Μια πρόσφατη έρευνα της Sciara και της Pantaleo (2017) υπογραμμίζει ότι όταν πιστεύουμε ότι η σχέση μας θα τελειώσει, αρχίζουμε να αισθανόμαστε λιγότερο αφοσιωμένοι στη σχέση και να εξασθενούν τα ρομαντικά συναισθήματα για τον σύντροφό μας.

Αλλά όχι πάντα!

Στην μελέτη συμμετείχαν 104 συμμετέχοντες. Σε μερικούς έδωσαν ψευδείς στατιστικές και να ακούσουν αρνητικές αξιολογήσεις ,για να πιστέψουν ότι η ρομαντική σχέση τους ήταν πιθανώς καταδικασμένη σε διάλυση.

 

Θυμηθείτε, σε μια θέση εξουσίας, ένα άτομο μπορεί να κάνει τους άλλους να έχουν ψευδαισθήσεις, ειδικά αν βάλουν ένα στατιστικό στοιχείο. Οι συμμετέχοντες είτε είχαν οδηγηθεί  να πιστεύουν ότι η σχέση τους ήταν χαμηλή, μέτρια ή υψηλού κινδύνου διάσπασης στο μέλλον ή το αντίθετο.


Είναι ενδιαφέρον ότι στους περισσότερους που πίστευαν ότι η σχέση πρόκειται να τελειώσει,αυξήθηκαν το επίπεδο δέσμευσής και τα ρομαντικά τους συναισθήματα!

Οι ερευνητές παρομοιάζουν αυτό το αποτέλεσμα με το πώς μπορούμε να αισθανόμαστε ισχυρότερα ρομαντικά συναισθήματα για κάποιον επειδή είναι απαγορευμένη αγάπη κάποιου είδους, π.χ. διαφυλετικός γάμος ή παράνομη σχέση ή με χάσμα ηλικίας.

Όταν υπάρχει κάποιο εμπόδιο ανάμεσα σε εμάς και αυτό που πιστεύουμε ότι θέλουμε, που αναγκάζουν  άλλοι ή η κοινωνία, μπορούμε να βιώσουμε πιο έντονα αυτά τα ρομαντικά συναισθήματα και αισθανόμαστε ακόμα πιο αποφασιστικά στην προσπάθειά μας να «καταπολεμήσουμε τις πιθανότητες και να αφήσουμε η αγάπη μας κυριαρχεί ».

Επομένως, προτού αποφασίσετε να προχωρήσετε με τον σύντροφο σας να χωρίσει με τη γυναίκα του/τον άντρα της  ή πριν ζητήσετε από κάποιον να σας πάρει μαζί του ή να μη φύγει σε άλλη χώρα, αποκρυπτογραφήστε εάν τα έντονα συναισθήματά σας  είναι πραγματικά ή επιφανειακά .

Για παράδειγμα, εάν μόνο τώρα, ξαφνικά, για πρώτη φορά στη σχέση σας, αισθάνεστε ότι θέλετε να παντρευτείτε τον σύντροφό σας επειδή σας έχουν πει ότι θέλει να πάρει μια ευκαιρία εργασίας κάπου μακριά, ίσως είναι ένα επιφανειακό αίσθημα αγάπης και δέσμευσης και καλό είναι να μην φτιάξετε αμέσως βαλίτσα !

Δώστε χρόνο,δείτε την κατάσταση με σαφήνεια και, στη συνέχεια, πάρτε τη σωστή απόφαση!

Με τις ευχές μας ! www.igynaika.gr