη του βαθμού εμφάνισης αυτών των μη απαγορευμένων συστατικών μετά από παρατεταμένη χρήση. Φυσικά, όλα αυτά είναι μια διαδικασία στην οποία νέες επιλογές ή υποκατάστατα αυτών των πιθανών τοξινών ανακαλύπτονται κάθε φορά. Ένα παράδειγμα είναι η Handmade Beauty, μια άλλη ισπανική μάρκα με το δικό της σαλόνι στη Μαδρίτη, η οποία ξεκίνησε με πρόταση χωρίς 7 (7-free), και αργότερα πρόσθεσε ονόματα σε αυτήν τη λίστα.

 Επί του παρόντος, τα νέα δοχεία περιέχουν μόνο τη λέξη free , αφαιρώντας 18 συστατικά των οποίων η επαναλαμβανόμενη χρήση μπορεί να επηρεάσει αρνητικά το σώμα ».

Μια κοινή ερώτηση σχετικά με αυτόν τον τύπο προϊόντος: χωρίς δυνητικά τοξικά συστατικά σημαίνει θυσία της ποιότητας, της αντοχής ή του φινιρίσματος του σμάλτου;

Ο Raquel επισημαίνει ότι, προφανώς, με αυτόν τον τύπο σκευασμάτων δεν μπορούν να επιτύχουν τα αποτελέσματα ενός ημι-μόνιμου σμάλτου – το οποίο, ακριβώς, τα τελευταία χρόνια έχουν προκαλέσει ορισμένα ερωτήματα σχετικά με τις επιπτώσεις τους στην ευημερία και την υγεία τόσο εκείνων που τα φορούν όσο και εκείνων που τα εφαρμόζουν σαλόνια νυχιών – αλλά είναι στο επίπεδο μιας καλής στιλβωτικής ουσίας στο σπίτι.

Μια ιδέα που συμφωνεί το Handmade Beauty με τα προϊόντα διαρκούν μεταξύ 7 και 10 ημερών, πράγμα που εξηγεί ότι, στην πραγματικότητα, αυτό που διανέμεται είναι εκείνα τα στοιχεία που «τείνουν να προκαλούν ξηρότητα, αδυναμία, ερεθισμό ή αλλεργίες, είτε λόγω εισπνοή ή με επαφή, αντικαθιστώντας τα με άλλα που αποφεύγουν αυτές τις επιπτώσεις.

Εμπλουτίζουμε τις φόρμουλες με οργανικό πυρίτιο και με δραστικά συστατικά φυτικής προέλευσης όπως βρώμη, τζίνσενγκ, μπαμπού ή αλόη βέρα, τα οποία προσφέρουν ένα πλεονέκτημα στα μανικιούρ και τα πεντικιούρ, φροντίζοντας να τα διατηρούν δυνατά, ενυδατωμένα και ομοιόμορφα. Επιπλέον, έχουμε ενσωματώσει την αναπνεύσιμη τεχνολογία, η οποία επιτρέπει μεγαλύτερη οξυγόνωση και λιγότερη απόφραξη των νυχιών όταν είναι βαμμένα ».

Ούτε μπορούμε να ξεχάσουμε την περίπτωση της βάσης και της κορυφαίας στρώσης (base coat  top coat), εκείνα τα διαφανή προϊόντα που χρησιμεύουν ως βάση ή ως στοιχείο για τη στεγανοποίηση αντίστοιχα, τα οποία μπορούν επίσης να επιτευχθούν χωρίς τη χρήση τοξικών ουσιών. “Έχουμε το κορυφαίο παλτό Sun Dry, με πολύ γυαλιστερό και ανθεκτικό φινίρισμα – εξήγηση από το Handmade Beauty-, το οποίο παρέχει εξαιρετική αντοχή χωρίς την ανάγκη να προσθέσουμε πιο επιθετικά συστατικά στη φόρμουλα. Μπορούμε επίσης να εφαρμόσουμε ένα στεγνωτικό λάδι σε αυτό το τελικό στρώμα, το οποίο παρέχει ακόμα περισσότερη αντοχή και λάμψη αν είναι δυνατόν “.

Ένα πρόβλημα που προέρχεται από βερνίκια νυχιών είναι αυτό των παραδοσιακών προϊόντων αφαίρεσης μακιγιάζ, τα οποία έχουν επίσης δημιουργήσει πολλή συζήτηση. Τόσο η Unbenannt όσο και η Handmade Beauty συμφωνούν ότι ο κύριος κίνδυνος εδώ είναι η κλασική ακετόνη (ασετόν), η οποία σε πιο ορατό επίπεδο, προκαλεί κυρίως ξηρότητα και αδυναμία στα νύχια. “Στην αγορά βρίσκουμε συγκεκριμένα προϊόντα για να καλύψουμε και να αφαιρέσουμε το μακιγιάζ με περισσότερο ή λιγότερο βέλτιστες τιμές, αλλά με την απλή κίνηση της επιλογής ενός προσβάσιμου προϊόντος που δεν περιέχει ακετόνη, παίρνετε ήδη μια συνειδητή απόφαση”, λέει ο Raquel.

Ως ένας μικρός οδηγός, Από το Handmade Beauty στοιχηματίζουν σε “αφαίρεση βερνικιών νυχιών που έχουν λιπαρή βάση, που διατηρούν την ενυδάτωση των νυχιών, με εκχυλίσματα εσπεριδοειδών που αποτρέπουν επίσης τη μελάγχρωση και το κιτρίνισμα της επιφάνειας. Η τρέχουσα φόρμουλά μας έχει μανταρίνι και λεμόνι στα συστατικά της. εφέ “.

Γνωρίζοντας αυτά, είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε μια πιο συνειδητή αγορά (και ασφαλή για τα νύχια και το σώμα μας.

Στην Ελλάδα υπάρχουν μάρκες με πιο φυσικα συστατικα (Organic) .Θα βρεις πολλές  μάρκες με cruelty-free & vegan βερνίκια νυχιών 

 

 .

Η αμερικάνικη εταιρεία ZOYA είναι η μοναδική εταιρεία που τα βερνίκια της είναι απαλλαγμένα από 10 τοξικές ουσίες https://www.facebook.com/zoya.nailpolishes/

 

https://www.beautyaz.gr/el/beauty/3401–catrice-ultimate-nail-lacquer-106-sundra-10ml-4250947563786.html
https://www.nyxcosmetics.gr/
 https://www.organicbrands.gr/el/product/3304/zao-organic-makeup-nail-polish-%CE%BD%CE%BF-662
https://www.organicbrands.gr/el/product/3304/zao-organic-makeup-nail-polish-%CE%BD%CE%BF-662
https://livingcrueltyfree.gr/%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD/bwc-%CE%B2%CE%B5%CF%81%CE%BD%CE%B9%CE%BA%CE%B9-%CE%BC%CE%B5-%CF%86%CF%85%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-%CF%83%CF%85%CF%83%CF%84%CE%B1%CF%84%CE%B9%CE%BA%CE%B1-kind-colourful-nails/
https://3ina.com/gr_el/the-matte-nail-polish
ΜΠΛΕ DENIM ΝO 13, 10ML SO BIO