Κορμός σοκολάτας με καραμέλα και φυστικοβούτυρο (Μωσαϊκό)
Το απόλυτο δροσερό γλυκό των παιδικών σου χρόνων. Σε μια κολασμένη παραλλαγή, με καραμέλα και φυστικοβούτυρο. Εντάξει, ο κορμός δεν είναι ακριβώς γλυκό ψυγείου, αλλά κατάψυξης, όμως δε θα μπορούσε να λείπει από αυτή τη λίστα.

Το αγαπημένο γλύκισμα, είναι πολύ διάσημo και αγαπητό στην Λατινική Αμερική και στην Πορτογαλία. Στο Μεξικό φτιάχνουν καραμέλα γάλακτος με κατσικίσιο γάλα, στο Πουέρτο Ρίκο με γάλα καρύδας ενώ στον Άγιο Δομίνικο την αρωματίζουν με κανέλα. Στην Ινδία το ανακατεύουν με κάρδαμο και το τρώνε ως επιδόρπιο.
Κάνουμε τον κορμό λίγο πιο μοντέρνο, μπορείς να τον πεις και new age, ακόμα και hipsterικό. Επιλέξτε την κουβερτούρα Nestlé Dessert με 65% περιεκτικότητα σε κακάο και την μπερδεύετε με φιστικοβούτυρο και σπιτική καραμέλα γάλακτος
Κορμός σοκολάτας με καραμέλα & φιστικοβούτυρο
Μερίδες: 8-10
Χρόνος προετοιμασίας: 15 λεπτά
Χρόνος μαγειρέματος: –
Χρόνος αναμονής: 2 ώρες
Υλικά για τον κορμό
1 κουβερτούρα Nestlé Dessert 65% κακάο (200 γρ.)
150 γρ. κρέμα γάλακτος 35% λιπαρά
250 γρ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
120 γρ. άχνη ζάχαρη
1 πρέζα αλάτι
1 κ.σ κακάο
1 πακέτο μπισκότα τύπου πτι μπερ
3 κ.σ. φιστικοβούτυρο
3 κ.σ. κονιάκ
Υλικά για το σερβίρισμα
3 κ.σ. φιστικοβούτυρο
Καραμέλα Γάλακτος (Dulce De Leche)
Μπισκότο τριμμένο
Εκτέλεση
1) Βάζουμε σε μπαιν μαρί την κουβερτούρα Nestlé Dessert 65% κακάο (200 γρ.) μαζί με την κρέμα γάλακτος και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής μέχρι να λιώσει τελείως η κουβερτούρα. Αφήνουμε στην άκρη μέχρι να κρυώσει τελείως.
2) Χτυπάμε στο μίξερ με το σύρμα το βούτυρο, τη ζάχαρη, το αλάτι και το κακάο, σε μεσαία ταχύτητα, μέχρι να αφρατέψουν.
3) Χαμηλώνουμε την ταχύτητα και ρίχνουμε σιγά σιγά την λιωμένη κουβερτούρα. Αποσύρουμε, μόλις ομογενοποιηθεί το μείγμα.
4) Σπάμε τα μπισκότα μέσα στον κάδο του μίξερ, σε μεγάλα κομμάτια (περίπου σε 3-4 κομμάτια το κάθε μπισκότο). Προσθέτουμε το φιστικοβούτυρο και το κονιάκ και ανακατεύουμε με μια σπάτουλα ζαχαροπλαστικής.
5) Στρώνουμε λαδόκολλα σε μία μακρόστενη φόρμα του κέικ και μεταφέρουμε το μείγμα του κορμού. Κλείνουμε σφιχτά και βάζουμε στην κατάψυξη για 2-3 ώρες μέχρ να παγώσει.
Σερβίρισμα: Βγάζουμε τον κορμό από την κατάψυξη και τον αναποδογυρίζουμε σε μία πιατέλα. Απλώνουμε στην επιφάνεια το φιστικοβούτυρο και την καραμέλα και πασπαλίζουμε με τριμμένο μπισκότο.
Ο κορμός τρώγεται παγωμένος, κατευθείαν από την κατάψυξη για να μας δροσίζει από την ζέστη του καλοκαιριού. Μην σκέφτεστε τις θερμίδες, απλά απολαύστε τον.
Καραμέλα Γάλακτος (Dulche De Leche)
Υλικά
Ζαχαρούχο Γάλα σε κονσέρβα
Εκτέλεση
Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με νερό. Παίρνουμε μία κονσέρβα ζαχαρούχο γάλα και αφαιρούμε το χαρτί.
Την βάζουμε στην κατσαρόλα και την βάζουμε για βράσιμο σε μεσαία φωτιά. Το νερό πρέπει να καλύπτει την κονσέρβα. Βράζουμε συνολικά 3 ώρες και προσθέτουμε καυτό νερό όποτε χρειάζεται για να καλύπτει την κονσέρβα.
Στις 3 ώρες, κατεβάζουμε από τη φωτιά και χωρίς να βγάλουμε την κονσέρβα από μέσα, αφήνουμε να κρυώσει (θα πάρει περίπου 3 ώρες). Σε καμία περίπτωση δεν ανοίγουμε την κονσέρβα πριν κρυώσει εντελώς. Συντηρούμε σε αποστειρωμένα βάζα για 2-3 μήνες.
ΠΑΡΑΛΛΑΓΕΣ: Εμένα μου αρέσειΚορμός σοκολάτας πολύ να το αλείφω σε ζεστό ψωμί και να ρίχνω ελάχιστο χοντρό αλάτι. Αν σας ενοχλεί η έντονη μυρωδιά γάλακτος που έχει το Dulche de Leche, μπορείτε να το αρωματίσετε με ένα σφηνάκι μαύρο ρούμι ή με 2-3 σταγόνες υγρή βανίλια.
Ως frosting στα κέικ και τα cupcakes. Banoffee αν το συνδυάσεις με μπανάνα και σαντιγί. Σαν καραμέλα στον καφέ. Στην κρέμα καραμελέ και στα παγωτά. Σκέτο με κουτάλι στην βραδινή λιγούρα. Η καραμέλα γάλακτος ή αλλίως Dulce de Leche, αν το δοκιμάσεις μια φορά δεν ξεκολλάς με τίποτα.
Words | Recipe: Μαριλού Παντάκη
Photos: Δημήτρης Αλβανός

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here