Το όνομα «Ιησούς» στα Ελληνικά σημαίνει Σωτήρ. Είναι όνομα που δεν το έδωσαν στο θείο Βρέφος οι άνθρωποι, αλλά το όρισε ο ίδιος ο Θεός δια του αγγέλου Του και δηλώνει την αποστολή του Κυρίου.Σύμφωνα με τη θρησκεία των Χριστιανών, η αποστολή Του είναι να σώσει τον λαό Του από τις αμαρτίες του. Εκείνος θα εξασφαλίσει τη σωτηρία για όλο το ανθρώπινο γένος, και όσοι Τον εγκολπωθούν ως Σωτήρα και Λυτρωτή τους θα σωθούν. Αυτοί θα αποτελέσουν τον λαό Του.
Να δούμε τί σημαίνει θα σώσει τον λαό Του από την αμαρτία:
Υπάρχουν άνθρωποι που έσωσαν συνανθρώπους τους από τον σωματικό θάνατο, στρατηγοί που έσωσαν την Πατρίδα τους από την υποδούλωση, επιστήμονες που με τις εφευρέσεις τους ευεργέτησαν πλήθη ανθρώπων.
Ο Κύριος Ιησούς, σύμφωνα με τη θρησκεία των Χριστιανών, όμως σώζει όλες τις γενιές των ανθρώπων από την αμαρτία, το πιο μεγάλο κακό, την αιτία όλων των κακών. Σώζει τον άνθρωπο από την αιώνια κόλαση. Έρχεται με τον λόγο Του να διδάξει στον άνθρωπο την αλήθεια· με τη ζωή Του να δώσει το τέλειο παράδειγμα της αρετής· με το Πάθος Του να πάρει επάνω Του την αμαρτία του κόσμου, να χαρίσει στον άνθρωπο την άφεση, να τον συμφιλιώσει με τον Θεό.
Αυτή είναι η σωτηρία με την απόλυτη σημασία της λέξεως. Γι αυτό είπε ο άγγελος: «Αυτός γαρ σώσει». Αυτός θα σώσει, όχι άλλος. Κανείς άλλος δεν μπορεί να μας σώσει. Απολύτως κανείς. «Ουκ έστιν εν άλλω ουδενί η σωτηρία», διακήρυξε αργότερα ο απόστολος Πέτρος (Πραξ. δ´ 12). Δεν υπάρχει άλλο όνομα στη γη το οποίο έχει δώσει ο Θεός στους ανθρώπους και έχει ορίσει ότι μ’ αὐτὸ μπορούμε να σωθούμε εμείς οι άνθρωποι.
Όσοι,σύμφωνα με τη θρησκεία των Χριστιανών,τελικά πιστεύουν στον Κύριο Ιησού και θέλουν να γευτούν τη σωτηρία που Εκείνος χαρίζει, οφείλουν ασφαλώς να γίνουν λαός Του. Ήδη με το άγιο Βάπτισμα γίνονται μέλη της Εκκλησίας Του, η οποία παρέχει τη σωτηρία δια του Χριστού. Αυτό πρέπει να μας συνέχει και να αναγνωρίζουμε συνειδητά τον Κύριο Ιησού ως τον Μόνο Σωτήρα.
Σύμφωνα με τη θρησκεία των Χριστιανών,Ιησούς είναι το μοναδικό όνομα και πρόσωπο που περίμεναν οι αιώνες. Το όνομα που αποκαλύπτει τα αληθινά δώρα Πάσχα και Χριστούγεννα και που δεν είναι αυτά που ανταλάσσουμε μεταξύ μας, αλλά αυτά που προσφέρει η αγάπη του Νηπιάζοντος Ιησού. Η άφεση των αμαρτιών, η σωτηρία, η αναγέννηση, η θέωση.