7 απλές και αποτελεσματικές ασκήσεις που ανακουφίζουν τον πόνο στη μέση

7 απλές και αποτελεσματικές ασκήσεις που ανακουφίζουν τον πόνο στη μέση

7 απλές και αποτελεσματικές ασκήσεις που ανακουφίζουν τον πόνο στη μέση

Ο πόνος στη μέση είναι μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν 8 στους 10 ενήλικες κάποια στιγμή στην ζωή τους.

H yoga instructor Βάλια Γιατζάκη δείχνει επτά απλές ασκήσεις που θα σας βοηθήσουν στην ενδυνάμωση και σταθεροποίηση των μυών του κορμού

*Γράφει η Βάλια Γιατζάκη, yoga instructor

Ο πόνος στη μέση (οσφυαλγία) είναι μία κατάσταση που μπορεί να αντιμετωπίσουν 8 στους 10 ενήλικες κάποια στιγμή στην ζωή τους. Επηρεάζει περισσότερο εκείνους που κάνουν βαριές χειρωνακτικές εργασίες, καθώς και τα παχύσαρκα άτομα. Μπορεί όμως να συμβεί και σε γυμνασμένους ή αδύνατους. Καθώς ο πόνος στην μέση είναι ένα σύμπτωμα, στην πλειοψηφία των περιπτώσεων οφείλεται στον μυικό σπασμό (π.χ. του ραχιαίου η τετραγώνου οσφυϊκού) λόγω της κακής στάσης του σώματος ή κάποιας απότομης κίνησης.

 

Φυσικά, υπεύθυνος για την διάγνωση είναι ο γιατρός, δεδομένου ότι σε πιο σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να υπάρχει και κάποια σοβαρή παθολογία.

Ένα από τα πιο σημαντικά και αποτελεσματικά πράγματα που μπορείτε να κάνετε είναι να συνεχίσετε να κινείστε και να γυμνάζεστε, κάνοντας ενδυνάμωση και σταθεροποίηση των μυών του κορμού.

Παρακάτω θα βρείτε 6 ασκήσεις που θα σας ανακουφίσουν και θα λειτουργήσουν προληπτικά για την υγεία της μέση σας στο μέλλον:

 

Θέση 1: Ξαπλώστε στο έδαφος έχοντας την κοιλιά σφιχτή και την μέση να εφάπτεται καλά με το έδαφος, λυγίστε το δεξί γόνατο και κρατήστε το πάνω από την λεκάνη για 30″ – επαναλάβετε από την άλλη μεριά.

Θέση 2: Φέρτε και τα δυο γόνατα στο στήθος και μείνετε για 30″.

Θέση 3: Φέρτε το πέλμα του δεξιού ποδιού πάνω στον μηρό του αριστερού. Έπειτα φέρτε όσο πιο κοντά στο στήθος μπορείτε το αριστερό γόνατο. Μένετε για 30″. Επαναλάβετε από την άλλη μεριά.

Θέση 4: Σε τετραποδική στήριξη σηκώστε την μέση και την πλάτη κάνοντας καμπούρα όπως στη φωτογραφία, κρατώντας τους ώμους μακριά από τον αυχένα και το βλέμμα προς την κοιλιά. Μείνετε για 30″.

Θέση 5: Από την ίδια αρχική θέση τεντώστε αντίθετο πόδι και χέρι, σφίξτε την κοιλιά και τους γοφούς και μείνετε για 30″. και αλλάξτε μεριά.

Θέση 6: Σκύψτε ακουμπώντας τους γοφούς στις φτέρνες, το μέτωπο στο έδαφος με τα γόνατα ανοιχτά στο πλάι και τα χέρια καλά τεντωμένα μπροστά. Μείνετε όσο θέλετε.

Θέση 7: Ξαπλώστε με την πλάτη στο έδαφος, πιέστε τις φτέρνες και σηκώστε την λεκάνη στον αέρα. Είναι σημαντικό η κοιλιά να είναι σφιχτή. Μείνετε για 30″.Από την Βάλια Γιατζάκη, yoga instructor