5 τρόποι για να εκπαιδεύσετε δημιουργικά το μυαλό σας

Τζέσι Γουντ – Επιμέλεια Εύη Βισβάρδη
———————————————–
ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΚΟΤΗΤΑ Η προπόνηση των δημιουργικών σας «μυών» αποτελεί πλεονέκτημα σε οποιαδήποτε καριέρα – δεν έχει σημασία αν εργάζεστε σε έναν παραδοσιακά δημιουργικό τομέα ή όχι. Τείνουμε να σκεφτόμαστε τη δημιουργικότητα ως καλλιτεχνικό χαρακτηριστικό, αλλά στην πραγματικότητα, πρόκειται για ένα ευέλικτο μυαλό που μπορεί να κάνει συσχετισμούς πέρα ​​από την καθημερινή λογική και τα πρότυπα σκέψης. Ευτυχώς, αυτό είναι κάτι που μπορούμε να εκπαιδεύσουμε τους εαυτούς μας για να είμαστε καλύτεροι.
Πώς να παραμείνετε δημιουργικοί στην εργασία μακροπρόθεσμα

5 τρόποι για να εκπαιδεύσετε δημιουργικά το μυαλό σας

Είτε είστε επιλυτής προβλημάτων,γραμματέας, υπευθυνος δημοσίων σχέσεων, αν υποδέχεστε πελάτες,αν είστε δασκάλα, μητέρα, έμπορος, instagram girl, αν είστε κυνηγός ιδεών, κατασκευαστής, αναλυτής ή κάποιος συνδυασμός όλων αυτών, αγκαλιάζοντας και καλλιεργώντας το δημιουργικό μυαλό σας, αυτό θα σας κάνει πιο επιτυχημένους μακροπρόθεσμα. Μπορεί να χρειαστεί λίγος πειραματισμός για να προσδιοριστεί ποιες δημιουργικές στρατηγικές λειτουργούν καλύτερα για εσάς…
Ακολουθούν μερικές μέθοδοι για να το συνδυάσετε και να ενισχύσετε τη δημιουργικότητά σας στην εργασία, με βάση την επιστήμη, με μια προσωπική εμπειρία:
1. Πειραματιστείτε με το περιβάλλον σας
 Εδώ είναι μερικά πράγματα που πρέπει να πειραματιστείτε , όταν πρόκειται για την εργασία σας, με το περιβάλλον της : φωτισμός, θόρυβος, και ότι απλά κινείται γύρω. Ο πειραματισμός με αυτά εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δουλειά και την κατάστασή σας, αλλά ακόμη και οι μικρές προσαρμογές μπορούν να κάνουν μεγάλη διαφορά.
Αλλάξτε τον φωτισμό σας
Ο αμυδρός φωτισμός έχει αποδειχθεί ότι προκαλεί τη δημιουργικότητα, οπότε αν εργάζεστε από το σπίτι, δοκιμάστε να τραβήξετε τις κουρτίνες και αν βρίσκεστε σε ένα γραφείο, βρείτε μια φωτεινή αίθουσα συσκέψεων.
Εναλλακτικά, η φύση έχει επίσης βρεθεί ότι ενισχύει την παραγωγικότητα, οπότε αν προτιμάτε ένα ελαφρύ εργασιακό περιβάλλον, δοκιμάστε να εγκαταστήσετε ένα «φυτώριο» στο γραφείο σας.
μακροπρόθεσμο γραφείο δημιουργικότητας
Δοκιμάστε μουσική
Ο ήχος και η μουσική είναι εξαιρετικοί τομείς για να πειραματιστείτε για να δείτε αν η αλλαγή του θα «χτυπήσει» προκαλώντας κάτι χαλαρό και ωραίο στο κεφάλι σας και στις ιδέες του.
Για την παραγωγική εργασία, υποστηρίζεται ότι η σιωπή είναι καλύτερη. Εάν το γραφείο σας είναι ανοιχτό, πάρτε μερικά ακουστικά ακύρωσης θορύβου για να μην πνιγείτε από τον θόρυβο. Για τη δημιουργική εργασία, ο θόρυβος περιβάλλοντος, όπως αυτός σε ένα καφέ, βοηθά να χαλαρώσουμε το μυαλό μας. Μερικοί άνθρωποι το προτιμούν- τους αρέσει να ακούν μουσική (προσωπικά ακούω post-rock, όπως το Explosions in the Sky ).

tip Φορέστε τα ακουστικά, αλλά μην ακούτε παίζετε μουσική. Η ησυχία σας θα αυξηθεί  + οι συνάδελφοί σας είναι λιγότερο πιθανό να σας διακόψουν!

Ρυθμίστε το γραφείο σας
Προσπαθώ να αλλάζω τα πράγματα και τις εικόνες μου όλη την ημέρα, οπότε δεν κάθομαι μόνο στο γραφείο μου για ώρες κάθε φορά.
Η στάση σώματος και η αλλαγή θέσεων εργασίας μπορεί να είναι αναζωογονητική και έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει την ικανότητά σας να δημιουργείτε νέες ιδέες – εάν έχετε ένα μόνιμο γραφείο, προσπαθήστε να σταθείτε εκεί άνετα για μια ώρα ή δύο την ημέρα. Πολλά γραφεία διαθέτουν επίσης καναπέδες και είναι υπέροχο να χαλαρώνετε με τον φορητό υπολογιστή σας στον καναπέ το απόγευμα, ειδικά όταν χρειάζεται να κάνετε δημιουργική εργασία.
δημιουργικότητα
2. Κάντε τακτικές βόλτες
Μια διάσημη μελέτη στο Στάνφορντ διαπίστωσε ότι το περπάτημα βελτιώνει τη δημιουργικότητα, τόσο κατά τη διάρκεια όσο και μετά τον περίπατο σε σύγκριση με το κάθισμα. Ανακάλυψαν, προς έκπληξή τους, ότι δεν είχε σημασία αν οι άνθρωποι ήταν έξω ή σε διάδρομο. Ακριβώς η πράξη του περπατήματος, οπουδήποτε, βελτίωσε έντονα την αποκλίνουσα σκέψη, επίσης γνωστή ως καταιγισμός ιδεών .
Ωστόσο, στη μελέτη, το περπάτημα δεν είχε θετική επίδραση στην εστιασμένη σκέψη, όπου υπάρχει μόνο μία σωστή λύση. Ουσιαστικά, υπάρχουν πολλά βήματα στη διαδικασία της δημιουργικότητας και το περπάτημα βοηθά στην αρχή της διαδικασίας με το διαφορετικό, ιδεολογικό στάδιο, και όχι με το συγκλίνον, διορατικό στάδιο.
Ενώ η μελέτη δεν βρήκε καμία προτίμηση μεταξύ εσωτερικού έναντι εξωτερικού περπατήματος, προσωπικά, προτιμώ τη φυσική διαδρομή ή όσο πιο κοντά μπορώ. Οι περισσότερες πόλεις έχουν πάρκα ή άλση, ακόμα και στο κέντρο, και δεν υπάρχει τίποτα πιο αναζωογονητικό από το να ξαπλώνεις στο γρασίδι μια ηλιόλουστη ημέρα, να σκεφτόμαστε εκεί μια ιδέα ή ένα πρόβλημα εργασίας. Καθώς οι περισσότερες από τις εργάσιμες μέρες μας αφιερώνονται στο διαδίκτυο , η φύση γίνεται όλο και περισσότερο μια όαση, για λίγο καθαρό αέρα και λίγη δημιουργική σκέψη.
μακροχρόνια βόλτα δημιουργικότητας
3. Δημιουργήστε περιορισμούς
Για μένα, η δημιουργικότητά μου εμφανίζεται συνήθως στην επινοητικότητα μου: δυσκολεύομαι να είμαι «δημιουργικός κατά εντολή», αλλά αν μου δίνεις ένα πρόβλημα και θα κάνω τον MacGyver να βρω μια λύση από τους πόρους που έχω στη διάθεσή μου. Οι περιορισμοί που ενυπάρχουν στο πρόβλημα παρουσιάζουν ένα οδόφραγμα και θα βρίσκω πάντα έναν τρόπο να περάσω κάτω από αυτό το οδόφραγμα. Όταν αντιμετωπίζετε μια κενή σελίδα και ατελείωτες επιλογές τί κάνετε; Προσωπικά, παγώνω Ξαφνικά ή δεν έχω καμία σκέψη στο μυαλό. Και δεν είμαι ο μόνος.
Η λύση? Προσθέστε όρια και περιορισμούς . Όταν γνωρίζουμε τους περιορισμούς του χώρου στον οποίο εργαζόμαστε, είμαστε ελεύθεροι να τους αξιοποιήσουμε, να παραγκωνίσουμε την παράδοση που τους θέλει να μας εμποδίζουν και να επιβάλουμε και να διαμορφώσουμε τα όρια στη θέλησή μας.
Ως συγγραφέας, το έμαθα ξανά και ξανά, αλλά προφανώς σε μαθήματα ποίησης, όπου θα έπρεπε να γράψουμε ποιήματα σε συγκεκριμένα στυλ. Στην όψη, φαίνεσαι ίσως χαζός, που θέλει να γράψει ένα sonnet τον 21ο αιώνα, σωστά; Όμως, διαπίστωσα ότι όσο περισσότεροι περιορισμοί επιβάλλονται στη διαδικασία μου, τόσο πιο δημιουργικός αναγκάστηκα να είμαι, και η καλύτερη δουλειά μου βγήκε πάντα από παράξενα και εξαιρετικά συγκεκριμένα έργα.
Στη σταδιοδρομία μας, αντιμετωπίζουμε συχνά ένα ευρύ φάσμα προκλήσεων και ένα «πάμε για αυτό» με λίγη έως καθόλου καθοδήγηση. Αυτές είναι συναρπαστικές στιγμές, καθώς μπορούμε να τις χρησιμοποιήσουμε για να σπρώξουμε τον εαυτό μας και να αποδείξουμε τον εαυτό μας και την αξία μας, σε μια κατάσταση που μπορεί να είναι εκφοβιστική και μπορεί να είναι δύσκολο να γνωρίζουμε από πού να ξεκινήσουμε. Σε αυτές τις περιπτώσεις, δοκιμάστε να προσθέσετε αυθαίρετους περιορισμούς στην εργασία σας, σε στυλ sonnet. Δημιουργήστε ένα περιβάλλον που είναι τόσο περιοριστικό, πρέπει να είστε δημιουργικοί . Θα σας συμβεί ίσως να αντιδράτε αργά στην αρχή , και στη συνέχεια ταυτόχρονα, και όταν έχετε ορμή, μπορείτε να καταργήσετε τους περιορισμούς σας και να ολοκληρώσετε την εργασία.
δημιουργικότητα μακροπρόθεσμα δημιουργούν περιορισμούς
4. Ξεκινήστε ένα Creative Side Project
Μερικές φορές δεν είμαστε σε θέση να πειραματιστούμε στην εργασία, για διάφορους λόγους. Σε αυτήν την περίπτωση, προτείνω να ξεκινήσετε ένα δευτερεύον,παράλληλο έργο που σας επιτρέπει να παίξετε με τη δημιουργική σας ενέργεια.
Πριν από λίγα χρόνια, ήμουν ανάμεσα σε δουλειές και αισθάνθηκα λίγο κολλημένος. Ένιωσα ότι υπήρχαν πολύ λίγα στη ζωή μου που μπορούσα να ελέγξω, ότι η καριέρα μου εξαρτιόταν από τις ιδιοτροπίες ξένων.
 Έτσι, έκανα κάτι γι ‘αυτό. Ξεκίνησα ένα μουσικό ενημερωτικό δελτίο,στα social με τραγούδια για χορό . Κάθε εβδομάδα επιλέγω 10 τραγούδια χορού και γράφω για αυτά.
Δύο χρόνια αργότερα, το αρχικό ενημερωτικό δελτίο γίνεται πια ισχυρό, και πρόσφατα επεκταθήκαμε σε πλήρη κάλυψη με blog της ηλεκτρονικής σκηνής. Έχω περάσει πολύ χρόνο σε αυτό το έργο, δωρεάν, γιατί με τροφοδοτεί. Η μουσική είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα για να γράψω, οπότε κάθε φορά που κάθομαι για να εξηγήσω γιατί ένα τραγούδι ή καλλιτέχνης με συγκινεί, με ωθεί να γυμνάζω τους δημιουργικούς μου μυς, προωθώντας την ανάπτυξη που βλέπω καθημερινά στην καριέρα μου ως συγγραφέας.
Εύρεση της δημιουργικότητας με αυτοπεποίθηση
Ένα πρόσθετο όφελος ενός δευτερεύοντος έργου που δεν βλέπω συχνά να αναφέρεται είναι η ενίσχυση της εμπιστοσύνης. Το να εκθέτεις τον εαυτό σου έξω στον κόσμο είναι τρομακτικό, αλλά είναι πιο εύκολο από ό, τι νομίζεις, και τίποτα δεν φωτίζει τη μέρα μου περισσότερο από το να παίρνω θετικά σχόλια για τη δουλειά στην οποία έβαλα την καρδιά και την ψυχή μου. 
Δεν έχει σημασία αν είναι ένας από τους καλύτερους φίλους μου,που μου γράφει τα καλύετρα σχόλια στο blog μου ή ένας ξένος, που μου στέλνει μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου. Η λήψη αυτών των μηνυμάτων μου θυμίζει γιατί το κάνω αυτό, τι είναι το έργο μου και γιατί αξίζει τον κόπο.
Το καλύτερο πράγμα για δημιουργικά δευτερεύοντα έργα είναι ότι έχετε εσείς όλη τη δύναμη. Δεν χρειάζεστε άδεια από κανέναν, απλώς διαλέγετε μια ιδέα και την ακολουθείτε με πάθος . Λαμβάνετε τις αποφάσεις, κάνετε τις θυσίες, είναι το μωρό σας. Έχω διαπιστώσει ότι έχοντας ένα μικρό έργο- χόμπυ να κάνω εκεί έξω στον κόσμο, μου έχει δώσει τη δυνατότητα να ενεργώ τολμηρά και δημιουργικά σε άλλες πτυχές της ζωής μου.
δημιουργική παράλληλη μακροπρόθεσμη δημιουργικότητα
5. Δείτε τον κόσμο
Μελέτες έχουν δείξει ότι το ταξίδι ενισχύει τη δημιουργικότητα , κάτι που έχει νόημα επειδή ανοίγετε τη φαντασία σας σε τοπία, ιδέες και πολιτισμούς που δεν είστε εξοικειωμένοι. Μόνο το πολιτισμικό σοκ από μόνη του μπορεί να είναι αρκετό για να ωθήσει αυτό το δημιουργικό εργαλείο σας σε ξαφνική υπερβολική κίνηση. Εάν έχετε τα μέσα να ταξιδέψετε στο εξωτερικό, κάντε το όσο το δυνατόν περισσότερο.
Όμως, ξέρω ότι το ταξίδι στο εξωτερικό είναι προνόμιο που πολλοί δεν μπορούν να αντέξουν οικονομικά. Και νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι θέλουν να εξερευνήσουν ξένες χώρες χωρίς πρώτα να εξερευνήσουν τη δική τους αυλή. Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να δείτε τον κόσμο και δεν χρειάζεται να ταξιδέψετε καθόλου.
Βγείτε στη φύση, κάντε ημερήσιες εκδρομές σε τοπικά αξιοθέατα (ειδικά τα μυστικά), πηγαίνετε σε νέα εστιατόρια και διάφορα μέρη της πόλης, αφήστε τη ζώνη άνεσής σας. Γίνετε μέλος σε κλαμπ και συναντήσεις, εθελοντικά, «δώστε πίσω» στην κοινότητά σας όσο μπορείτε, βρείτε τη θέση σας στον κόσμο και συνεχίστε την εξερεύνηση. Μιλήστε με αγνώστους, γνωρίστε ανθρώπους που είναι εντελώς διαφορετικοί από εσάς, συνδεθείτε μαζί τους, γελάστε μαζί τους και ακούστε τους.
Όπου κι αν ζείτε, υπάρχουν πολλά να εξερευνήσετε και ποτέ δεν ξέρετε τι θα προκαλέσει την επόμενη υπέροχη ιδέα.

Υπάρχουν πολλές μελέτες για τα περιβάλλοντα και τη δημιουργικότητά μας, και οι περισσότερες από αυτές υποδηλώνουν ότι η μελέτη τους είναι η μόνη λύση.
Αλλά το σπουδαίο με τον ανθρώπινο εγκέφαλο είναι ότι ο καθένας είναι διαφορετικός. Όταν πειραματίζεστε, ακούστε τον εαυτό σας. Εμπιστεύσου τα ένστικτά σου. Αυτό που λειτουργεί για πολλούς ανθρώπους μπορεί να μην λειτουργεί για εσάς και αυτό είναι εντάξει.
Το κλειδί για τη δημιουργικότητα είναι να εξερευνήσετε νέες ιδέες για να δείτε τι λειτουργεί για εσάς. Τίποτα στη δημιουργική μας ζωή δεν είναι ένα μέγεθος για όλους.

Έχετε ιδέες για να αποκ΄τησουμε δημιουργικότητα στην εργασία; Θα θέλαμε να τις μάθουμε στα σχόλια!
Πίνετε με μεγάλες γουλιές τη ζωή σας και τη χαρά που η ίδια η ζωή  είναι!
 Γιορτάστε τη ζωή σας!

Celebrate Your Life !

Ενημερωθείτε για τα Soul Fests του 2020 !

Δηλώστε το ενδιαφέρον σας να σας ενημερώνουμε μέσω email στο

celebrateyourlifegr@gmail.com