Χαρούπι: Γνήσιο ελληνικό superfood

Χαρούπι: Γνήσιο ελληνικό superfood

Η χαρουπιά, γνωστή και ως «ξυλοκερατιά» (από την αρχαιοελληνική λέξη «κεράτιον»), είναι ένα αειθαλές μακρόβιο δέντρο που φυτρώνει σε παράκτιες περιοχές της Μεσογείου και της Μέσης Ανατολής. Ο καρπός της είναι το χαρούπι, το οποίο μοιάζει με σκληρό φασόλι. Έχει σκούρο καφέ χρώμα, όταν είναι ώριμο, και περιέχει σκληρούς σπόρους στο εσωτερικό του.

Για πολλά χρόνια, το χαρούπι χρησιμοποιήθηκε ως ζωοτροφή, αλλά σε περιόδους πολέμων ήταν αυτό που έθρεψε χάρη στην υψηλή διατροφική του αξία ολόκληρους πληθυσμούς, οι οποίοι δεν είχαν πρόσβαση σε άλλα τρόφιμα.

Έτσι, και στη χώρα μας την περίοδο της Κατοχής δόθηκε στο χαρούπι ο χαρακτηρισμός «σοκολάτα της Κατοχής», χάρη στη γλυκιά γεύση του. Πλέον, επιτέλους ο ταπεινός καρπός έχει κάνει την επανεμφάνισή του και γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλής.

Η διατροφική αξία του χαρουπιού

Το χαρούπι αποτελεί πλούσια πηγή ασβεστίου….

Κάνε κλικ και διάβασε στο

thema ygeias -Πελίνα Θεοδοσίου

ΘΕΜΑ...ΥΓΕΙΑΣ