Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα: Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας παντού

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα: Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας παντού

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα: Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας παντού

Νέο πλέγμα μέτρων για να ανακοπεί η πορεία της πανδημίας εξετάζεται από την κυβέρνηση. Τι ισχύει για μάσκες και ταξίδια στην ηπειρωτική Ελλάδα.

H έξαρση της πανδημίας εν μέσω της καλοκαιρινής περιόδου έχει δημιουργήσει πονοκέφαλο σε κυβέρνηση και λοιμωξιολόγους. Οι ειδικοί παρακολουθούν με αγωνία την ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και προσπαθούν να εκπονήσουν ένα νέο σχέδιο για το πρόβλημα που ακούει στο όνομα μετάλλαξη «Δέλτα».

Η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων φέρνει νέα μέτρα: Εξετάζεται η επιστροφή της μάσκας παντού

Οι 1.797 νέες μολύνσεις που ανακοινώθηκαν το απόγευμα της Τρίτης από τον ΕΟΔΥ δημιουργούν νέα δεδομένα. Ετσι κυβέρνηση και λοιμωξιολόγοι θα έχουν πλέον καθημερινή επαφή για την παρακολούθηση της πορείας των κρουσμάτων στη χώρα μας.

Την ίδια στιγμή, εξετάζεται το μέτρο των μετακινήσεων με αρνητικά τεστ και στην ηπειρωτική χώρα, εκτός της νησιωτικής αλλά και η επιστροφή της μάσκας στους εξωτερικούς χώρους.

Σημειώνεται ότι εξετάζεται ακόμα και το ενδεχόμενο τοπικών lockdown τα οποία θα περιλαμβάνουν απαγόρευση κυκλοφορίας και κλείσιμο της μουσικής στα μαγαζιά, αν αυτό κριθεί απαραίτητο.

Όπως τονίζουν οι ειδικοί, η ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων οφείλεται εν μέρει και στην άνοδο των τεστ που πραγματοποιήθηκαν από τους πολίτες που ήθελαν να ταξιδέψουν στα νησιά.

Σημειώνεται πως τα τελευταία 24ωρα έχουν εντοπιστεί εκατοντάδες κρούσματα τα οποία, κατόπιν διερεύνησης, συνδέονται με χώρους διασκέδασης. Η τάση αυτή συνοδεύεται από τη μετατόπιση του βάρους της διασποράς προς τους νεότερους, καθώς η μέση ηλικία των κρουσμάτων υπολογίζεται κοντά στα 27 έτη.

Νέα μέτρα από την Πέμπτη

Αποκλειστικά με καθήμενους και με τους κανόνες χωρητικότητας που έχει ορίσει το υπουργείο Ανάπτυξης, θα λειτουργούν από αύριο Πέμπτη 8 Ιουλίου, όλοι οι χώροι εστίασης, τα μπαρ, τα κλαμπ και τα κέντρα διασκέδασης, όπως ανακοίνωσε χθες Τρίτη ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς, κατά τη διάρκεια έκτακτης ενημέρωσης για την πορεία της πανδημίας της νόσου Covid-19 στη χώρα.

Όπως είπε ο κ. Χαρδαλιάς, το μέτρο αυτό λαμβάνεται ώστε να περιοριστεί ο συγχρωτισμός και η υπερμετάδοση που παρατηρείται σε αυτούς τους χώρους, έτσι ώστε «να έχουμε μια ασφαλή και προστατευμένη διασκέδαση».

Τσουχτερά πρόστιμα, ακόμα και «λουκέτο» στους παραβάτες

Όσες επιχειρήσεις ελέγχονται και διαπιστώνονται παραβάσεις, θα αντιμετωπίζουν άμεσα ποινή προσωρινής αναστολής δραστηριότητας από την πρώτη παράβαση και την αμέσως επόμενη ημέρα. Κάθε παραβίαση που αφορά στα μέτρα δημόσιας υγείας – όπως η μη τήρηση του όρου της απαγόρευσης ορθίων καθώς και του ανώτατου ορίου αριθμού πελατών ανά κατάστημα – θα επιφέρει ως κύρωση, άμεση σφράγιση για επτά ημέρες, απ’ την επόμενη ημέρα της παράβασης, και χρηματικά πρόστιμα: για τα μεν καταστήματα κάτω των 200 τετραγωνικών το πρόστιμο θα ανέρχεται στα 2.000 ευρώ, για τα δε καταστήματα άνω των 200 τετραγωνικών, το πρόστιμο θα ανεβαίνει στα 5.000 ευρώ.

Όπως γνωστοποίησε ο κ. Χαρδαλιάς, σε περίπτωση υποτροπής, το πρόστιμο θα είναι και στις δύο περιπτώσεις στα 10.000 ευρώ και η σφράγιση θα ξεκινά την επόμενη ημέρα και για 15 ημέρες, ενώ σε τυχόν τρίτη παράβαση θα αφαιρείται η άδεια. Επιπλέον, όπως ανέφερε, στην ΚΥΑ που αναμένεται να εκδοθεί, θα είναι δυνατή η επιβολή των παραπάνω κυρώσεων και εκ των υστέρων – βάσει υλικού από το οποίο θα προκύπτει η παράβαση.

«Το έκτακτο αυτό μέτρο έχει σαν στόχο να περιορίσει τη μεταδοτικότητα του ιού στις νεότερες ηλικίες και να περάσουμε όλοι ένα πιο ασφαλές και κυρίως, ένα ελεύθερο καλοκαίρι», επισήμανε ο κ. Χαρδαλιάς.

Επιπλέον ο κ. Χαρδαλιάς επισήμανε ότι όλοι οι νέοι 18-30 ετών και όλοι οι εργαζόμενοι δημοσίου και ιδιωτικού τομέα που δεν έχουν εμβολιαστεί, είναι δικαιούχοι 4 self test για τον μήνα Ιούλιο, που μπορούν να προμηθευτούν άμεσα από τα φαρμακεία έως τις 10 Ιουλίου, ενώ συμπλήρωσε ότι το 60% των θετικών κρουσμάτων εντοπίζεται χάρη στα self test. Τέλος, προέτρεψε για ακόμη μία φορά τους πολίτες να μπουν στην πλατφόρμα emvolio.gov.gr και να κλείσουν το ραντεβού τους για το εμβόλιο.