Πώς να επιλέξουμε σωστά σεντόνια

Πώς να επιλέξουμε σωστά σεντόνια

Πώς να επιλέξουμε σωστά σεντόνια

Αν αναλογιστούμε ότι μεγάλο της ζωής μας το αφιερώνουμε στον ύπνο, η επιλογή σεντονιών είναι σημαντική υπόθεση, μιας και έρχονται σε άμεση επαφή με το σώμα. Η επιλογή σεντονιών που ταιριάζουν στην προτίμησή μας και μας χαρίζουν μια ευχάριστη αίσθηση, μεταφράζεται σε έναν απολαυστικό ύπνο!

Τι πρέπει να έχουμε λοιπόν κατά νου όταν πάμε να αγοράσουμε σεντόνια;

 1. Μετράμε τη διάσταση του στρώματός μας Ξεκινάμε μετρώντας την επιφάνεια του στρώματός μας (ΠxΜ), αλλά και το ύψος του στρώματός μας, ώστε να σιγουρευτούμε ότι τα σεντόνια που θα αγοράσουμε θα φτάνουν να καλύψουν όλο το στρώμα. Αν χρειαζόμαστε κατωσέντονο με λάστιχο, μετράμε τις διαστάσεις του στρώματος και βάσει αυτών επιλέγουμε την κατάλληλη διάσταση (μία εταιρεία όταν αναφέρει ότι ένα κατωσέντονο έχει διάσταση 160 x 200 cm, αναφέρεται στην επιφάνεια του στρώματος, ενώ υπάρχει σε όλα τα κατωσέντονα φάσα 25-30cm περιμετρικά ώστε να «αγκαλιάζουν» το στρώμα και να μπαίνουν από κάτω).Πώς να επιλέξουμε σωστά σεντόνια

 2. Επιλέγουμε τη σύνθεση που προτιμάμε Τα βαμβακερά σεντόνια είναι πάντα η καλύτερη επιλογή, είναι υγιεινά για καθημερινή χρήση, ανθεκτικά, «αναπνέουν» και είναι κατάλληλα για όλες τις εποχές του χρόνου. Φυσικά, και στα βαμβακερά το αποτέλεσμα εξαρτάται και από άλλους παράγοντες, όπως ποιότητα βαμβακιού, ύφανση κλπ.

  • Απλά βαμβακερά: Είναι κατασκευασμένα από 100% βαμβάκι και η πυκνότητα της ύφανσής τους δεν ξεπερνά τις 180 κλωστές ανά τετραγωνική ίντσα. Είναι τα οικονομικότερα από τα βαμβακερά σεντόνια.

  • Βαμβάκι-περκάλι: Τα σεντόνια από βαμβάκι περκάλι αποτελούν μία υψηλής ποιότητας κατηγορία βαμβακερών σεντονιών, με πυκνή ύφανση (από 200TC και άνω), που τα κάνει ανθεκτικά, απαλά στην υφή, με ματ όψη, και δροσερά.

  • Βαμβάκι-σατέν: Τα λεγόμενα βαμβακοσατέν σεντόνια είναι μία από τις καλύτερες κατηγορίες βαμβακερών σεντονιών. Οι κλωστές που χρησιμοποιούνται στην ύφανσή τους, τους δίνουν την στιλπνή όψη, μία διακριτική γυαλάδα που χαρίζει και ένα ωραίο αποτέλεσμα αισθητικά. Επιπλέον, είναι ιδιαίτερα απαλά στην αφή, με λεία επιφάνεια, παρόλα αυτά λόγω της μεγαλύτερης δυσκολίας στην ύφανσή τους είναι πιο ακριβά από τα συνηθισμένα απλά βαμβακερά.

  • Πώς να επιλέξουμε σωστά σεντόνια

  Τα σεντόνια από βαμβάκι περκάλι μπορεί ποιοτικά να είναι καλά όσο τα βαμβακοσατέν σεντόνια και η διαφορά τους έγκειται στην αίσθηση που μας προσφέρει η κάθε επιλογή. Επομένως, αν προτιμάτε απαλά σεντόνια, δροσερά, ματ, ανθεκτικά στον χρόνο θα επιλέξετε μία ποιότητα όπως βαμβάκι-περκάλι, ενώ αν θέλετε μεταξένια αίσθηση και πολυτελή όψη υφασμάτων θα δείτε τα βαμβακοσατέν σεντόνια. Για το χειμώνα ιδιαίτερα δημοφιλή είναι τα φανελένια σεντόνια τα οποία είναι κατηγορία βαμβακερών σεντονιών με ειδική ύφανση που του χαρίζει μία επιφάνεια με διακριτική αίσθηση σαν χνούδι, είναι απαλά και άνετα και ιδιαίτερα ζεστά για τις κρύες μέρες του χρόνου. Συχνά συναντάμε σεντόνια με ένα ποσοστό πολυέστερ στη σύνθεσή τους. Ένα σετ σεντονιών με σύνθεση βαμβάκι-πολυέστερ μπορεί να έχει δελεαστική τιμή και ευκολία στο καθημερινό σιδέρωμα, αλλά σίγουρα δεν μπορεί να μας χαρίσει τη μαλακή αίσθηση και τη δροσιά του βαμβακερού σεντονιού. Υπάρχουν επίσης και τα σεντόνια από microfiber, από μικρές πολυεστερικές ίνες σφιχτά πλεγμένες μεταξύ τους, που είναι και ιδιαίτερα ανθεκτικά. Στα πλεονεκτήματά τους είναι το γεγονός ότι σιδερώνονται εύκολα, στεγνώνουν ευκολότερα από τα βαμβακερά και έχουν μια στιλπνή και απαλή υφή. Από την άλλη πλευρά είναι ζεστά, οπότε ίσως να μην τα προτιμήσουμε τους καλοκαιρινούς μήνες και φυσικά παρ’όλη την ευχρηστία τους στην καθημερινή χρήση, δεν προέρχονται από αγνές πρώτες ύλες όπως το βαμβάκι

 3. Πώς να επιλέξουμε σωστά σεντόνια
 4. Κοιτάμε τον αριθμό κλωστών (TC) των σεντονιών: Ο αριθμός κλωστών (thread count) ανά τετραγωνική ίντσα υφάσματος είναι κατά κάποιο τρόπο ενδεικτικός της ποιότητας του σεντονιού. Ένας υψηλός αριθμός κλωστών σημαίνει πιο απαλό και ανθεκτικό ύφασμα. Σεντόνια με αριθμό κλωστών από 200TC και άνω κατατάσσονται πολύ υψηλά ποιοτικά.