Την Γεωργία την γνώρισα πριν από πολλά χρόνια και ήταν δώρο! Μοιραστήκαμε την κοινή μας αγάπη για την Ποίηση, τη Ζωή, την Αλήθεια και μέσα από τη φιλία μας ξαναθυμήθηκα πώς και γιατί ανθίζει η Ποίηση στην ανθρώπινη καρδιά και φυσικά πόσο φως απλώνει στη ζωή μας. Είχα τη χαρά να βρεθώ στην παρουσίαση του δεύτερού της βιβλίου κι έκτοτε οι δρόμοι άνοιξαν (και η Γεωργία, όμως, άνοιξε φτερά δυνατά) και άρχισε έτσι το ταξίδι !

Μαζί της σήμερα γιορτάζουμε την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης ! Αφιερωμένη από το igynaika.gr στους ποιητές που η γραφή τους συνάντησε κι εναρμόνισε το καρδιoχτύπι έστω κι ενός ανθρώπου πάνω στη γη.

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Η Ευτυχία έρχεται από την ομορφιά. Εάν δεν φτιάξουμε όμορφους τους εαυτούς μας δεν θα φτιάξουμε ποτέ έναν όμορφο κόσμο. Η ψυχή εμπεριέχει τα πάντα. Εάν αυτό δεν το αποδεχτούμε και δεν το δουλέψουμε εσωτερικά δεν θα μπορέσουμε να φτάσουμε στην απέναντι όχθη. Το άνθισμα της υπολανθάνουσας ομορφιάς μας είναι η μοναδική μας ελπίδα. Η ποίηση όπως και κάθε άλλη μορφή τέχνης μπορεί να σταθεί αρωγός σε αυτήν την μεγάλη προσπάθεια για τη δημιουργία ενός νέου ανθρώπου. Του ουσιαστικά καλλιεργημένου!”

Έτσι μας προσκαλεί η Γεωργία Γιαμπουράνη στον κόσμο της ποίησης και όλο της το έργο επικεντρώνεται σε αυτό το όραμα αλλάζοντας ίσως και την οπτική μας για το πώς θα πρέπει να προσεγγίσουμε τη ζωή μέσα από την ποίηση.

H Γεωργία Γιαμπουράνη, σύγχρονη ποιήτρια-γυναίκα, στο πλαίσιο της δημιουργικής της εξέλιξης και της φιλοσοφίας της και εμμένοντας στο όραμα και την πεποίθηση ενός καλύτερου κόσμου δραστηριοποιείται και στο χώρο της Προγεννητικής Αγωγής, δηλαδή στην ανάγκη αγωγής του παιδιού από το προγεννητικό στάδιο της ύπαρξης του. Είναι μέλος και ομιλήτρια της Ελληνικής Εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής.

 H  Γεωργία Γιαμπουράνη είναι ένα από τα ιδρυτικά μέλη της καλλιτεχνικής ομάδας ‘‘ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗ”, ομάδας που εκφράζεται μέσα από ποικίλες δημιουργικές μορφές τέχνης και δραστηριότητες, π.χ. παραγωγές θεατρικών έργων-ταινιών, οργάνωση εν γένει καλλιτεχνικών εκδηλώσεων σε συνεργασία με πανεπιστημιακούς φορείς κ.λπ. Ποιήματά της έχουν δημοσιευθεί σε διάφορα λογοτεχνικά περιοδικά (Νέα Αριάδνη, Νουμάς, Φιλολογική Πρωτοχρονιά, Πνευματική Ζωή, Νέα Σκέψη κ.α) καθώς και στον ηλεκτρονικό τύπο και έχουν βραβευθεί σε διάφορους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς ποίησης.
Το 2003 εκδόθηκε η πρώτη της ποιητική συλλογή  «Ψίθυροι Δημιουργίας» από τις εκδόσεις Δωδώνη | Βερενίκη. Η συλλογή είχε διακριθεί με έπαινο στον ΙΣΤ ΄ Λογοτεχνικό Διαγωνισμό του Φιλολογικού Συλλόγου  «Παρνασσός»  το 2001.
Η δεύτερη ποιητική της συλλογή,  «Σηκώνοντας το πέπλο…» εκδόθηκε το 2013  από τις εκδόσεις Ιριδανός, και το 2014   βραβεύτηκε  στον 30⁰ Πανελλήνιο διαγωνισμό Ποίησης – Πεζογραφίας – Εικαστικών   Σικελιανά 2014 του Διεθνούς Πολιτιστικού Οργανισμού  «Καφενείο των Ιδεών».

Στις 9 Νοεμβρίου 2013 με αφορμή την παρουσίαση του δεύτερου βιβλίου της, στο Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών,   πραγματοποίησε μια ”βραδιά μύησης στην ποίηση με στόχο το όραμα ενός καλύτερου κόσμου”, σηματοδοτώντας έναν εναλλακτικό τρόπο παρουσίασης της ποίησης στο ευρύ κοινό.

 

Ας δούμε τί μας λέει για την Ευτυχία:

-Ποια είναι μια απλή δραστηριότητα που σε κάνει πιο ευτυχισμένη;

Να βγω στον ήλιο και να αφεθώ στη ζεστασιά του έστω και για λίγα λεπτά. Μου θυμίζει που βρισκόμαστε!

-Τι ξέρεις τώρα για την ευτυχία που δεν το ήξερες, στα 18 ;
Ότι πέρα από την εξασφάλιση των βασικών υλικών αναγκών που μας επιτρέπει να ζούμε με αξιοπρέπεια, η ευτυχία είναι εσωτερική υπόθεση και συνδέεται άμεσα με ένα βαθύτερο νόημα ζωής. Αν βρούμε αυτό το νόημα τότε σίγουρα βαδίζουμε στον προορισμό μας… Αυτό βέβαια είναι μια εσωτερική διαδικασία για την οποία κανείς δεν μας δίδαξε αφού όλη η διαπαιδαγώγηση περιορίζεται σε πολύ πιο επιφανειακά πράγματα. Σε κάθε περίπτωση η ευτυχία είναι απόφαση και στάση ζωής.

-Υπάρχει κάτι που μπορείς να βρείς ότι κάνεις κατ ‘ επανάληψη, που μπαίνει εμπόδιο στην ευτυχία σου?
Οι αρνητικές σκέψεις σχετικά με το τι μπορεί να συμβεί στο μέλλον. Είναι το απρόβλεπτο της ζωής που βιώνω και από την δουλειά μου ως ασφαλιστικός σύμβουλος.

-Εάν αισθάνεσαι θλίψη, τί κάνεις για να δώσεις στον εαυτό σου μια ευκαιρία ευτυχίας, έστω στιγμιαία ;
Συνδέομαι με οτιδήποτε όμορφο βλέπω μπροστά μου και λέω πάντα την φράση” όλα περνάνε… όλα γίνονται για να μάθουμε και να εξελιχτούμε”. Τώρα βλέπω τις ζωγραφιές της μικρής κορούλας μας γιατί μέσα από αυτές κατάλαβα πόση ευτυχία σου δίνει μια παιδική ζωγραφιά.


-Υπάρχει κάτι που έχεις παρατηρήσει στους ανθρώπους γύρω σου, που λένε ή κάνουν και μειώνει πολλά από την ευτυχία τους;
Η υπερβολική τους αυστηρότητα, στο να μην βλέπουν σχεδόν ποτέ τα θετικά στον άλλον και στο να είναι πάντα έτοιμοι για επίθεση. Αυτοί οι άνθρωποι ορθώνουν μονίμως τείχη και με τα τείχη δεν ρέει ποτέ μια άνετη και ζεστή επικοινωνία.
Άρα δεν θα εκφραστεί η καλοσύνη, η αγάπη.


-Έχεις περάσει μια περίοδο, που αισθάνθηκες ιδιαίτερα ευτυχισμένη ή δυστυχισμένη -αν ναι, γιατί;
Ιδιαίτερα ευτυχισμένη αισθάνθηκα με τον ερχομό της κόρη μας και μετά τις παρουσιάσεις και των δύo μου βιβλίων. Στο δεύτερο ειδικά πραγματοποίησα ‘”την βραδιά μύησης στην ποίηση για το όραμα ενός καλύτερου κόσμου” που για μένα σημάδεψε όλη την μετέπειτα πορεία μου για το τι θέλω να κάνω μέσα από την ποίηση. Η πιο δυστυχισμένη στιγμή της ζωής μου έως και σήμερα είναι όταν δολοφόνησαν τον πατέρα μου. Αφόρητος πόνος όχι μόνο γιατί χάσαμε τον πατέρα μου, μια μεγάλη ψυχή πραγματικά, με έναν τόσο σκληρό τρόπο αλλά και γιατί λόγω της δυσλειτουργίας ενός σχεδόν ανύπαρκτου κράτους η υπόθεση κράτησε 14 ολόκληρα χρόνια για να φτάσουμε στην δικαίωση.

-Προσπαθείς να είσαι πιο ευτυχισμένη; Αν ναι, πώς; Έχεις βρει κάποιο «μυστικό»?
Με το να εστιάζω την προσοχή μου στην ομορφιά που υπάρχει γύρω μου και να βλέπω τις θετικές όψεις των ανθρώπων χωρίς βέβαια αυτό να σημαίνει ότι δεν έχω την επίγνωση των αρνητικών και δύσκολων στοιχείων του χαρακτήρα τους. Η σύνδεση όμως με την θετική όψη γενικότερα της ζωής σε κάνει να αισθάνεσαι καλά!

-Σε έχει εκπλήξει ποτέ ένα γεγονός ; Δηλαδή, με κάτι που αναμενόταν, ότι θα σε κάνει πολύ χαρούμενη ή πολύ δυστυχισμένη και συνέβη το αντίθετο ;
Γιατί, πολλές φορές, γινόμαστε μάντεις γεγονότων στη ζωή μας τα οποία, τελικά, εξελίσσονται εντελώς διαφορετικά .
Όχι , δεν έχει συμβεί κάτι τέτοιο. Γενικότερα σε αυτό νομίζω πως με σώζει η διαίσθηση μου!!!

 

Be a SoulBody star:

1.Aν μπορούσε να γίνει πραγματικότητα μια ευχή σου για εσένα και την ανθρωπότητα ποιά θα ήταν αυτή;

Να τολμήσουν οι άνθρωποι την αυτογνωσία τους, να τολμήσουν την εσωτερική τους κατάδυση για να ανακαλύψουν το όμορφο κομμάτι που κρύβεται μέσα τους. Αν όλοι οι άνθρωποι καλλιεργούσαμε τον εαυτό μας προς αυτήν την κατεύθυνση , τι άλλο θέλεις για να χτίσεις έναν καλύτερο κόσμο; Αυτόματα έχεις χτίσει μέσα σου άλλον αξιακό κώδικα.

2. Πες μια μαγική λέξη !
Ευγνωμοσύνη.

3.Πες τί αγαπάς σε εσένα
Τον τρόπο που επικοινωνώ με τους ανθρώπους.

4. Πες κάτι που θεωρείς άσχημο
Την έλλειψη σεβασμού. Από εδώ ξεκινάει όλη η ασχήμια του κόσμου.
Όλη η καταστροφή της ομορφιάς. Δυστυχώς δεν υπάρχει καμία αγωγή πάνω σε αυτήν την αξία και εδώ στηρίζεται όλο το όραμα της Καλλιτεχνικής Ομάδας ”ΜΕΤΑΜΟΡΦΩΣΗΣ” στην οποία είμαι μέλος.

Συνέντευξη Εύη Βισβάρδη
@Facebook @Instagram

για το www.igynaika.gr

Αγαπημένοι μου φίλοι και φίλες,
Αναρωτήθηκα πολλές φορές: «Tόσες Παγκόσμιες Ημέρες! Έχουν νόημα; Έγινε κάτι καλύτερο στον κόσμο»;
Μετά από αρκετά χρόνια έδωσα τη δική μου απάντηση: «Έχει νόημα η θύμηση. Η θύμηση της λέξης που φέρει μέσα της η κάθε Παγκόσμια Ημέρα, που ηχεί μέσα μας, εκεί, στο ανώτερο κομμάτι του εαυτού μας, που βρίσκεται στα βάθη της ύπαρξης συνδεδεμένο με τις αξίες τις αιώνιες και διαχρονικές: το καλό και τον ανθρωπισμό. Κάποιοι τις χλευάζουν, άλλοι τις υποτιμούν. Όμως σκέφτομαι: εάν δεν υπήρχαν άραγε και αυτές»;
Σας στέλνω αυτό το βίντεο για την Παγκόσμια Ημέρα της Ποίησης, για να μας θυμίζει την Ποίηση, αυτήν την Υπέρτατη Τέχνη του Λόγου, που έχει τη μαγική δύναμη να μιλά για το βάθος των πραγμάτων, να φωτίζει την ουσία και να αποκαλύπτει την αλήθεια και το όνειρο ενός ομορφότερου κόσμου, ενός κόσμου όπου η βία θα είναι ανύπαρκτη, γιατί οι άνθρωποι θα είναι διαφορετικά καλλιεργημένοι, θα είναι άλλοι.
Εύχομαι όλοι, μέσα από τη δύναμη της σκέψης που σαν αόρατο πέπλο είναι ικανή να αγκαλιάσει όλους τους ανθρώπους της γης και να τους μεταμορφώσει, να «συντονιστούμε» σε αυτό το ανώτερο κομμάτι του εαυτού μας και να οραματιστούμε ολάκερη τη γη με ποίηση, τέχνη και ομορφιά.
Εάν αισθανθείτε κάτι από αυτό το μήνυμα, μοιραστείτε το με τους φίλους σας κάνοντας την ίδια ευχή.
Σας ευχαριστώ ολόψυχα για τη συνεισφορά σας σε αυτόν τον «συντονισμό»!
Γεωργία Γιαμπουράνη
Dear friends,
Many times I wondered: “so many International Days! What is the point? Did the world change for the better?” Quite a few years later, I came up with my own answer:
«The point is in remembering; remembering the word that indicates the meaning of each International Day, that reverberates within us, where our higher self is to be found, in the depths of existence, closely entwined with timeless and eternal values: what is good, what is humanism. Some sneer at them, others belittle them, but I cannot help thinking: what if they did not exist at all”?
I am sending you this video for the International Day of Poetry, to remind us of Poetry, this sublime Art of Speech, that has the magical power to speak of the depth of things, to illuminate the essence and reveal the truth and the dream for a better world, a world where violence will not exist, because men will be differently developed, men will be different…,
I wish that all of us, with the power of thought that, like an invisible veil, can embrace all the people of the earth and transform them, could get tuned to that higher self of ours, and visualize the entire earth filled with poetry, art and beauty.
If you get some special feeling because of this message, please share it with your friends and make the same wish.
A big thank you to all of you for your contribution to this “tuning in”!
Georgia Giabourani

Μοιραστείτε το video. Aξίζει ως μια συμβολή από όλους μας για το όραμα ενός καλύτερου κόσμου.