Διατροφική μαγιά – θησαυρός διατροφικός !

Διατροφική μαγιά – θησαυρός διατροφικός !

Στην Αυστραλία είναι γνωστή ως «savoury yeast flakes/ αλμυρές νιφάδες μαγιάς», στη Νέα Ζηλανδία ως «Brufax», στις Ηνωμένες Πολιτείες ως «Nooch» ή «nüch» ή «Yeshi».
Παλιότερα, η «σπιτική» μαγιά χρησιμοποιούνταν για την πρόληψη της ανεπάρκειας βιταμινών. Σήμερα, το όνομά της «ακούγεται» όλο και περισσότερο, ακόμα και στους κύκλους των «παμφάγων» για τις «ευεργετικές» ιδιότητές της, Πλέον πωλείται σε όλο και περισσότερα καταστήματα βιολογικών ή «υγιεινών» τροφίμων. Διατίθεται με την μορφή κιτρινωπών νιφάδων ή σκόνης.
Τι είναι;
7 receitas veganas com 5 ou menos ingredientes

Διατροφική μαγιά – θησαυρός διατροφικός -Τo τυρί των χορτοφάγων

Είναι ένας απενεργοποιημένος ζυμομύκητας, της οικογένειας Saccharomyces cerevisiae. Αυτό δεν πρέπει να φοβίζει όσους τρομάζουν στο άκουσμα της λέξης «μύκητας» ή «Candida»και δεν προκαλεί συμπτώματα από το γαστρεντερικό.
Η διατροφική μαγιά είναι ένα εντελώς διαφορετικό προϊόν από το εκχύλισμα μαγιάς. Αυτό έχει μια πολύ έντονη γεύση και έρχεται στην μορφή μιας σκούρας καφέ πάστας (Vegemite/Marmite). Επίσης δεν έχει σχέση με τη μαγιά μπύρας ή με τη μαγιά του ψωμιού.
Συνήθως αναπτύσσεται σε υπόστρωμα γλυκόζης, όπως μελάσσα και μετά την ανάπτυξη και την ζύμωση της, συγκομίζεται και παστεριώνεται, ώστε να εξαλειφθούν τυχόν άλλοι μικροοργανισμοί, όπως η Candida Albicans και στην συνέχεια απενεργοποιείται. Θεωρείται προϊόν ελεύθερο γλουτένης, πάντα όμως ελέγχουμε την συσκευασία για την αντίστοιχη ένδειξη.
– Βιταμίνες Β, (πλούσια σε Β1, Β2, Β6) φολικό οξύ (Β9), Νιασίνη (Β3), ειδικότερα το κίτρινο χρώμα της οφείλεται σε υψηλά ποσοστά βιταμίνης Β2. Β12 υπάρχει επίσης αλλά όχι σε όλες τις μάρκες.
Βιταμίνες Β: Η δράση και που βρίσκουμε την κάθε μία
– Πλούσια σε μεταλλικά στοιχεία και ιχνοστοιχεία, μεταξύ άλλων σελήνιο, χρώμιο, φώσφορος, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρος.
– Περιέχει 18 αμινοξέα, κάνοντάς την πολύ καλή πηγή πρωτεϊνών. Στην πραγματικότητα, 3 κ.σούπας περιέχουν 8 γρ πρωτεΐνη.
Αμινοξέα: Ποιος ο ρόλος τους και φυσική πρόσληψη
– Περιέχει βήτα-γλυκάνες, μια μορφή διαιτητικών ινών, αλλά και γλουταθειόνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, χρήσιμες ουσίες για τη μείωση της χοληστερόλης αλλά και την ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος, αντίστοιχα.
– Είναι χαμηλή σε λιπαρά
– Δεν περιέχει γλουτένη, πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι ή συντηρητικά
Διατροφική μαγιά – θησαυρός διατροφικός !
Γευστικά, η διατροφική μαγιά έχει μια ισχυρή, πλούσια, γεμάτη γεύση, που μπορεί να περιγραφεί ως γεύση καρυδιού, τυρώδης ή κρεμώδης, λόγω του γλουταμινικού οξέος που περιέχει. Αυτή η ιδιαίτερη γεύση καθιστά την διατροφική μαγιά πολύ δημοφιλής σαν υποκατάστατο του τυριού. Μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε πολλές συνταγές στη θέση του τυριού, όπως σε πουρέ, ζυμαρικά κλπ. ή σαν σως για ποπ κορν.
Στην πραγματικότητα, θρεπτικά, ενώ η διατροφική μαγιά περιέχει πολλές βιταμίνες και ανόργανα συστατικά, η ποσότητά τους είναι αμελητέα για να θεωρηθεί μια σημαντική πηγή τους, εκτός από κάποιες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Για αυτόν το λόγο, η διατροφική μαγιά συχνά είναι εμπλουτισμένη με βιταμίνες, όπως Β12.
Διατροφική μαγιά – θησαυρός διατροφικός !
monatí Instagram posts (photos and videos) - Picuki.comΔοσολογία-σύσταση
Η ημερήσια δοσολογία της είναι 2 μεγάλες κουταλιές της σούπας. Σε αυτή την μερίδα περιέχονται 60 θερμίδες, 5 g υδατανθράκων (εκ των οποίων τα 4 g είναι φυτική ίνα και β- γλυκάνες) και 9 g πλήρους πρωτεΐνης, που παρέχει και τα εννέα απαραίτητα αμινοξέα. Είναι χαμηλή σε λιπαρά και δεν περιέχει πρόσθετα σάκχαρα, αλάτι ή συντηρητικά.
Η περιεκτικότητά της σε βιταμίνες διαφέρει από κατασκευαστή σε κατασκευαστή. Η εμπλουτισμένη διατροφική μαγιά μπορεί να είναι άριστη πηγή πολλών βιταμινών και ανόργανων συστατικών. Για παράδειγμα, η εμπλουτισμένη μορφή μπορεί να προσφέρει μέχρι και ένα 20% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης για το σίδηρο, ενώ η μη εμπλουτισμένη μόνο το 5% και από 35 έως 100% για τις βιταμίνες Β1 και Β2.
Διατροφική μαγιά – θησαυρός διατροφικός !
Επομένως, η εμπλουτισμένη η διατροφική μαγιά μπορεί να αποτελέσει διατροφικό φάρμακο- συμπλήρωμα για το νευρικό σύστημα και τον μεταβολισμό, αφού αποτελεί πλούσια πηγή σε βιταμινών του συμπλέγματος Β, (Β1, Β2, Β3, Β6) και φολικού οξέος, εξαιτίας των οποίων αποκτά το κίτρινο χρώμα της. Περιέχει επίσης σελήνιο, χρώμιο, φώσφορο, μαγνήσιο, κάλιο και ψευδάργυρο. Περιέχει β-γλυκάνες, που βοηθούν το ανοσοποιητικό και την ρύθμιση των λιπιδίων του αίματος και ένα πολύ ισχυρό αντιοξειδωτικό την γλουταθιόνη, για την αποτοξίνωση του οργανισμού και του ήπατος.
Διατροφική μαγιά – θησαυρός διατροφικός !
Προσοχή λοιπόν χρειάζεται όχι μόνο η μαγιά να είναι εμπλουτισμένη, αλλά εδικά για τους χορτοφάγους, πρέπει να αναγράφεται ότι είναι εμπλουτισμένη και με την πολύτιμη Β12, την οποία και στερούνται όσοι βρίσκονται σε μια διατροφή χωρίς ζωικά προϊόντα. Αν η μαγιά δεν είναι εμπλουτισμένη με Β12, δεν μπορεί να θεωρηθεί φυσική πηγή.
Οι μύκητες-Μαγιά δεν μπορούν να παράγουν Β12, η οποία φυσιολογικά παράγεται μόνο από βακτήρια. Επομένως, η βιταμίνη Β12 είτε παράγεται χωριστά (κοινώς ως κυανοκοβαλαμίνη) και στη συνέχεια προστέθηκε στο ζυμομύκητα είτε παράγεται από βακτήρια κατά την ζύμωση, τα οποία στην συνέχεια θανατώνονται.
Δεν έχει προστιθέμενο γλουταμινικό μονονάτριο. Ωστόσο, όλοι ανενεργοί ζυμομύκητες περιέχουν ένα ορισμένο ποσό ελεύθερου γλουταμικού οξέος. Και αυτό γιατί όταν τα κύτταρα πεθαίνουν, η πρωτεΐνη των κυτταρικών τοιχωμάτων αρχίζει να αποδομείται, απελευθερώνοντας τα αμινοξέα της, όπως το γλουταμινικό οξύ. Αυτό είναι ένα φυσικό αμινοξύ σε όλα τα κύτταρα ζύμης, καθώς και σε λαχανικά, μανιτάρια και τα ζώα. Πολλοί υποστηρίζουν πως το ελεύθερο γλουταμινικό οξύ δεν έχει καμία σχέση με το MSG (monosodium glutamate), το εθιστικό διατροφικό πρόσθετο και άλλοι ότι λειτουργεί στο σώμα ακριβώς όπως το MSG. Ωστόσο, η κατανάλωση διατροφικής μαγιάς δεν φαίνεται να συνοδεύεται από τα αντίστοιχά συμπτώματα με τα επεξεργασμένα τρόφιμα που περιέχουν γλουταμινικό μονονάτριο.
Οι τρόποι κατανάλωσης άπειροι. Μπορεί να καταναλώνεται ως τυρί πάνω από ζυμαρικά, σαλάτες, σε σάντουιτς, σε ντιπ και σως, αυτούσιο ή μαζί με τριμμένους ξηρούς καρπούς εμπλουτίζοντας κάθε γεύμα, χορτοφαγικό ή μη.
 σως σαλάτας ή ντιπ λαχανικών
(η περισσότερη ή λιγότερη ποσότητα νερού στη συνταγή δημιουργεί το αντίστοιχο προϊόν)
 • 1/3 κούπας κουκουναρόσπορους, μουλιασμένους για 1 ώρα
 • 2 κ.σ. hemp seeds (ή ηλιόσποροι μουλιασμένοι)
 • 2 κ.σ. διατροφική μαγιά
 • 7 πλατιά φύλλα βασιλικού
 • 3 χουρμάδες
 • 1-2 σκ. σκόρδο
 • 1 κ.σ. ταμάρι (ή 1 κ.γ. αλάτι)
 • 60-80 ml χυμός λεμονιού
 • 200 ml νερό
 • 1/4 κ.γ. σκόνη κάρδαμου
 • 1/8 κ.γ. πιπέρι καγιέν
 • Ολα μαζί σε blender κι έτοιμο