Τα 7 ωραιότερα χειμωνιάτικα λουλούδια σπίτι σου

Τα 7 ωραιότερα χειμωνιάτικα λουλούδια σπίτι σου

Τα 7 ωραιότερα χειμωνιάτικα λουλούδια σπίτι σου

Πολλές φορές το χειμώνα η αυλή, η βεράντα ή ο κήπος μας χάνουν την υπέροχη εμφάνιση, που έχουν την άνοιξη, γιατί τα περισσότερα φυτά μας κοιμούνται ή ξεκουράζονται. Ωστόσο, υπάρχουν λουλούδια, που ανθίζουν και πνίγουν με χρώματα τον κήπο μας και τον χειμώνα. Ας δούμε παρακάτω μερικά από αυτά.

Κίτρινο γιασεμί (Jasminum Nudiflorum)
Είναι φυλλοβόλος ή ήμι-αειθαλής θάμνος, κατάλληλος για να περιφράξει κάγκελα και μπαλκόνια. Ανθίζει από το Δεκέμβριο μέχρι και το Φεβρουάριο δίνοντας πάρα πολλά κίτρινα άνθη σε ομάδες των τριών. Μπορεί να είναι γιασεμί, όμως δεν μυρίζει καθόλου. Αντέχει μέχρι και τους -20 βαθμούς Κελσίου. Εύκολο φυτό αφού προσαρμόζετε σε όλα τα εδάφη. Μπορεί να φυτευτεί απευθείας στο έδαφος, ακόμη και σε γλάστρα.

Πρίμουλα
Είναι πολυετής πόα, όμως στην Ελλάδα συνήθως καλλιεργείται ως μονοετές φυτό. Ανθίζει από το Δεκέμβριο μέχρι και τις πρώτες δυνατές ζέστες. Φτάνει σε διάμετρο μέχρι τα 30 εκ., ενώ φυτεύεται σε γλάστρες και ζαρντινιέρες. Διατίθεται σε πολλά χρώματα και σε συνδυασμό χρωμάτων. Τα άνθη της πρίμουλας είναι βρώσιμα σε σαλάτες, ποτά και μαρμελάδες.

Πανσές 
Ίσως το στολίδι του χειμώνα, καθώς αναπτύσσεται πολύ γρήγορα. Ανθίζει από Οκτώβριο μέχρι τις πρώτες δυνατές ζέστες. Φυτεύεται σε γλάστρα, ενώ διατίθεται σε άπειρα χρώματα και άπειρους χρωματικούς συνδυασμούς. Σε ύψος φτάνει τα 15 – 30 εκ., ενώ μπορεί να φυτευτεί και σε βάσεις ψηλών φυτών ή δέντρων σε γλάστρα.


Κυκλάμινο
Είναι σύμβολο της ελληνικής υπαίθρου, του φθινοπώρου και του χειμώνα. Ανθοφορεί από τον Σεπτέμβριο μέχρι τις πρώτες ζέστες, ενώ μετά πέφτει σε λήθαργο, για να ξυπνήσει το επόμενο φθινόπωρο. Κυκλοφορεί σε πολλά χρώματα και με διχρωμίες. Τα άνθη του μοιάζουν με πεταλούδες. Φυτεύεται τόσο στο έδαφος, όσο και σε γλάστρες για βεράντες και αυλές.

Τσιντόνια
Είναι φυλλοβόλος θάμνος και κυκλοφορεί σε διάφορα μεγέθη, είτε μεγάλες ποικιλίες για φράχτες και πάρκα είτε μικρότερες ποικιλίες για γλάστρες, που μπορεί να φτάνουν το πολύ το 1,5 μέτρο. Ανθίζει από τον Ιανουάριο μέχρι και τις αρχές του Μάρτη με μικρά και εντυπωσιακά άνθη, που μοιάζουν εκείνα της αμυγδαλιάς. Το εντυπωσιακό με την τσιντόνια είναι ότι πρώτα ανθίζει και μετά βγάζει φύλλωμα. Διατίθεται σε αρκετά χρώματα, όπως κόκκινη, ροζ, λευκή και πορτοκαλί.

Χειμωνανθός
Είναι φυλλοβόλος θάμνος, που φτάνει τα 4 μέτρα. Ανθίζει από τον Ιανουάριο μέχρι και το Φεβρουάριο με μικρά κίτρινα άνθη με κόκκινους ανθήρες, που διακρίνονται για το μεθυστικό άρωμά τους. Αντέχει το ψύχος μέχρι και τους -30 βαθμούς Κελσίου. Επίσης, πρώτα ανθίζει κι έπειτα βγάζει φύλλωμα με ιδιαίτερο μακρόστενο σχήμα. Ο θάμνος αυτός ανθίζει μετά τα 4 πρώτα χρόνια.

Βολβοί φθινοπωρινής φύτευσης
Κάποιοι βολβοί όπως ο Υάκινθος, ανθίζουν λίγο νωρίτερα από τους υπόλοιπους βολβούς και μπορούμε να τους απολαύσουμε νωρίτερα. Διακρίνονται για το υπέροχο άρωμά τους, αλλά και για τα όμορφα χρώματά τους.