Άγχος και ακμή: Ποια είναι η σύνδεση;
Έφτασε η μεγάλη μέρα που περιμένατε (μια παρουσίαση,ένας γάμος, το πρώτο ραντεβού,ακρόαση για νέα δουλειά) κι έχετε γεμίσει στο πρόσωπο ακμή ξαφνικά. Προσπαθείς με κάποια κάλυψη μακιγιάζ ίσως και ένα κολιέ,να τραβήξετε την προσοχή μακριά από το πρόσωπό μας. Και έχετε και κάποιο επιπλέον ατού από ένα υπέροχο άρωμα .
Αλλά περιμένετε. Είναι το άγχος σας λόγος της ακμής σας ή είναι η ακμή που προκαλεί άγχος ; Λοιπόν, μπορεί να λειτουργήσει και με τους δύο τρόπους.
Δείτε επίσης: Τί να κάνετε με τα συναισθήματα της λύπης

Η ακμή προκαλεί άγχος
Σύμφωνα με την Αμερικανική Ακαδημία Δερματολογίας (AAD), η ακμή επηρεάζει περισσότερο από την εμφάνισή σας. Μπορεί να επηρεάσει τη συναισθηματική υγεία σας. Μελέτες έχουν βρει ότι μπορείτε να αναπτύξετε κατάθλιψη, χαμηλή αυτοεκτίμηση και ποιότητα ζωής.
Τα παιδιά, για παράδειγμα, μπορούν να φοβηθούν ότι θα τους απομονώσουν από αυτό, πράγμα που μπορεί να είναι επιζήμιο για την αυτοεκτίμησή τους. Οι έφηβοι μπορεί να θέλουν να είναι μόνοι και να κάνουν λίγους φίλους. Μπορεί να τους κάνει να αισθάνονται πως είναι στην άκρη. Μελέτες έχουν βρει ότι μπορεί να μη θέλουν να συετάσχουν σε ομαδικές δραστηριότητες ή και σπορ. Αυτό συμβαίνει γιατί αισθάνονται , άσχημοι ή αμήχανοι.
Έτσι, δεν προκαλεί έκπληξη το γεγονός ότι τα άτομα με ακμή συχνά αναπτύσσουν άγχος ή κατάθλιψη. Και όσο περισσότερο διαρκεί η ακμή, τόσο περισσότερο επηρεάζει τα συναισθήματα του καθενός. Η έγκαιρη θεραπεία μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή της επιδείνωσης της ακμής .
Το άγχος προκαλεί ακμή
Το άγχος μπορεί να αυξήσει τα συμπτώματα και τις φλεγμονές σας εάν πάσχετε από ακμή ή άλλες δερματικές παθήσεις όπως η ψωρίαση ή το έκζεμα. Οι ερευνητές έχουν βρει μια σχέση μεταξύ του άγχους και της φλεγμονής ακμής, λέει ο AAD. Σε απάντηση στο στρες, το σώμα μας παράγει περισσότερα ανδρογόνα, έναν τύπο ορμόνης. Αυτές οι ορμόνες διεγείρουν σημεία του δέρματος και τα τριχοθυλάκια, τα οποία μπορεί να οδηγήσουν σε ακμή. Γι ‘αυτό, όταν βρισκόμαστε υπό συνεχές άγχος, η ακμή μπορεί να είναι ένα συνεχές ζήτημα που θα μας απασχολεί.
Πράγματι, μόνο το άγχος δεν είναι η αιτία της ακμής. Άλλοι παράγοντες όπως οι ορμόνες και η ηλικία μπαίνουν στο παιχνίδι. Αλλά το άγχος μπορεί να προκαλέσει ξεσπάσματα και να επιδεινώσει την υπάρχουσα ακμή. Επιπλέον,  τονίζεται όταν  κοιμάστε άσχημα, τρώτε λιγότερο υγιεινά και δεν διατηρείτε τη ρουτίνα καθαρισμού του δέρματός σας. Αυτό μπορεί να προωθήσει όλα τα ξασπάσματα ακμής.
Και όταν έχετε χρόνιο άγχος, μερικές μελέτες έχουν βρει ότι το ανοσοποιητικό σας σύστημα θεραπεύει πιο αργά την ακμή. Έτσι, τα ξεσπάσματά σας μπορούν να διαρκέσουν περισσότερο όταν είστε συνεχώς σε ένταση.
Όσο περισσότερο διαχειρίζεστε το άγχος σας, τόσο καλύτερα θα είναι το δέρμα σας. Η  ψυχοθεραπεία, ο διαλογισμός, το Tai Chi, η γιόγκα και άλλοι μηχανισμοί αντιμετώπισης του στρες και χαλάρωσης μπορούν να βοηθήσουν στην αποτροπή το δέρμα σας να υποστεί το κύμα των συναισθημάτων σας. (Μάθετε πώς να διαχειρίζεστε το άγχος με την αυτο-φροντίδα.)