10 Λόγοι που αποτυγχάνει μια σχέση

10 Λόγοι που αποτυγχάνει μια σχέση

10 Λόγοι που αποτυγχάνει μια σχέση | Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να γνωρίσουμε το “σωστό πρόσωπο” με το οποίο θα κάνουμε μια σοβαρή σχέση, και οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε μια τέτοια σχέση να κρατήσει. Την ίδια στιγμή, οι περισσότερες από αυτές τις σχέσεις καταλήγουν σε χωρισμό. Ποιοι είναι οι λόγοι που συμβαίνει αυτό; Παρακάτω θα δούμε δέκα λόγους για τους οποίους μια σχέση αποτυγχάνει.

Φυσικά κάθε ζευγάρι είναι μοναδικό. Όσο περισσότερο χρόνο δύο άνθρωποι μοιράζονται τη ζωή τους μαζί, τόσο πιθανότερο είναι να συνιστώνται σε αυτό πολύπλοκοι παράγοντες. Η παρακάτω λίστα με λόγους παρουσιάζει κάποιους από τους κοινούς λόγους που οδηγούν μια σχέση σε διάλυση.

1. Θέματα εμπιστοσύνης

Η έλλειψη εμπιστοσύνης είναι ένας από τους πιο καταστροφικούς λόγους που εμποδίζουν την μακροχρόνια επιτυχία ενός ζευγαριού. Χωρίς εμπιστοσύνη, μια σχέση χάνει δύο από τα βασικά συστατικά για έναν ισχυρό δεσμό: την ασφάλεια και την προστασία. Θέματα εμπιστοσύνης μπορεί να συμπεριλαμβάνουν παράγοντες όπως η ζήλια, η κτητικότητα, η υπερβολική ακαμψία, η συναισθηματική απιστία, η σωματική/σεξουαλική απιστία, η έλλειψη αξιοπιστίας, η έλλειψη της συναισθηματικής στήριξης, η έλλειψη της οικονομικής συμβατότητας και οι έλειψη αμοιβαίας στήριξης.

Αν πιστεύεται πως η εμπιστοσύνη είναι ένα μεγάλο θέμα στη σχέση σας (ή ήταν στις προηγούμενες σχέσεις), εξετάστε το αν η έλλειψη εμπιστοσύνης βασίζεται σε ένα μοτίβο αποδείξεων (όπως αθετημένες υποσχέσεις), ή κυρίως υποκειμενικά συναισθήματα (όπως η ζήλια χωρίς αποδείξεις). Εξετάστε ειλικρινά εάν η έλλειψη εμπιστοσύνης βασίζεται σε πραγματικούς ή αδικαιολόγητους φόβους.

2. Διαφορετικές προσδοκίες

“Μην επιτρέπεις σε κάποιον να είναι η προτεραιότητά για σένα ενώ εσύ επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι μια επιλογή για εκείνον – Mark Twain

Δεν είναι εύκολο για ένα ζευγάρι να κάνουν μαζί το ταξίδι τους για μεγάλο διάστημα. Τα στοιχεία τα οποία συνήθως τραβούν δυο ανθρώπους τον ένα προς τον άλλο στην αρχή μιας σχέσης -το να σε έλκει ο άλλος εμφανισιακά, το ερωτικό πάθος, τα κοινά ενδιαφέροντα, τα κοινά στις προσωπικότητες σας, κοινωνικο-οικονομικό υπόβαθρο- συχνά γίνονται λιγότερο βασικά καθώς η πραγματικότητα και οι απαιτήσεις της καθημερινότητας μπαίνουν στη μέση. Με τον καιρό οι προσδοκίες ενός ζευγαριού για τη σχέση τους μπορεί να διαφοροποιούνται, καθώς ξεκινούν να βλέπουν τα σχέδια της ζωής τους ως “τι θέλω” αντί για “τι θέλουμε”. Κάποιοι από τους λόγους που συμβαίνει μια τέτοια ρήξη μεταξύ ενός ζευγαριού περιλαμβάνουν:

Το “άλλο σου μισό” ή το “για τώρα”;

Το ταίρι σου σε βλέπει σαν το άλλο του μισό ή σε βλέπει ως κάτι για να περάσει καλά τη δεδομένη στιγμή; Με λίγα λόγια, πόσο σοβαρό βλέπει το ταίρι σου το ενδεχόμενο να έχει μια μακροχρόνια σχέση μαζί σου; Και πόσο εσύ με το ταίρι σου;

Διαφορετικές Προτεραιότητες

Το ταίρι σου έχει διαφορετικές προτεραιότητες και προσδοκίες αναφορικά με τη σχέση σας. Για κάποιους η σχέση τους με το ταίρι τους (και την οικογένεια) είναι το σημείο ασφάλειάς τους στη ζωή. Τίποτα άλλο δεν είναι τόσο σημαντικό. Για κάποιους άλλους μια σχέση, ακόμα και μια σοβαρή σχέση είναι μια ακόμα πλευρά της ζωής. Υπάρχουν πολλές άλλες πλευρές στη ζωή, κατά την άποψή τους, που μπορεί να έχουν μεγαλύτερη προτεραιότητα.

3. Διαφορετικές Φάσεις στη ζωή των δυο συντρόφων

Όταν ο ένας σύντροφος εξελίσσεται με γρήγορους ρυθμούς, ενώ ο άλλος μένει στάσιμος, αυτό μπορεί να είναι πηγή στασιμότητας και στην ίδια τη σχέση. Ένα τέτοιο παράδειγμα θα ήταν ο ένας σύντροφος να εξελίσσεται γρήγορα επαγγελματικά και κοινωνικά ενώ ο άλλος μένει στάσιμος στο σπίτι. Οι επαγγελματικοί και κοινωνικοί κύκλοι  του ζευγαριού ξεκινούν να διαχωρίζονται, και σύντομα και το ίδιο το ζευγάρι. Έχουν φυσικάδιανοητικά και κοινωνικά αρχίσει να παίρνουν άλλους δρόμους.

4. Προβλήματα συμβατότητας

Η συμβατότητα στη σχέση είναι ένα μεγάλο θέμα προς συζήτηση, άξιο δικού του άρθρου από μόνο του. Η συμβατότητα στη σχέση εξετάζεται λεπτομερώς από διάφορες οπτικές, συμπεριλαμβανομένων της συμβατότητας στην οικειότητα, συμβατότητας στους τύπους της προσωπικότητας και συμβατότητα του στιλ των δυο συντρόφων.

5. Ζητήματα επικοινωνίας

Αυτό είναι ένα πολύ σοβαρό θέμα. Πολλές μελέτες έχουν δείξει τα θέματα επικοινωνίας ανάμεσα στο ζευγάρι (ή της έλλειψης επικοινωνίας) ως ένα από τους σημαντικότερους λόγους για τους οποίους το ζευγάρι ζητά τη συμβουλή κάποιου ειδικού, καθώς και ένα από τους σημαντικότερους λόγους που οδηγούν σε χωρισμό και διαζύγιο.  Ο ΔρJohn Gottman του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον, ειδικός σε μελέτες σχετικά με τα ζευγάρια, κατέληξε έπειτα από περισσότερα από είκοσι χρόνια μελέτης πως ο μεγαλύτερος παράγοντας διαζυγίου είναι όταν ένας από τους δύο συντρόφους ή και οι δυο, δείχνουν περιφρόνηση μέσα στη σχέση.

6. Ναρκισσισμός 

Η ομάδα κλινικής μελέτης του Mayo ορίζει την διαταραχή ναρκισσιστικής προσωπικότητας ως ψυχολογική διαταραχή στην οποία οι άνθρωποι έχουν μια υπερβολική αίσθηση του πόσο σημαντικοί είναι και μεγάλη ανάγκη να τους θαυμάζουν. Ο ναρκισσισμός συχνά σηματοδοτείται από την έλλειψη πραγματικής οικειότητας μέσα στη σχέση.  Σημάδια ναρκισσισμού ίσως περιλαμβάνουν (και δεν περιορίζονται μόνο εκεί) σύμπλεγμα ανωτερότητας, υπερβολικά μεγάλη αίσθηση της προσωπικής εικόνας, έπαρση, παραβίαση των ορίων, ψευδή γοητεία, το σύνδρομο του Δον Ζουάν, χειραγώγηση, ανευθυνότητα, την παράβλεψη των κανόνων, εξαιρετικό εγωισμό, αρνητικά συναισθήματα και περιφρόνηση απέναντι στους άλλους. Κυρίως, η έρευνα δείχνει ότι ο υψηλός ναρκισσισμός συσχετίζεται με την ευκολία στην απιστία.

7. Κακοποίηση στη σχέση

Για το σκοπό αυτού του άρθρου, η κακοποίηση μέσα στη σχέση ορίζεται ως επαναλαμβανόμενη κακομεταχείριση ενός ατόμου. Παραδείγματα κακοποίησης μέσα στη σχέση περιλαμβάνουν: Λεκτική, συναισθηματική, σωματική και/ή σεξουαλική κακοποίηση, παθολογική χειραγώγηση, παθολογικό ναρκισσισμό και υπερβολικός έλεγχος και κυριαρχία του ενός προς τον άλλο.

8. Κακές συνήθειες

Η κατάχρηση των κακών συνηθειών είναι στοιχείο το οποίο, παρά το ότι μπορεί ή όχι να έχει άμεσα να κάνει με το σύντροφό (όπως ο κρυφός εθισμός στο τζόγο), μπορεί να επηρεάσει τρομερά μια σχέση με καταστροφικό τρόπο. παραδείγματα κατάχρησης κακών συνηθειών περιλαμβάνουν: Εθισμό στα ναρκωτικά, εθισμό στο τζόγο, σεξουαλικό εθισμό κ.α.

9. Βαρεμάρα, στασιμότητα, ρουτίνα

Αν κάποιος από τους παραπάνω όρους συμβαίνει στη σχέση σας, υπάρχουν δυο στοιχεία που πρέπει να σκεφτείτε: Αν είστε σε μια σχέση έως δύο ετών, και εσείς και το ταίρι σας έχετε απομακρυνθεί, θα μπορούσε να συμβαίνει λόγω της έλλειψης αφοσίωσης, διαφορετικές προσδοκίες, έλλειψη συμβατότητας μεταξύ σας, ή του να ψάχνετε και να αποκλείετε ως μη ιδανικό ένα σύντροφο.  Αν είστε σε μακροχρόνια σχέση, είναι πιθανό οι υποχρεώσεις της ζωής (όπως το σχολείο, η δουλειά, και κυρίως η ανατροφή παιδιών) να επηρεάζουν την επικοινωνία του ζευγαριού από κοινού. Ένα κλασικό παράδειγμα είναι το σύνδρομο της άδειας φωλιάς, όπου αφού όλα τα παιδιά μεγαλώσουν και αφήσουν το σπίτι, οι γονείς ξαφνικά νιώθουν σαν ξένοι ο ένας προς τον άλλο, καθώς έχουν πάψει να εστιάζουν ο ένας προς τον άλλο για πολλά χρόνια.

10. Οικονομικά ζητήματα

Όσο περισσότερο καιρό έχει μείνει μαζί ένα ζευγάρι σε μια σοβαρή σχέση, τόσο μεγαλύτερη η πιθανότητα οικονομικής ασυμφωνίας. Σύμφωνα με μελέτες, οι οικονομικές διαφορές είναι ένας από τους βασικούς λόγους της οικονομικής διάλυσης. Ένα ζευγάρι δεν χρειάζεται να είναι παντρεμένο για να έχει οικονομικές προκλήσεις.  Τα οικονομικά θέματα και διαφωνίες συνδέονται με κάποιες από τις βαθύτερες ψυχολογικές μας ανάγκες και φόβους, συμπεριλαμβανομένης της εμπιστοσύνης, της ασφάλειας, της ισχύος, του ελέγχου και της επιβίωσης.