Πώς να καθησυχάσετε τα παιδιά σας, άλλους γονείς και τον εαυτό σας για τον κορονοϊό

Αν μας έλεγα να πούμε ένα πράγμα που έφερε ο νέος κορονοϊός είναι παγκόσμιο πανικό. Και είναι λογικό μετά από πάνω από 360 θανάτους και 17.000 κρούσματα σε σχεδόν ένα μήνα. Μαζί με τον πανικό ήρθε και η παραπληροφόρηση, ακόμη και ο ρατσισμός απέναντι στον λαό της Κίνας.

Φυσικά τέτοιες αντιδράσεις δεν βοηθούν σε καταστάσεις έκτακτης ανάγκη, ειδικά τα παιδιά. Ετοιμάσαμε έναν οδηγό με ερωτήσεις απαντήσεις για το πώς να καθησυχάσετε τα παιδιά σας, άλλους γονείς και τον εαυτό σας για τον κορονοϊό, βάσει όσων είναι γνωστά μέχρι τώρα.

Προστατεύστε τον εαυτό σας

Για να μπορέσετε να φροντίσετε το παιδί σας, το βασικό είναι να είστε πρώτα από όλα εσείς καλά. Να τρώτε σωστά, να αθλείστε και να προσέχετε την υγεία σας είναι οι βασικές οδηγίες που δίνει το αμερικανικό Κέντρο Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC).

Να είστε σωστά ενημερωμένοι

Για να ενημερώσετε τα παιδιά σας, θα πρέπει πρώτα να είστε εσείς σωστά ενημερωμένοι. Πρέπει να διαβάσετε ακριβείς πληροφορίες από αξιόπιστες πηγές, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών υπηρεσιών υγείας, του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και αξιόπιστων ΜΜΕ. Τα παιδιά σας πιθανότατα θα σας κάνουν ερωτήσεις και όσο πιο έτοιμοι είστε να τους απαντήσετε, τόσο πιο καθησυχαστικό θα είναι για εκείνα.

Μην χρυσώνετε το χάπι

Φυσικά όλα εξαρτώνται από την ηλικία του παιδιού, αλλά αν πηγαίνουν σχολείο, πιθανότατα να έχουν ήδη ακούσει για το κορονοϊό. Έτσι πρέπει να βεβαιωθείτε ότι έχουν ακριβείς πληροφορίες και ότι δεν ακούν φήμες ή παραπληροφόρηση από τους συμμαθητές τους. Καλό είναι πρώτα να του ζητήσετε να σας πει τι έχει ακούσει και στη συνέχεια να διορθώσετε οποιαδήποτε παραπληροφόρηση.

Δεν σχετίζεται με φυλετικά θέματα

Βοηθήστε το να καταλάβει ότι δεν έχει να κάνει με φυλετικά θέματα, παρόλο που ο ιός ξεκίνησε από την Κίνα.

Καθησυχάστε το

Όπως λέει η Ρόμπιν Γκάργουιτς από το Duke University Medical Center στο Deseret News, ένας αποτελεσματικός τρόπος για να καθησυχάσετε το παιδί σας, είναι να το διαβεβαιώσετε ότι θα κάντε τα πάντα για να το προστατεύσετε. Πολλά παιδιά επίσης μπερδεύονται εύκολα με αυτό που θα μπορούσε να συμβεί και με αυτό που θα συμβεί.

Θυμίστε τους πώς να παίρνουν προφυλάξεις

Το πλύσιμο των χεριών είναι το πιο βασικό. Θυμίστε στο παιδί σας πόσο σημαντικό είναι να πλένουμε τακτικά και καλά τα χέρια μας, να φτερνιζόμαστε ή να βήχουμε στον εσωτερικό του αγκώνα μας και όχι στα χέρια και να μην πλησιάζουμε άτομα που είναι άρρωστοι.

Χαμηλός ακόμα ο κίνδυνος

Στις χώρες που μεταφέρθηκε ο ιός, εκτός Κίνας, οι περισσότεροι ήταν άνθρωποι που είτε είχαν ταξιδέψει στην Ουχάν, από όπου φαίνεται πως ξεκίνησε ο ιός, είτε ήρθαν σε επαφή με άτομα που νόσησαν. Με άλλα λόγια, αν δεν έχετε ταξιδέψει πρόσφατα στην Ουχάν, ή αν δεν έχετε έρθει σε επαφή με άτομα που έχουν ταξιδέψει εκεί, είναι ακόμα μικρός ο κίνδυνος να κολλήσετε.

Τι γίνεται με την εγκυμοσύνη

Είναι αλήθεια ότι οι έγκυες μπορεί να είναι πιο ευάλωτες σε ιούς που προσβάλουν το αναπνευστικό, επειδή στην κατάσταση της εγκυμοσύνης το ανοσοποιητικό σύστημα επιβαρύνεται. Γι’ αυτό προτείνεται μια έξτρα προσοχή σε γυναίκες σε εγκυμοσύνη.

Κινδυνεύουν τα έμβρυα;

Ακόμα κι αν μια έγκυος γυναίκα διαγνωστεί με κορωνοϊό, είναι απίθανο να επηρεαστεί το αγέννητο παιδί της. Μέχρι στιγμής, δεν υπάρχουν αναπνευστικοί ιοί που περνάνε στο έμβρυο. Όταν ξέσπασε ο SARS το 2003, δεν υπήρξαν περιπτώσεις μετάδοση του ιού από την μητέρα στο έμβρυο.

 

περισσότερα ΕΔΩ