Μερικές φορές, μπορείς να κατηγορήσεις εσένα  για το βάρος σου,πως τρώς πάρα πολύ και να δεν γυμνάζεσαι αρκετά.Αλλά κάποιες φορές, όπως τώρα αν έχεις μπλοκάρει,μπορείς να κατηγορήσεις τον θυρεοειδή σου!

Εάν έχετε υποθυρεοειδισμό, μπορεί να επιβραδύνει το μεταβολισμό σας και να σας δυσκολευτεί να χάσετε,αλλά και να διατηρήσετε ένα υγιές σωματικό βάρος.

Αυτό συμβαίνει επειδή η κατάσταση προκαλεί τον θυρεοειδή σας να υποβιβαστεί και να γίνει ανενεργός και ανίκανος να παράγει αρκετή ποσότητα θυρεοειδούς ορμόνης που είναι απαραίτητη για να επιτρέψει στο σώμα σας να λειτουργεί σωστά.

Ο μεταβολισμός σας, εκτός από τη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος και του καρδιακού παλμού, επηρεάζεται και στο πόσο αποτελεσματικά το σώμα καίει θερμίδες.

 

 

Τι προκαλεί τον θυρεοειδή σας να μην αποδίδει ;

Υπάρχουν ορισμένες συνθήκες που μπορεί να προκαλέσουν υποθυρεοειδισμό. Η πιο συνηθισμένη είναι η θυρεοειδίτιδα του Hashimoto, μια αυτοάνοση διαταραχή.

Με τον καιρό, ο θυρεοειδής σας χάνει την ικανότητά του να παράγει αρκετή θυρεοειδή ορμόνη. Η κατάσταση τείνει να είναι κληρονομική σε οικογένειες και συχνότερα εμφανίζεται σε μεσήλικες γυναίκες, αν και μπορεί να επηρεάσει άνδρες, γυναίκες και παιδιά, οποιασδήποτε ηλικίας.

 

Αρχικά, δεν υπάρχουν σημεία ή συμπτώματα του Hashimoto, επειδή προχωράει αργά .

Αλλά με την πάροδο του χρόνου, τα σημάδια αρχίζουν να πολλαπλασιάζονται. Τελικά, μπορεί να εμφανιστούν σαφή συμπτώματα υποθυρεοειδισμού, τα οποία μπορεί να περιλαμβάνουν κόπωση, αύξηση βάρους, δυσκοιλιότητα, αυξημένη ευαισθησία στο κρύο, κατάθλιψη, ξηρό δέρμα, μυϊκούς πόνους, ακανόνιστες ή βαριές εμμηνορροϊκές περιόδους και μειωμένη ανοχή στην άσκηση.

Μάθετε περισσότερα για τα 15 πράγματα που μπορούν να επηρεάσουν τον θυρεοειδή σας.

μπορεί να έχετε έναν υπολειτουργικό θυρεοειδή χωρίς να έχετε το Hashimoto

 

Για μία στις οκτώ γυναίκες που θα αναπτύξουν κατάσταση θυρεοειδούς, μπορεί επίσης να προκληθεί από καταστάσεις όπως:

ιογενής λοίμωξη (θυρεοειδίτιδα)- Η ακτινοθεραπεία στην περιοχή του λαιμού σας (η ακτινοβολία μπορεί να βλάψει τα κύτταρα του θυρεοειδούς σας, καθιστώντας πιο δύσκολο για τον αδένα να παράγει τις ορμόνες που χρειάζεται)- Ορισμένα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία καρδιακών ή ψυχιατρικών προβλημάτων ή / και καρκίνων-Χειρουργική επέμβαση για την αφαίρεση του θυρεοειδή -ή μια ανεπάρκεια ιωδίου στη διατροφή σας (αν και αυτό είναι σπάνιο, επειδή το ιώδιο προστίθεται συνήθως σε αλάτι και σε άλλα τρόφιμα).

Πλούσια σε ιώδιο τρόφιμα είναι τα αυγά, τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φύκια, τα αλμυρά ψάρια και τα οστρακοειδή.

Άλλες καταστάσει, όπως η εγκυμοσύνη, μπορούν να επηρεάσουν τον θυρεοειδή σας.

Η γνωστή ως η θυρεοειδίτιδα μετά τον τοκετό, είανι η κατάσταση που προκαλεί φλεγμονή του θυρεοειδούς μετά την εγκυμοσύνη, αυξάνοντας πρώτα τα επίπεδα του θυρεοειδούς και μετά απότομα πτώση. Αυτή η κατάσταση συνήθως επιλύεται.

Αλλά η ύπαρξη ενός βραδέως θυρεοειδούς δεν αποτελεί δικαιολογία για να παραιτηθεί και να πει ότι τίποτα δεν μπορεί να γίνει.

Ενώ είναι αλήθεια ότι μπορεί να σας πάρει περισσότερο να χάσετε βάρος από κάποιον με φυσιολογικό θυρεοειδή, υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να ανακτήσετε την ταχύτητα στον θυρεοειδή σας.

Ευτυχώς, ο υποθυρεοειδισμός, ο οποίος μπορεί να διαγνωστεί με φυσικές εξετάσεις και εξετάσεις αίματος για να ελέγξει τα επίπεδα των ορμονών, μπορεί να αντιμετωπιστεί με συμπλήρωμα συνθετικής ορμόνης, όπως η λεβοθυροξίνη (Levoxyl, Snythroid), που μπορεί να δώσει στο σώμα σας την ποσότητα θυρεοειδούς ορμόνης που χρειάζεται για να διατηρείτε το μεταβολισμό σας λειτουργικό με τη βέλτιστη ταχύτητα.

 

 Αλλά σας προειδοποιούμε: Δεν θα έρθει από τη μαγική σφαίρα  το κέρδος! Πρέπει να προσπαθήσετε γι’ αυτό.

Ο έλεγχος του βάρους σας μέσα από ένα κανονικό, συνεπές πρόγραμμα άσκησης και σωστή διατροφή είναι απαραίτητα. Ένας υποτονικός θυρεοειδής μπορεί να σας κάνει να αισθάνεστε υποτονικοί, με τη σειρά του, καθιστώντας πιο δύσκολο να νιώσετε αρκετά ενεργητικοί για να ασκηθείτε και να επιβραδύνετε την ικανότητα του σώματός σας να κάψετε θερμίδες. Αλλά η άσκηση είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να πάρετε το αργό σας θυρεοειδή πίσω για να επιταχύνετε και να λειτουργήσετε στο καλύτερο δυνατό.

Κάνοντας αυτή τη δέσμευση θα έχετε καλύτερα οφέλη για την υγεία που δεν χρειάζεται μόνο  κάποιος με υποθυρεοειδισμό, αλλά ο καθένας.

Καλή επιτυχία! www.igynaika.gr