Κορωνοϊός: Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας για να προστατευθούμε

Κορωνοϊός: Πόσες φορές την ημέρα πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας για να προστατευθούμε
Μελέτη σε περισσότερους από 1.600 εθελοντές κατέδειξε τη συχνότητα που πρέπει να έχει το πλύσιμο των χεριών για να παρέχει προστασία έναντι των κορωνοϊών. Έδειξε επίσης ότι το υπερβολικά συχνό πλύσιμο δεν παρέχει πρόσθετη προστασία.
Το σχολαστικό πλύσιμο των χεριών είναι ο ακρογωνιαίος λίθος της προστασίας μας από τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορονοϊός Covid-19. Πόσες φορές την ημέρα, όμως, πρέπει να γίνεται;

πλύσιμο των χεριών

Την απάντηση δίνει μια νέα μελέτη, η οποία αποκαλύπτει πως για να μειωθεί ο κίνδυνος κατά το ένα τρίτο πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας τουλάχιστον 6 φορές ημερησίως. Τη μελέτη πραγματοποίησαν επιστήμονες από το University College του Λονδίνου (UCL), οι οποίοι μελέτησαν 1.633 Βρετανούς.

 

Όπως εξηγούν, κάθε χειμώνα επί τρεις συνεχόμενες χρονιές κατέγραφαν πόσο συχνά αρρώσταιναν  οι εθελοντές από ιώσεις που προκαλούνταν από κάποιους άλλους κορωνοϊούς. Στο πλαίσιο της μελέτης, οι εθελοντές ανέφεραν τη ρουτίνα που ακολουθούσαν στο πλύσιμο των χεριών.
Όσοι από αυτούς δήλωσαν πως έπλεναν τα χέρια τους από 6 έως 10 φορές την ημέρα, είχαν 36% λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν ίωση (κοινό κρυολόγημα) σε σύγκριση με όσους τα έπλεναν έως 5 φορές ημερησίως.
«Ο κορωνοϊός Covid-19 επιδεικνύει παρόμοιους μηχανισμούς μετάδοσης με τους άλλους εποχιακούς κορωνοϊούς. Επομένως τα ευρήματά μας υποστηρίζουν την προστατευτική δράση που έχει το πλύσιμο των χεριών απέναντι στην πανδημία», δήλωσε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr Sarah Beale, από το Ινστιτούτο Πληροφορικής της Υγείας στο UCL.
Η συχνότητα που θα έχει το πλύσιμο των χεριών είναι μόνο η μία όψη της καλής υγιεινής των χεριών, πρόσθεσε. Η άλλη είναι η διάρκεια του πλυσίματος (πρέπει να φτάνει τα 20 δευτερόλεπτα) και η τρίτη το πότε γίνεται το πλύσιμο.

Hand Hygiene

Πότε πρέπει να πλένουμε τα χέρια μας
Σύμφωνα με τις οδηγίες του Εθνικού Οργανισμού Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ), το πλύσιμο των χεριών με σαπούνι και νερό πρέπει οπωσδήποτε να γίνεται:
 • Πριν, κατά τη διάρκεια και μετά την προετοιμασία του φαγητού
 • Πριν από την κατανάλωση τροφής
 • Πριν και μετά τη φροντίδα ασθενή που εμφανίζει έμετο ή διάρροια ή συμπτώματα από το αναπνευστικό
 • Μετά από επαφή με άτομο που εμφανίζει συμπτώματα από το αναπνευστικό
 • Πριν και μετά τη φροντίδα ενός τραύματος
 • Μετά από τη χρήση της τουαλέτας
 • Μετά την αλλαγή πάνας ή τον καθαρισμό ενός παιδιού που έχει χρησιμοποιήσει την τουαλέτα
 • Μετά από φτάρνισμα ή βήχα
 • Μετά την επαφή με ζώο, ζωοτροφές ή ζωικά απόβλητα
 • Μετά το χειρισμό τροφών για ζώα συντροφιάς και μετά τη φροντίδα ζώων συντροφιάς
 • Μετά την επαφή με απορρίμματα
 • Μετά από επαφή με οποιαδήποτε επιφάνεια που πιθανώς είναι μολυσμένη
Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην πλατφόρμα επιστημονικών μελετών Wellcome Open Research. Όπως έδειξε, το πλύσιμο των χεριών επί περισσότερες από 10 φορές την ημέρα δεν μειώνει περισσότερο τον κίνδυνο να μας μολύνει ο κορωνοϊός Covid-19.