Από την Popi Wallick

Βρέθηκα στην αγαπημένη Κρήτη σε φίλους καρδιάς, που αγαπάνε τη γεύση και την καλή ζωή, με την έννοια της απόλαυσης και του σεβασμού στην παράδοση και στην πρώτη ύλη.

Λίγες οι μέρες, πολλές οι εξορμήσεις, για γευστικές διαδρομές και μνήμες!

Λίγες ώρες πριν το ταξίδι της επιστροφής, στην Αθήνα ανηφορίσαμε στη Δρακώνα Κεραμειών, στα 500 μέτρα υψόμετρο, περνώντας το μαγευτικό φαράγγι του Θερίσου και μόλις 18 χιλιόμετρα από τα Χανιά, για να συναντήσουμε τον ¨Ντουνιά”

Ο Στέλιος Τριλυράκης , επαγγελματίας μάγειρας, το 2004 άφησε τα Χανιά και γύρισε στο χωριό του, με σκοπό να ασχοληθεί με την οικογενειακή ταβέρνα των γονιών του με μια προσέγγιση τελείως διαφορετική.

Παραγωγή της πρώτης ύλης και παραδοσιακή παρασκευή με τον χαρακτήρα και τις γεύσεις της περιοχής.
Ξυλόσομπες, ξυλόφουρνος, μποστάνια, δικά του ζώα ελευθέρας βοσκής και αποχή από τον ηλεκτρισμό.

Δέκα χρόνια αντίσταση, δέκα χρόνια νοστιμιά, δέκα χρόνια slowcooking.

Ο πρώτος που σε υποδέχεται όταν φτάνεις στην ταβέρνα του Ντουνιά είναι ο Στέλιος, καλωσόρισμα, πείραγμα και κομπλιμέντο αλλά δεν έχεις κάνει κράτηση, υπάρχει θέμα.

Λευκά υφασμάτινα τραπεζομάντιλα, πολύχρωμα αταίριαστα, μα ταιριαστά πιάτα και αρχή στο ταξίδι της γεύσης.

Ψωμί και παξιμάδια από ντόπια αλεύρια, λαδοτύρι δικό του, ντοματίνια που μόλις έκοψε από το μποστάνι, γαρδουμάκια, μελιτζάνα με ξινόχοντρο, αρνάκι στη λαδόκολλα, η σαλάτα των Ορέων αλλά και των ωραίων, τηγανητές πατάτες στον ξυλόφουρνο από τα χεράκια της Ευμορφύλης και σπόρο πατάτας Ομαλού και μια σειρά πιάτων που ανάλογα την εποχή ποικίλει.

Φάγαμε νόστιμα εδώ, πολύ αλλά πρέπει να το δεις σαν μια βιωματική εμπειρία, βιασύνες εδώ δεν χωράνε, ιδιοτροπίες επίσης, εδώ χωράει νοστιμιά, παράδοση και αγάπη για τη γη.

Αποκαλόκαιρο είναι ακόμη και η Κρήτη, ένα πλοίο δρόμος… για αυτό να πάτε, τώρα ή και αργότερα είναι από τους πιο όμορφους προορισμούς της χώρας μας.

ΔΡΑΚΩΝΑ, TK 73100
Τηλέφωνο: 2821065083, 6974989248
Ηλεκτρονικό Ταχυδρομείο: info@ntounias.gr
Ιστοσελίδα: www.ntounias.gr