Καλοκαιρινά ραντεβού για παιχνίδια στην άμμο!

kalokairina-rantebou-paixnidia-stin-ammo-1

Το καλοκαίρι είναι αγαπημένη εποχή όλων και κυρίως των παιδιών. Τα παιδιά τρελαίνονται να κάθονται με τις ώρες στην παραλία, να κάνουν βουτιές και να παίζουν με τα κουβαδάκια τους εκεί που σκάει το κύμα.

Βέβαια, το παιχνίδι χρειάζεται και τα απαραίτητα εφόδια που δεν είναι άλλα από τα κουβαδάκια, τα φτυαράκια, τα καλούπια για την άμμο, οι τσουγκράνες και κάθε είδους εργαλείο με την βοήθεια του οποίου τα πιτσιρίκια θα φτιάξουν το ιδανικό κάστρο και θα κλεψουν τα βλέμματα των υπόλοιπων λουόμενων. Για να μην αναφερθούμε στα κλασικά νεροπίστολα με τα οποία τα παιδιά οργώνουν την αμμουδιά και επιδίδονται σε νερομαχίες μέχρι τελικής πτώσεως.

Από την άλλη όμως μια φαινομενικά απλή απόδραση στην παραλία με τα παιδιά μπορεί να ενέχει διάφορους κινδύνους αν δεν τηρηθούν οι κανόνες ασφαλείας. Όποιο παιχνίδι όμως και αν επιλέξετε για τους λιλιπούτειους λάτρεις της παραλίας πρέπει να έχετε ελέγξει ότι πληροί απόλυτα τα κριτήρια ασφαλείας ούτως ώστε τα γέλια να μην καταλήξουν σε κλάματα.
Ειδικότερα, σιγουρευτείτε ότι τα παιχνίδια για την θάλασσα και την άμμο :

τα έχετε αγοράσει από αξιόπιστους λιανοπωλητές
δεν αποτελούν απομιμήσεις
τα έχετε ελέγξει προσεκτικά πριν τα δώσετε στα παιδιά
φέρουν προειδοποιήσεις για το περιεχόμενο και το υλικό κατασκευής τους
αντιστοιχούν στην ηλικία των παιδιών
περιέχουν οδηγίες χρήσης ή υποδείξεις παιχνίδιου
Προσοχή, στον ήλιο!

Καλό θα είναι ωστόσο να έχουμε μεριμνήσει και για την επικινδυνότητα του ήλιου, πριν εκθέσουμε το μικρό μας στην παραλία. Ένα φανελάκι, αντηλιακό, καπέλο και γυαλιά καθώς και αποφυγή έκθεσης στον ήλιο στο διάστημα μεταξύ 11 και 4 το απόγευμα είναι αρκετά σημαντική προστασία. Αυτές τις ώρες ο ήλιος μεσουρανεί και η πιθανότητα εγκαύματος αυξάνει. Εντελώς ακίνδυνος δεν είναι όμως ούτε ο συννεφιασμένος ουρανός, γιατί οι υπεριώδεις ακτίνες διαπερνούν τα νέφη και ενδέχεται να προκαλέσουν ζημιά στην ευαίσθητη παιδική επιδερμίδα, αν τη βρουν απροστάτευτη.
Βουτιές με μπρατσάκια ή σωσίβια

Το μπάνιο στη θάλασσα είναι η χαρά των παιδιών, ταυτόχρονα όμως γεννούν και ανησυχία στους γονείς εξαιτίας των ατυχημάτων που μπορούν να συμβού. Ακολουθώντας, ωστόσο, ορισμένες απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί – μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να παίζει και να κολυμπά με ασφάλεια στη θάλασσα. Ακόμη και αν τα παιδιά φορούν μπρατσάκια ή σωσίβιο, αυτό δεν σημαίνει ότι μπορείτε να τα αφήσετε χωρίς επίβλεψη στο νερό

Πώς να διαλέξετε τα μπρατσάκια

Ελέγξτε αν έχουν πολλαπλούς χώρους αέρα σε περίπτωση που κάποιος χώρος ξεφουσκώσει ή τρυπήσει.
Δείτε αν οι βαλβίδες είναι ασφαλείας και δεν χάνουν αέρα αν ανοίξουν κατά λάθος.
Πρέπει οπωσδήποτε να είναι σε έντονα χρώματα για να εντοπίζονται από απόσταση σε περίπτωση κινδύνου.
Να είναι άνετα και να εφαρμόζουν στο παιδί σας για να μην του προκαλούν φαγούρα.
Το μέγεθος να είναι σύμφωνα με την ηλικία που συστήνει ο κατασκευαστής
Τι θα πρέπει να προσέχετε:

Θα πρέπει συνεχώς να ελέγχετε για τρύπες ή φθορά στο σωσίβιο ή τα μπρατσάκια
Να μην αφήνετε τα παιδιά σας να βγάζουν το σωσίβιο ή τα μπρατσάκια γιατί θα συνηθίσουν να το κάνουν και θα νομίζουν ότι αυτή είναι η σωστή χρήση τους
Να αλλάζετε μπρατσάκια και σωσίβιο κάθε χρόνο ώστε να συμβαδίζουν με την ηλικία του παιδιού
Αποθηκεύστε τα σε μέρος που δεν έχει αιχμηρά αντικείμενα
Μην ξεχνάτε ότι ούτε τα σωσίβια ούτε τα μπρατσάκια είναι απόλυτα ασφαλή και μην επαναπαύεστε ότι το παιδί σας δεν κινδυνεύει. Είναι συμπληρώματα πλεύσης και όχι συσκευές διάσωσης.

Καλό καλοκαίρι και καλές βουτιές!!!