Τι είναι η φιλία;

Επιμέλεια Εύη Βισβάρδη
Οι φίλοι είναι ένα σημαντικό μέρος της ζωής των περισσότερων ανθρώπων. Έχει σε έρευνες αποδειχθεί ότι η φιλία αυξάνει τις πιθανότητές μας να είμαστε ευτυχείς.
Ενας καλός φίλος μπορεί να είναι κάποιος που παρέχει υποστήριξη όταν οι στιγμές είναι δύσκολες ή κάποιος που μπορείτε να βασιστείτε για να γιορτάσει μια ξεχωριστή στιγμή μαζί σας.

Φιλία τί είναι;

Πόση επαφή έχετε:
Μπορεί να τους βλέπετε καθημερινά, μία φορά το χρόνο ή και λιγότερο. Ή, ίσως να μην τους βλέπετε, αλλά διατηρείτε επαφή μέσω τηλεφώνου, ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ή ηλεκτρονικά πχ skype.
Οι φίλοι μπορεί να έρχονται και να φεύγουν, μπορεί να σας κάνουν να γελάσετε και να κλάψετε, αλλά το πιο σημαντικό από όλα, σας αγαπούν γι’ αυτό που είστε.

Δεν έχει σημασία πώς είναι ή τί είδους ρούχα φορούν.

Αυτό που έχει σημασία είναι πώς σας κάνουν να αισθάνεστε και οι φίλοι σας πρέπει να το γνωρίζουν με σιγουριά αυτό και για εσάς.

Ομοίως, έχοντας φίλους σημαίνει ότι έχετε την ευθύνη να είστε εκεί και γι ‘αυτούς, ακόμη και όταν η κατάσταση γίνεται σκληρή.

 

Τι είναι καλός φίλος;
Αυτός είναι ο τρόπος σύμφωνα με τον οποίο οι άνθρωποι κρίνουν, συνήθως, πως έχουν έναν καλό φίλο:

Κάποιος που
  • μπορείτε να εμπιστευθείτε πως δεν θα σας κρίνει δόλια,
  • δεν θα βλάψει σκόπιμα τα συναισθήματά σας, αλλά θα δείξει καλοσύνη και σεβασμό
  • θα σας αγαπούν όχι γιατί πρέπει, αλλά γιατί έτσι νιώθουν κι έχουν επιλέξει να κάνουν
  • μπορείτε να βασιστείτε σ’ αυτούς, ξέρετε ποιός είναι πιστός καιθα είναι εκεί ανεξάρτητα από την κατάστασή σας
  • είναι αξιόπιστοι και δεν φοβούνται να σας πουν την αλήθεια, ανεξάρτητα από το πόσο δύσκολο είναι μερικές φορές
  • μπορεί να γελάσει όταν γελάς
  • θα κλάψω όταν κλαις
  • σε κάνει να χαμογελάς
  • σας δέχονται όπως είστε και είναι εκεί να σας ακούσουν όταν παραπονιέστε ή γκρινιάζετε
  • θα σας δώσει χώρο για αλλαγή.Να γίνετε ο καλύτερος εαυτός σας

 

Φιλία τί είναι;

Να είσαι εκεί

Οι φιλίες είναι από τις πιο σημαντικές σχέσεις που θα έχετε στη ζωή σας. Πολλές από τις αγαπημένες σας μνήμες περιλαμβάνουν πιθανώς το χρόνο που έχετε περάσει με φίλους.
Αλλά να ζεις έχοντας φίλους μπορεί να είναι σκληρή δουλειά μερικές φορές, όταν σας πιάνουν τα νεύρα σας ή όταν περνούν δύσκολες ώρες.

 

Οι φίλοι κι οι φίλες δεν ξέρουν πάντα τί να κάνουν ή να πουν και κάνουν συνήθως ό,τι μπορούν και ίσως κάποιες φορές να είναι απογοητευτικές και συναισθηματικά προκλητικές οι συμπεριφορές τους. Ωστόσο, κάνουν το καλύτερο δυνατό για να αισθανθείτε καλύτερα.

Φιλία τί είναι;

Πώς μπορώ να είμαι εκεί;

Ακούστε την κατάστασή  από την άποψη του φίλου σας. Με αυτό τον τρόπο θα γνωρίζετε και θα έχετε το δικαίωμα να κάνετε ερωτήσεις και θα ξέρουν πώς νοιάζεστε για το πώς αισθάνονται.
Συμβουλές – Μην υποθέσετε ότι ο φίλος σας θέλει συμβουλή γιατί κάποιες φορές θέλουν απλώς κάποιον να τους ακούσει. Εάν αισθάνεστε πως έχουν ανάγκη, συμβουλεύστε τους να μιλήσουν με έναν επαγγελματία και προσφερθείτε να είστε εκεί για να τους υποστηρίξετε.
Καταλάβετε τα γεγονότα – εάν πχ η φίλη σας έχει διαγνωστεί με ιατρική πάθηση ή ψυχική ασθένεια, δείξτε ότι νοιάζεστε και δεν σκοπεύετε να πάτε πουθενά επειδή η κατάσταση του φίλου σας έχει αλλάξει.
Προστατεύστε τους από τον εαυτό τους – αν σκέφτεστε,πως πρέπει να είστε σοβαροί κι αυστηροί γι ‘αυτούς, όπως πχ αν πειραματιστούν με τα ναρκωτικά ή το αλκοόλ, ΝΑ ΤΟ ΚΑΝΕΤΕ! Αν ανησυχείτε για την αντίδραση του φίλου σας, απλά θυμηθείτε ότι είναι επειδή νοιάζεστε γι ‘αυτούς και δεν θέλετε να τραυματιστούν,να πληγωθούν και να υποφέρουν.
Ανάλογα με την κατάσταση, μπορεί να χρειαστεί να αναζητήσετε εξωτερική βοήθεια, μπορεί να είναι δάσκαλος, σύμβουλος, μέλος της οικογένειας ή άλλος ενήλικας. Ζητήστε  βοήθεια από έναν ειδικό προβλημάτων για το ποτό / ναρκωτικό για να μάθετε περισσότερα.
Δείξτε ότι ενδιαφέρεστε – εάν ο φίλος σας ζει μια δύσκολη στιγμή, γράψτε τους μια επιστολή ή δυο λόγια που δείχνει πόσο ιδιαίτεροι είναι για εσάς. Υπενθυμίστε ότι, ανεξάρτητα από το πόσο σκληρά είναι τα πράγματα , θα είστε εκεί γι ‘αυτούς γιατί αυτό είναι  η φιλία.
Κρατήστε επαφή – εάν δεν μπορείτε να είστε με τον φίλο σας όταν σας χρειάζονται, να τους στείλετε ένα μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, να συνομιλήσετε μαζί τους skype ή να κάνετε μια γρήγορη κλήση για να δείξετε ότι toyw σκέφτεστε.
Μην ξεχάσετε τον εαυτό σας -υποστηρίζοντας φίλους μπορεί να είναι για εσάς μια δύσκολη χρονική περίοδος και να σας καταβάλει. Ζητείστε κι εσείς υποστήριξη ίσως από ένα δάσκαλο, σύμβουλος, μέλος της οικογένειας ή άλλον ενήλικα.
Γνωρίστε τους περιορισμούς σας – υπάρχει μόνο κάποια  πράγματα που μπορείτε να κάνετε για έναν φίλο που αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα. Δεν μπορείτε να διορθώσετε τα πάντα, οπότε εάν απαιτείται επαγγελματική βοήθεια, ενθαρρύνετε τον φίλο σας να την αναζητήσει.