5 κανόνες για καλύτερες σχέσεις κι  έναν καφέ!

Θα μοιραστώ μαζί σας τις ιδέες που βρήκα πιο ισχυρές και πώς μπορείτε να τις εφαρμόσετε στη ζωή σας. Το μόνο που χρειάζεστε είναι να βρείτε χρόνο όσο να πιείτε έναν καφέ και να τα πείτε με τον εαυτό σας ή με τους άλλους.
 
1. Είμαι υπεύθυνος για τη δική μου εμπειρία
Αυτή είναι η θεμελιώδης προοπτική πίσω από ένα μεγάλο μέρος του σημερινού μηνύματος. Η απόφαση ότι είμαστε υπεύθυνοι για τη δική μας εμπειρία-ζωή σημαίνει ότι έχουμε επιλέξει να εμφανιστούμε ξεκάθαρα στη ζωή. Λέμε ότι τίποτα δεν συμβαίνει σε εμάς, αλλά συμβαίνει για εμάς.
Γιατί αυτό είναι σημαντικό:
Εάν συχνά βρίσκεστε να παίζετε το θύμα (και ίσως ακόμη και να αρνηθείτε ότι παίζετε το θύμα) αυτό είναι ένα μεγάλο κομμάτι για να αρχίσετε να το δουλεύετε. Τα θύματα είναι άχρηστα.
Η ανάληψη ευθύνης για την εμπειρία μας, μας δίνει τη δύναμη να αλλάξουμε τη ζωή μας και αν είστε εδώ διαβάζοντας αυτό το κείμενο, τότε αυτό είναι τελικά  που αναζητάτε.
Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας:
Αναλογιστείτε τους τρόπους με τους οποίους επιλέγετε να είστε θύμα. Να είστε πρόθυμοι να δοκιμάσετε την ιδέα ότι είστε υπεύθυνοι για την κάθε εμπειρία που έχετε. Οι παρακάτω συμβουλές θα σας δώσουν τρόπους για να εργαστείτε ενεργά με αυτήν την προοπτική.
2. Ξεκαθαρίστε
Κάθε πρωί, σαν εργαζόμενοι που μπαίνουν στην εργασία τους, να βλέπετε δύο ερωτήσεις γραμμένες στον τοίχο σας που θα αλλάζουν καθημερινά. Μοιραστείτε το και με μια φίλη.Αλλιώς σκεφτείτε τί θα λέγατε σε έναν δικό σας άνθρωπο αν σας ρωτούσε ή στον εαυτό σας όταν είσασταν μικροί.
Το πρώτο ερώτημα μπορεί να είναι κάτι σαν: “Πού αισθάνεστε κολλημένοι;” Το ένα άτομο απαντάει και το άλλο ακούει (δεν υπάρχει καθοδήγηση / συμβουλή επιτρέπεται).
Η εκκαθάριση τελειώνει με το δεύτερο ερώτημα που μπορεί να είναι κάτι σαν: “Τι σας ευχαριστεί στη ζωή σας;”
Γιατί αυτό είναι σημαντικό:
Το να βλέπει κανείς και να τον ακούει κάποιος είναι μια βαθιά ανθρώπινη λαχτάρα και αυτή συχνά λείπει. Όταν κοιτάζετε τα μάτια κάποιου, ακούτε πραγματικά αυτά που λέει και επαναλαμβάνετε αυτό που ακούτε, θα αισθάνονται σαν να σας έχουν δώσει ένα κομμάτι από τον εαυτό τους και θα πάρουν ένα δώρο πίσω σε αντάλλαγμα.
Το να βλέπεις δημιουργεί μια αίσθηση του ανήκειν, της σύνδεσης και της ασφάλειας.
Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας:
Ζητήστε από έναν φίλο ή από τον σύντροφό σας να κάνει ημερήσιες ή εβδομαδιαίες συζητήσεις επαφής. Μπορείτε να ορίσετε ένα χρονικό σημείο μέσα στη μέρα ή ακόμα και να επιλέξετε να το κάνετε μέσω μηνύματος . Παρατηρήστε πώς σας κάνει να νιώθετε και τι κάνει στη σχέση σας.
3. Πάντα υποθέστε το καλύτερο
Μου άρεσε πραγματικά αυτό μόλις το κατάφερα. Πώς χειρίζεστε την αντιμετώπιση της «κακής» συμπεριφοράς των αγαπημέων σας. Η απάντησή ;
“Υποθέστε πάντα ότι οι άνθρωποι σκοπεύουν να κάνουν το καλύτερο που μπορούν.”
Αν αυτή είναι μια υπόθεση που είμαστε πρόθυμοι να κάνουμε, αυτό σημαίνει ότι πρέπει να αναλάβουμε την ευθύνη για το ρόλο μας σε αυτό που συμβαίνει. Αυτό δεν σημαίνει πάντοτε ότι είναι αλήθεια, αλλά δημιουργεί χώρο για να προκύψει μια υγιής ανάλυση.
Αντί να κατηγορούμε κάποιον ότι δεν εμφανίζεται με τον τρόπο που θέλουμε,θα αρχίσουμε συχνά να μιλάμε σε κάποιον, χρησιμοποιώντας τη φράση “Καταλαβαίνω την ιστορία που μου λες …” Αισθάνεται λίγο περίεργα, αλλά επειδή προέρχεται από την υπόθεση ότι μπορεί να μην σας είχαν καταλάβει και έπραξαν κάπως ασχημα, μειώνει την άμυνα και την ένταση.
Γιατί αυτό είναι σημαντικό:
Αυτό το είδος επικοινωνίας θα αλλάξει δραματικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε και ανταποκρινόμαστε στον άλλο. Συνήθως, όταν κάποιος δεν κάνει αυτό που πιστεύουμε ότι πρέπει να κάνει, αρχίζουμε να χτίζουμε μια ιστορία ότι είναι λάθος, έχουμε δίκιο και πρέπει να αλλάξουμε. Αυτή η νέα μέθοδος επικοινωνίας οδηγείται από την καρδιά αντί το εγώ.
Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας:
Μήπως ενδιαφέρεστε περισσότερο να είστε εσείς οι σωστοί πχ  για την επίτευξη συμφωνίας και / ή στη σχέση με κάποιον; Όταν οι άνθρωποι αισθάνονται επιτιθέμενοι, κλείνουν τις πόρτες της καρδιάς. Η επικοινωνία από ένα χώρο συμπόνιας και κατανόησης και μη κατηγορίας δημιουργεί ένα ασφαλές περιβάλλον για την εμφάνιση της αλήθειας.
4. Προσφέρετε τη συγγνώμη σας
Δεσμευτείτε να λέτε πάντα την αλήθεια και να αναλάβετε την πλήρη ευθύνη. Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να τρέξουμε μακριά από τη σύγκρουση. Όταν κάτι συμβαίνει σε μια σχέση, τείνουμε να την αποφύγουμε μέχρι να γίνει τόσο μεγάλο που θα εκραγεί ή θα γίνει ακόμη πιο δύσκολο να αντιμετωπιστεί.
Εάν δεσμευθείτε να πείτε την αλήθεια και να την λέτε αμέσως (και με τον τρόπο που περιγράφεται στο # 3), η ένταση δεν χτίζεται μέχρι τελικά να εκραγείτε. Ένας από τους τρόπους με τους οποίους έρχεστε σε θέση να το κάνετε είναι να δεχτείτε ότι θα συνέλθει η κατάσταση σύντομα. Αλλά οκ ακόμα κι αν δυσκολευτείτε τουλάχιστον είστε πρόθυμοι να αναλάβετε την ευθύνη γι ‘αυτό.
Αν ένας συνεργάτης ή φίλος δεν εμφανίζεται εγκαίρως πχ , αντιμετωπίστε το, κάντε το καλύτερο στη συνομιλία μόλις ερθει και μην πείτε: «τελείωσε η συζήτηση και λυπάμαι». Να συνεχίσετε τη συνομιλία, να ξεδιπλώσετε την ανάγκη ή το πρόβλημά σας , μέχρι που ήρεμα ο άλλος να καταλάβει. Να αναλάβετε την ευθύνη και να έχετε επιμονή στη συζήτηση με ηρεμία.
Γιατί αυτό είναι σημαντικό:
Αποφεύγουμε να ασχολούμαστε με πράγματα που μας κάνουν να αισθάνομαστε άβολα και στη συνέχεια χτίζουμε δυσαρέσκεια που καταστρέφει τις σχέσεις μας. Συχνά αποφεύγουμε αυτές τις συνομιλίες επειδή δεν ξέρουμε πώς να τις κάνουμε ήρεμα και με ειλικρίνεια και φοβόμαστε την υπεράσπιση που θα προβάλει το άλλο άτομο,μήπως δε βρούμε το δίκιο μας ή μήπως φανούμε κακοί ή αποτυχημένοι.
Αποδεχτείτε ότι πρόκειται να επιμένετε ευγενικά στις πρώτες πολλές φορές που προσπαθείτε αυτές τις δύσκολες συζητήσεις. Γνωρίζοντας ότι θα ζητήσετε συγγνώμη αν φταίτε, (όταν φταίτε) παράλληλα θα έχετε εκφραστεί από την ψυχή σας αληθινά, αυτό φωτίζει κάπως το πως θα εξελιχθούν τα πραγματα.
Είναι μέρος της αποδοχής ότι είμαστε άνθρωποι. Δεν θα το κάνουμε σωστά τις περισσότερες φορές, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να το κάνουμε. Επιπλέον, το να κάνεις σωστά πάντα δεν είναι πραγματικά το σημείο που έχει σημασία.
Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας:
Οποιαδήποτε σχέση κι αν έχετε θα δημιουργήσει αναπόφευκτα μια ευκαιρία για μια τέτοια συζήτηση. Εάν έχετε μεγάλη δυσκολία στο να είστε  οι “κακοί”,  εφαρμόστε ως άσκηση την πρακτική να ζητάτε συγνώμη όσο πιο συχνά μπορείτε.
Λατρεύω επίσης αυτήν την προσέγγιση επειδή είναι ένα μονοπάτι στην ταπεινοφροσύνη. Αισθάνεστε σχεδόν σαν να είναι ένα παιχνίδι μόλις το ξεκινήσετε.
“Επιτρέψτε στον εαυτό σας να δει πόσες σκληρές κουβέντες μπορεί να κάνει, μέχρι να πάρει πραγματικά την αίσθηση πως είναι καλό το “να αναλάβω την ευθύνη για τον εαυτό μου αυτή τη στιγμή και να δω το καλό στους ανθρώπους.” Ο καθένας θέλει να κερδίσει σε αυτό το παιχνίδι, έτσι;
5. Είναι 100/100
Ένας άλλος κανόνας ευγνωμοσύνης για τις σχέσεις: Δεν είναι, “φέρω το 50% και φέρετε το 50%” στην ευθύνη της σχέσης. Είναι “φέρω 100% και φέρετε 100%.”
​​Είναι ένας άλλος τρόπος να πούμε ότι ο καθένας αναλαμβάνει απόλυτα την ευθύνη για τον εαυτό μας.
Εάν είστε πρόθυμοι να πείτε ότι αυτό το πρόβλημα είναι 100% ευθύνη σας, τότε είστε πρόθυμοι να δείτε τον τρόπο με τον οποίο συμμετείχατε στην πραγματοποίηση του και, συνεπώς, τον τρόπο με τον οποίο μπορείτε να το λύσετε.
Γιατί αυτό είναι σημαντικό:
Οι περισσότεροι από εμάς θέλουμε να κουνήσουμε το δάχτυλό μας σε αυτόν που προκαλεί συγκρούσεις ή δημιουργεί μια έλλειψη ισορροπίας στις σχέσεις.
Αυτού του είδους οι σχέσεις θυμίζουν συννεφιά και έχουν δυσαρέσκεια και μια ενεργητική ανισορροπία.
Ο αδύναμος άνθρωπος θα νιώθει σαν να μην μπορεί να είναι ο ίδιος καλά, ενώ και ο δυνατός άνθρωπος θα συνεχίσει να διεκδικεί με τη δύναμή του και θα χτίσει μια ιστορία ότι έχει πάντα δίκιο.
Πώς μπορείτε να το χρησιμοποιήσετε στη ζωή σας:
Κοιτάξτε πίσω τις σχέσεις σας και δείτε αν είστε ο τύπος του ατόμου που αφήνει τους ανθρώπους να σας καταπατούν ή αν είστε το πρόσωπο που δεν είναι πρόθυμο να αναλάβει την ευθύνη για τον εαυτό σας. Σίγουρα πάντως η στάση “θύμα” δε χρησιμεύει τόσο, όσο η ανάληψη δράσης.
Βλέποντας τον εαυτό σας καθαρά, πηγαίνετε πίσω σε αυτές τις συμβουλές και δείτε πώς μπορούν να ισχύουν για τη ζωή σας.

 

Celebrate Your Life GR 

Ενημερωθείτε για τα Soul Fests του 2020 !

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας να σας ενημερώνουμε μέσω email στο

celebrateyourlifegr@gmail.com