Το Facebook φαίνεται πως δεν είναι μόνο εθιστικό, αλλά ξέρει προσωπικές πληροφορίες για εσένα, όπως οι πολιτικές πεποιθήσεις σου ή πού βρίσκεσαι ακριβώς ανά πάσα στιγμή και ίσως με ποιον.

Σύμφωνα με το IFL Science, το μέσο κοινωνικής δικτύωσης μπορεί μ’ ένα νέο αλγόριθμο να ξέρει ακόμη περισσότερα πράγματα για εσένα. Ένα από αυτά είναι και τα οικονομικά σου δεδομένα.
Το μεγαλύτερο μέρος του πληθυσμού αφιερώνει στην πλατφόρμα του Facebook μεγάλο χρονικό διάστημα από τη ζωή του. Αυτό δεν προκαλεί έκπληξη! Αλήθεια εσύ ανήκεις σ’ αυτή την κατηγορία ανθρώπων;

Όπου κι αν ανήκεις, ένα είναι σίγουρο: Ότι από τη στιγμή που διαθέτεις λογαριασμό στο Facebook αυτό γνωρίζει πάρα πολλά για εσένα. Ένα από αυτά είναι και η οικονομική σου κατάσταση.

Ναι, το Facebook ξέρει την οικονομική σου κατάσταση. Και είναι τρομακτικό!

Η γνώση που έχει το Facebook για εσένα μπορεί σύντομα να περάσει σ’ άλλο επίπεδο και η θεωρία του «μεγάλου αδερφού» να γίνει πράξη

Το Facebook κατέθεσε δίπλωμα ευρεσιτεχνίας τον Ιούλιο του 2016 σύμφωνα με το οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει έναν αλγόριθμο που θα έχει τη δυνατότητα να προβλέψει την οικονομική κατάσταση του χρήστη, σύμφωνα πάντα με το IFL Science.

Οι πληροφορίες αυτές είδαν το φως της δημοσιότητας μόλις τον μήνα που διανύουμε, τον Φεβρουάριο του 2018, εξαιτίας ενός εγγράφου που δημοσιεύτηκε από το Γραφείο Διπλωμάτων Ευρεσιτεχνίας και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ.

Ο αλγόριθμος αυτός θα μπορεί να λειτουργήσει με βάση το έγγραφο, χρησιμοποιώντας τα δεδομένα που παρέχονται από χρήστες που απαντούν σε μια σειρά ερωτήσεων που βασίζονται στη χρήση του Facebook.

Σύμφωνα με την ιστοσελίδα του Γραφείου Ευρεσιτεχνιών και Εμπορικών Σημάτων των ΗΠΑ, ο αλγόριθμος θα λειτουργεί με μια σειρά διεργασιών που θα αντλούν στοιχεία απ’ τις απόψεις και τις συνήθειες του κάθε χρήστη. Μια ομάδα ειδικών θα επεξεργάζεται τα δεδομένα και θα τα κρατάει σε μια βάση δεδομένων για πιθανή αξιοποίηση στο μέλλον από την εταιρεία.

Δεδομένου ότι οι στοχευμένες διαφημίσεις του Facebook είναι ήδη απολύτως ακριβείς, μάλλον είναι αυτονόητο το γεγονός ότι η γνώση αυτών των πληροφοριών θα ενισχύσει τα διαφημιστικά του έσοδα και την επιρροή που ασκεί γενικότερα.

Αυτό που κάνει το Facebook ήδη με τις πληροφορίες σου θα γίνεται στο μέλλον σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό!
Βέβαια, η κατοχύρωση της ευρεσιτεχνίας δε σημαίνει ότι θα χρησιμοποιηθεί απαραιτήτως στην πράξη, αλλά η πρόθεση μετράει.

Το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας υποβλήθηκε τον Ιούλιο του 2016 και φαίνεται ότι από τότε δεν έχει χρησιμοποιηθεί στην πράξη. Επιπλέον, ο αλγόριθμος δεν μπορεί να δει το ακριβές ποσό που διαθέτεις στο λογαριασμό σου, ούτε φυσικά την περιουσία σου στο σύνολο της. Περισσότερο θα είναι μια εκτίμηση που θα βοηθάει το Facebook στις διαφημιστικές ενέργειες του.