Στις Ηνωμένες Πολιτείες το ένα τρίτο των γυναικών γεννούν με καισαρική τομή (γνωστή και ως το τμήμα C), μια χειρουργική διαδικασία με την οποία το μωρό σας παραδίδεται μέσω μιας τομής στην κοιλιά και τη μήτρα.

Είναι μια τόσο κοινή (και ιατρικά απαραίτητη) διαδικασία, που οι άνθρωποι έχουν πολλά συναισθήματα να μοιραστούν γι ‘αυτήν – μπορεί να έχετε ακούσει ότι είναι ό,τι  «χειρότερο», μια επαίσχυντη εναλλακτική λύση αντί για την κολπική γέννα. Υπάρχουν πολλές μαμάδες που ντρέπονται όταν τους συμβαίνει, αλλά η επιστήμη λέει πως μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη εναλλακτική λύση, τόσο για τη μαμά όσο και το μωρό-όλα εξαρτώνται από την εγκυμοσύνη σας και το ιστορικό σας.

Τι είναι το τμήμα C- καισαρική τομή; Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τη διαδικασία

Δεδομένου ότι η γνώση είναι δύναμη, ζητήσαμε από τους γιατρούς να βοηθήσουν να εξηγήσουν πότε συνήθως χρησιμοποιούνται τα τμήματα C, τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της διαδικασίας, ποια είναι η αποκατάσταση μετά από μια τομή C και πώς συγκρίνονται με τις γεννήσεις του κόλπου.

Λόγοι για το τμήμα C
Είναι αλήθεια ότι μπορείτε να προγραμματίσετε ένα τμήμα C για να αποφύγετε να ανησυχείτε για τη γέννα. «Μερικές φορές το πιο δύσκολο κομμάτι της γέννας και του κολπικού τοκετού είναι η αβεβαιότητα», λέει ο Ashely Brant, D.O., ένας υπάλληλος της κλινικής Cleveland. «Είναι σημαντικό για όλα τα μέρη να είναι ευέλικτα και ανοιχτά για να αλλάξουν το σχέδιο καθώς η γέννα εξελίσσεται».

Αυτό δεν σημαίνει «τεμπελιά». Υπάρχουν πολλοί ιατρικά βάσιμοι λόγοι που ο γιατρός σας μπορεί να συστήσει να ακολουθήσει αυτή τη διαδρομή, λέει η κ. Costa Sousou, M.D., πρόεδρος του τμήματος μαιευτικής και γυναικολογίας στο υγειονομικό σύστημα του Mayo Clinic.

Μερικοί από τους λόγους για τους οποίους ο γιατρός σας μπορεί να σας προτείνει να σχεδιάσετε μια τομή C:

Έχετε μια κατάσταση που ονομάζεται placenta previa (προδρομικός πλακούντας).
Το placenta previa είναι μια κατάσταση που συμβαίνει όταν ο πλακούντας, ένα όργανο που αναπτύσσεται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης για να παρέχει το μωρό σας με θρεπτικά συστατικά, καλύπτει τον τράχηλο (ο ιστός που συνδέει τον κόλπο σας με τη μήτρα σας και ανοίγει κατά τη διάρκεια της γέννας).

Είστε έγκυος με δίδυμα ή τρίδυμα.
Ανάλογα με την τοποθέτηση των μωρών, μπορεί να είναι μια ασφαλέστερη επιλογή ένα τμήμα C.

Είχατε μια τομή C πριν.
Εάν είχατε ένα τμήμα C σε προηγούμενη γέννα, μπορεί να υπάρχει ένας μικρός αυξημένος κίνδυνος ρήξης της μήτρας , εξηγεί ο Tajh R. Ferguson, MD, ειδικός του ιατρικού κέντρου Beth Israel Deaconess στη Βοστώνη.