Η νέα χρονιά ήρθε και είναι εδώ!

Κi εκεί που βγαίνετε να περπατήσετε, να δείτε τι καινούργιο μας έφερε αυτός ο χρόνος που μετράει λίγες ώρες, γύρω σας υπάρχει μια σκοτεινιά, μια ομίχλη , αιθαλομίχλη που σκεπάζει τα θέλω σας μπροστά στην ανάγκη να ζεσταθούν τα παιδιά σας.

Και σας πιάνει μια θλίψη γιατί αισθανόσαστε ότι όσα ελπίζατε για αυτόν τον χρόνο ίσως μείνουν ελπίδες. Ίδιες εικόνες, ίδια άγχη, ίδιες στεναχώριες για το μέλλον σας. Ένα μήνα πριν διαβάσατε ότι αυξήθηκε το ποσοστό των εγγεγραμμένων ανέργων και κάπου εκεί παγώσατε. Είναι τραγικό να βιώνετε μια πραγματικότητα που δεν ξέρετε που θα σας βγάλει. Είναι θλιβερό να μην μπορείτε να προγραμματίσετε την ζωή σας. Όμως ας μην μείνετε μονάχα σε αυτά αλλά και σε εκείνα τα περιστατικά, τις εικόνες κάποιων που προσπάθησαν να φτιάξουν την ζωή τους από την αρχή. Άφησαν στην άκρη, πτυχία, ανεργία και αναζήτησαν την λύση . Μια λύση που μέσα στην καταχνιά δύσκολα φαίνεται. Θέλει ωστόσο κουράγιο και δύναμη, ψυχική δύναμη.

Άνθρωποι που άφησαν τις πόλεις και αποφάσισαν να ασχοληθούν με την γη με έναν πιο σύγχρονο τρόπο ωστόσο. Μελέτησαν τους τρόπους που μπορούν να φροντίσουν την γη και να τους αποδώσει. Όπως σου ανταποδίδει το παιδί την αγάπη του. Έσκυψαν πάνω της, κουράστηκαν, προσπάθησαν, ίσως κάποια στιγμή λιγοψύχησαν όμως συνέχισαν να προσπαθούν. Και σιγά-σιγά άρχισε να έρχεται η ανταμοιβή των κόπων τους. Δημιούργησαν μια άλλη ζωή. Πιθανόν να έπρεπε να αντιμετωπίσουν την καχυποψία των ντόπιων αλλά σταδιακά έγιναν κομμάτι τους και απέκτησαν μια ζωή ήρεμη, μια ζωή με ποιότητα. Όπως πρέπει να είναι η ζωή όλων μας.

Και βρήκαν τα θέλω τους ξανά, την ευτυχία στα μικρά πράγματα, στα χαμόγελα, στην αγάπη. Και ίσως να φαίνονται όλα ψεύτικα, να δυσκολεύεστε να παραδεχτείτε ότι υπάρχουν απλά πράγματα όμως θα πρέπει να σκεφτείτε ότι η πραγματική ποιότητα είναι στα ελάχιστα.

Δεν είναι ίσως εύκολο να τα παρατήσετε και να φύγετε , να δοκιμάσετε, να ρισκάρετε. Και επιλέγετε να παραμείνετε στην αφάνεια, να σας καταπιεί η κατάθλιψη. Πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε τις εναλλακτικές σας, εκτός ή εντός Αθήνας. Πρέπει να βρείτε την ηρεμία στα λίγα και να αγαπήσετε αυτό που είστε. Πρέπει να βιώσετε αληθινά την αποτυχία σας, να την βιώσετε, να μην την αποφύγετε. Μην κλείνετε τα μάτια στα προβλήματα, μην σκύβετε το κεφάλι αλλά αναζητήστε τις εναλλακτικές σας. Μπορεί να είναι τα φυλλάδια που θα μοιράσετε, μπορεί να είναι κάτι που αγαπούσατε ως παιδιά και το αφήσατε πίσω. Ότι και αν είναι μην παραδώσετε τα όπλα αμαχητί. Τίποτα δεν είναι απλό στις μέρες μας, τίποτα δεν κερδίζεται με εύκολο τρόπο. Όλα θέλουν κόπο και όχι ντροπή. Δεν πρέπει να ντρέπεστε να πείτε ότι είστε άνεργος, δεν θα σας κατακρίνει κανείς. Άλλωστε δεν σας ενδιαφέρει τι θα πούνε. Αντί να αναλώνεστε σε ντροπές και αδυναμία να παραδεχτείτε την κατάσταση που είστε ψάξτε πραγματικά τι μπορείτε να κάνετε. Καθίστε σε μια καρέκλα, βάλτε μια κόλλα χαρτί μπροστά σας και έναν στυλό και σκεφτείτε. Σκεφτείτε τι μπορείτε να κάνετε. Σε κάτι θα είστε σίγουρα καλοί. Όλοι μας έχουν ικανότητες και δεξιότητες που υπερέχουν έναντι των υπολοίπων. Αυτές ψάξτε, συνήθως είναι πράγματα που κάνουμε καθημερινά. Μπορεί να πιάνουν τα χέρια σας στα υδραυλικά, αυτό λοιπόν προσπαθήστε να το κάνετε αρχικά στα σπίτια φίλων σας και ο ένα με τον άλλον θα σας φέρει τον επόμενο πελάτη.

Αυτό ζητήστε από το 2019, να σας φέρει νέους δρόμους στην ζωή σας, δρόμους που θα σας βοηθήσουν να πάτε παρακάτω. Έτσι και αλλιώς χρήματα κανείς δεν μπορεί να ζητήσει, δεν υπάρχουν και αυτά τα λίγα που μας έρχονται φεύγουν στις χιλιάδες υποχρεώσεις που καθημερινά μας προκύπτουν. Άλλα ζητήστε από την νέα χρονιά, παρακαλέστε να σας φέρει νέα πράγματα στην ζωή σας, όποια και αν είναι αυτά. Αναζητήστε τις ευκαιρίες από τα ελάχιστα ανοικτά παράθυρα που υπάρχουν. Μην επιτρέψετε να σας πούνε ότι αυτό που ζείτε εσείς ζουν και οι γύρω σας και πρέπει μοιρολατρικά να παραμείνετε στο σκοτάδι.

Ζητήστε από το νέο έτος να είναι περισσότερες οι στιγμές που θα έχετε αισιοδοξία και λιγότερες οι μαύρες μέρες του μυαλού σας.

Η νέα χρονιά ήρθε και είναι εδώ. Είναι για να σας δώσει και όχι να σας πάρει και ίσως είναι το μοναδικό πράγμα που δεν θα σας ζητήσει τίποτα πίσω.

Γεωργία Κοκκονούζη