Μπομπονιέρες και η ιστορία τους

Μπομπονιέρες και η ιστορία τους

Από την popi.antonopoulou Communication / Event Planning 

Οι μπομπονιέρες αναμφίβολα αποτελούν ένα αναπόσπαστο κομμάτι του γάμου. Κλασσικές, μοντέρνες, εναλλακτικές όλες κρύβουν τη χαρά και τη γλύκα του μυστηρίου.
Ας δούμε όμως πως ξεκίνησε το συγκεκριμένο γαμήλιο έθιμο και τι σημαίνει.
Οι ρίζες τους ξεκινούν από τη Γαλλία και συγκεκριμένα από τον βασιλιά Λουδοβίκο, ο οποίος σε κάθε εκδήλωσή του προσέφερε στους καλεσμένους του δώρα σε κρυστάλλινη συσκευασία τα οποία περιείχαν καραμέλες γνωστές στη γαλλική διάλεκτο ως bon-bon.

cornet transparent pour bonbons ou popcorn
Στην Ιταλία αλλά και σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες συναντούσαμε ως έθιμο το μοίρασμα μικρών συμβολικών δώρων αλλά και γλυκισμάτων με συμβολικό χαρακτήρα την ευτυχία και την καλοτυχία του ζευγαριού.
Στη χώρα μας μοιράζονταν στους γάμους γλυκά του κουταλιού με ξηρούς καρπούς, καρύδια με μέλι τα οποία συμβόλιζαν αντίστοιχα την ευτυχία και τη γλυκιά ζωή του νέου ανδρόγυνου.

Pic. pinterest

Τώρα στις μπομπονιέρες βάζουμε κουφέτα. Τα κουφέτα είναι ζαχαρωμένα αμύγδαλα. Το αμύγδαλο συμβολίζει τους σπόρους του έρωτα ενός ζευγαριού και η επικάλυψη με τη ζάχαρη που μας δίνει τη γλυκόπικρη γεύση του κουφέτου συμβολίζει τον έγγαμο βίο με τις χαρές και τις πίκρες του. Το λευκό χρώμα του κουφέτου συμβολίζει τις ευτυχισμένες στιγμές του ζευγαριού στο μέλλον.

Σχετικά με τον αριθμό των κουφέτων πρέπει να είναι πάντα μονός αριθμός γιατί συμβολίζει το αδιαίρετο του ζευγαριού. Συνηθίζεται η κάθε μπομπονιέρα να έχει 5 ή 7 κουφέτα.

Sachet Bonbon Mariage – Darlenemerkler.com