Από Popi Wallick

Με τις γιορτές να πλησιάζουν, οι αφορμές για καλέσματα σε σπίτια φίλων πληθαίνουν. Μερικοί κανόνες συμπεριφοράς που θα μας βοηθήσουν να προβάλουμε τους καλούς μας τρόπους είτε στην περίπτωση της καλεσμένης, είτε στην περίπτωση της οικοδέσποινας, είναι χρήσιμοι και επιβάλλονται.

 

Καλεσμένη σε δείπνο/ Savoir Vivre

– Μην καθυστερήσετε παραπάνω από ένα τέταρτο
– Όταν η οικοδέσποινα λαμβάνει λουλούδια, θα πρέπει να τα τοποθετεί σε εμφανές σημείο και να σερβίρει τα γλυκά που έχουν προσφερθεί ως δώρο
– Ίσια πλάτη – καθόμαστε όσο πιο ίσια γίνεται στην καρέκλα, δεν “ξαπλώνουμε” ακόμη κι αν είμαστε ιδιαίτερα ψηλές
– Ποτέ να μην ακουμπάτε τα χέρια στο τραπέζι
– Πετσέτα στους μηρούς, σωστά τοποθετημένη
– Τα στερεά στα αριστερά και τα υγρά στα δεξιά π.χ. το ψωμί στα αριστερά και το νερό, κρασί στα δεξιά
– Τα πιρουνιά πάνε αριστερά, μαχαίρια και κουτάλια δεξιά

– Δίπλα στο πιάτο βάλτε το κυρίως πιρούνι και το κυρίως μαχαίρι για το κυρίως πιάτο
– Αριστερά του μεγάλου πιρουνιού βάλτε το μικρότερο πιρούνι της σαλάτας, δεξιά του κυρίως μαχαιριού το κουτάλι της σούπας (αν σερβίρετε σούπα) και ούτω καθεξής
Πώς κρατάμε το πιρούνι:
– Το κρέας το κόβουμε με το μαχαίρι, ένα κομμάτι κάθε φορά.

 

Η λογική είναι απλή, ο καλεσμένος σας, παίρνει από αριστερά και δεξιά του πιάτου του ότι χρειάζεται, και σιγά σιγά φτάνει προς το εσωτερικό του πιάτου του.
Μόνη εξαίρεση είναι το πιρούνι ή και το κουταλάκι για το γλυκό. Αυτά μπαίνουν στην κορυφή του πιάτου!
Tip: Η κόψη των μαχαιριών πρέπει να κοιτά το πιάτο!
Mόλις τελειώσετε το φαγητό, τοποθετείστε το μαχαιροπιρούνο σας από το κέντρο του πιάτου και δεξιά σαν ακτίνα του πιάτου ή αλλιώς σαν να δείχνει ώρα 3 και τέταρτο.
Μην ξεχάσετε την επόμενη ημέρα να ευχαριστήσετε τους οικοδεσπότες, ακόμη και με ένα τηλεφώνημα ή ένα μήνυμα σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here