Πώς να σκέφτεσαι αποτελεσματικά και ομαδικά

Πώς να σκέφτεσαι αποτελεσματικά και ομαδικά

Επιμέλεια Εύη Βισβάρδη

Η ικανότητα δημιουργίας ιδεών – και η αποτελεσματική υλοποίησή τους – είναι ζωτικής σημασίας για τη μακροπρόθεσμη επιτυχία των επιχειρήσεων και φυσικά στη ζωή μας, αλλά κάποιοι από εμάς χρειάζονται χρόνο για να δημιουργήσουν μια ικανότητα σκέψης που πραγματικά προάγει τη δημιουργικότητα και την καινοτομία.

Όλα αυτά που θα διαβάσετε μπορούν να βοηθήσουν και στη λειτουργία μιας οικογένειας φυσικά!

Το πρώτο βήμα για την εγκαθίδρυση μιας τέτοιας κουλτούρας σε ένα επαγγελματικό περιβάλλον είναι να μάθετε πώς να σκέφτεστε αποτελεσματικά.

Ωστόσο, πριν εξερευνήσετε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να διευκολύνετε την τέλεια συνεδρία ανταλλαγής ιδεών, ας ρίξουμε μια γρήγορη ματιά στην προέλευση αυτής της δημοφιλούς τεχνικής.
Team Brainstorming Το «brainstorming» δημιουργήθηκε ως λύση σε ένα πρόβλημα με το οποίο όλοι γνωρίζουμε – πώς καταλαβαίνετε μια μοναδική, νέα ιδέα στο πλαίσιο ενός επαγγελματικού περιβάλλοντος; Ο διευθυντής της διαφήμισης Alex Osborn θεώρησε ότι το παραδοσιακό περιβάλλον συνάντησης κατέστειλε την ελεύθερη ροή των πρωτότυπων ιδεών, οπότε, κατασκεύασε μια στρατηγική που θα συνεπαγόταν την τήρηση ενός συνόλου κανόνων. Αυτός θα ήταν ο καταλύτης που απαιτείται για τη δημιουργία ενός χώρου όπου θα μπορούσε να αναπτυχθεί η δημιουργικότητα. Αυτή η στρατηγική θα γίνει αργότερα γνωστή ως καταιγισμός ιδεών– «brainstorming».
Έχουμε δημιουργήσει έναν οδηγό που περιλαμβάνει τις έξι πιο αποτελεσματικές τεχνικές καταιγισμού ιδεών, μαζί με πρακτικά παραδείγματα, για να σας εξοπλίσουμε για τη διοργάνωση μιας συνάντησης-συνεδρίας «καταιγισμού ιδεών» που μπορεί να αποφέρει τα καλύτερα αποτελέσματα.

 

1. Αποσαφήνιση του στόχου
Πριν από την ανταλλαγή απόψεων, καλό είναι να ορίσετε το επίκεντρο της συνεδρίασης. Η προετοιμασία μπορεί να διασφαλίσει ότι όλοι είναι στο ίδιο μήκος κύματος. Ποιος είναι ο τελικός στόχος της συνάντησης; Αναπτύσσετε πραγματικές λύσεις για εταιρικά προβλήματα; Ο καθορισμός της εστίασης της συνεδρίας είναι απλός. Τόσο απλός όσο το να γράφεις ένα σύντομο μήνυμα.
Για παράδειγμα, εάν η εταιρεία σας κυκλοφορήσει ένα προϊόν αργότερα μέσα στο έτος, η σύντομη παρουσίασή σας θα μπορούσε να αφορά στη δημιουργία μιας δημιουργικής γραμμής creative strapline ή slogan για το προιόν. Η διευκρίνιση του στόχου σας στην αρχή σας επιτρέπει να παρακολουθείτε και να μετράτε τα αποτελέσματα μετά. Επιτύχατε τους στόχους σας; Επιτύχατε αυτό που σκοπεύατε;

Taking Notes

2. Χαλαρώστε
Σκεφτείτε όλες εκείνες τις στιγμές που έχετε παρακολουθήσει μια συνάντηση όπου η ίδια, προβλέψιμη πορεία δράσης έχει προταθεί ξανά και ξανά. Η παραμονή στη ζώνη άνεσής σας εμποδίζει τον καταιγισμό ιδεών. Ο καθένας έχει τη δυνατότητα να σκέφτεται δημιουργικά υπό τις σωστές συνθήκες. Προκειμένου να γίνει καταιγισμός ιδεών, κάντε όλους να χαλαρώσουν, να αισθανθούν εμπνευσμένοι έτσι ώστε η διαδικασία να ξεκινήσει.
Λοιπόν, πώς μπορείτε να χαλαρώσετε μια ομάδα συναδέλφων, που γνωρίζουν ο ένας τον άλλον μόνο σε επαγγελματικό περιβάλλον; Πώς μπορεί η ομάδα σας να παρακάμψει το εταιρικό πρωτόκολλο να τα εμποδίσει από εξαιρετικές ιδέες; Σύμφωνα με μια μελέτη από το Northwestern, μια ενοχλητική ιστορία είναι το παγοθραυστικό που χρειάζεστε. Στο πείραμα, αντί της παραδοσιακής εισαγωγής «Είμαι αυτή και έχω κάνει αυτά…», τα άτομα ενθαρρύνθηκαν να μοιραστούν μια ενοχλητική στιγμή τους στην εργασία.
3. Αγκαλιάστε τη συνεργασία
Πολλοί πιστεύουν ότι ο καταιγισμός ιδεών σε ομάδα είναι λιγότερο παραγωγικός από ότι ως άτομο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι ρυθμίσεις της ομάδας έχουν τη δυνατότητα να γίνουν χαοτικές και να προσφέρουν «τον προβολέα» μόνο στα πιο ειλικρινή μέλη. Ενώ υπάρχουν οφέλη για το διαχωρισμό των ανθρώπων, η δυναμική της ομάδας μπορεί να αναπτυχθεί μέσω της συνεργασίας. Επίσης, η ανάπτυξη των ιδεών του άλλου μπορεί να οδηγήσει σε μοναδικά αποτελέσματα και να ενισχύσει τη συνοχή της εταιρείας.
Αλλά πώς κάνετε όλα τα άτομα να συνεργαστούν; Δοκιμάστε να χρησιμοποιήσετε το ντεμοντέ στυλό και χαρτί. Η τοποθέτηση ιδεών σε χαρτί δίνει σε όλους την ίδια ευκαιρία να συνεργαστούν και αυτό μπορεί να αλλάξει το επίπεδο επιτυχίας της συνεδρίας. Οι ερευνητές το εξέτασαν ένα  «brainstorming» – μέσω ομαδικής και ατομικής γραφής. Η μια ομάδα σε χαρτιά έγραψε και έφτιαξε ιδέες μαζί, ενώ η άλλη σημείωσε πρώτα τις δικές τους ατομικές ιδέες. Η ομάδα που δημιούργησε ιδέες μαζί δημιούργησε 37% περισσότερες ιδέες. Τα αποτελέσματα αυτής της μελέτης δείχνουν πώς η συνεργασία μπορεί να είναι κερδοφόρα όταν κάθε μέλος της ομάδας έχει το ίδιο λόγο.

Multicultural group meeting

4. Χρησιμοποιήστε τους περιορισμούς
Μπορεί να φαίνεται αντιφατικό να δημιουργηθεί ένα περιβάλλον ελεύθερης ροής που προάγει τη δημιουργικότητα και στη συνέχεια να πει, «Περιμένετε! Προσθέστε περιορισμούς. » Όμως, οι περιορισμοί μπορούν πραγματικά να αυξήσουν τη δημιουργικότητα και να χρησιμεύσουν ως ένα υγιές κίνητρο για έμπνευση.
Για παράδειγμα, ορίστε προθεσμίες για την ολοκλήρωση της συλλογής ιδεών από την ομάδα σας. Πολλές καλλιτεχνικές ιδιοφυΐες και καινοτόμοι εκτιμούν τους περιορισμούς στη δημιουργική τους διαδικασία. Ο αρχιτέκτονας Frank Gehry, ο οποίος δημιούργησε το Μουσείο Guggenheim, άφησε τους περιορισμούς να τον προκαλέσουν να δημιουργήσει αριστουργήματα. Με τον ίδιο τρόπο, τα κατάλληλα όρια μπορούν να υποκινήσουν ιδέες.
Θα μπορούσατε να ορίσετε ένα χρονικό όριο για και για εσάς προσωπικά!
5. Ποικιλομορφία ατομικής αξίας και ατομική συνεισφορά
Κατά τη διάρκεια του καταιγισμού ιδεών, φροντίστε να δώσετε προτεραιότητα σε μεμονωμένες ιδέες, ώστε να μπορείτε να αποκομίσετε τα οφέλη της σκέψης. Τα μεγαλύτερα πλεονεκτήματά σας σε μια συνεδρία ανταλλαγής ιδεών είναι τα μυαλά που βρίσκονται μαζί σας.
Η εμπειρία, η κοσμοθεωρία και το υπόβαθρο κάθε ατόμου τους επιτρέπει να αντιμετωπίσουν ένα γρίφο από διαφορετική γωνία. Νέες ιδέες από διαφορετικές προοπτικές, προσωπικότητες και τομείς ειδικότητας μπορούν να εμποδίσουν την ομάδα σας να μην μονολογούν, «Κάποιος άλλος είπε ήδη την απάντησή μου.» Έχετε επίσης περισσότερες πιθανότητες να αποκτήσετε πρωτότυπη άποψη όταν εκτιμάτε πολλές απόψεις. Έτσι, η εκτίμηση της διαφορετικότητας και της αποκλίνουσας σκέψης μπορεί να αποδώσει ένα ευρύ φάσμα πιθανών λύσεων.
6. Χαρτογραφήστε τις ιδέες σας
Η δημιουργία μιας σύνοψης- χάρτη των δημιουργικών αποτελεσμάτων των συνεδριών και των προτάσεων της ομάδας διευκολύνει τον εντοπισμό υποσχόμενων ιδεών. Στην πραγματικότητα η οπτική χαρτογράφηση πληροφοριών μπορεί να επισημάνει τη σύνδεση μεταξύ σκέψεων και να κατευθύνει τα επόμενα βήματα.
Αλλά πώς ακριβώς είναι μια οπτική περίληψη της συνεδρίας χρήσιμη; Λοιπόν, ο ανθρώπινος αμφιβληστροειδής μεταδίδει δεδομένα περίπου 10 εκατομμύρια bit ανά δευτερόλεπτο, πράγμα που σημαίνει ότι οι άνθρωποι λαμβάνουν πληροφορίες μέσω της όρασης γρήγορα. Μόλις τα δεδομένα είναι μεταβιβάσιμα, μπορεί να οδηγήσει στη λήψη αποφάσεων. Μια στρατηγική που ονομάζεται οπτικοποίηση δεδομένων συνδέει ξεχωριστές ιδέες σε μορφή μεγάλης εικόνας.
Επίσης, η δημιουργία οπτικής εγγραφής της συνεδρίας μπορεί να σας βοηθήσει να αποθηκεύσετε και να διαχειριστείτε ιδέες.

Mind map on white board

Διευκόλυνση μιας επικερδούς συνεδρίας «brainstorming»
Η καλλιέργεια της δημιουργικής σκέψης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία, αλλά μπορείτε να τονώσετε την ομάδα σας εκτιμώντας τα άτομα και αγκαλιάζοντας τη συνεργασία.