Από την Popi Wallick

Αν ψάχνεις ένα εύκολο, εντυπωσιακό και υγιεινό πιάτο που μπορεί να συνοδεύσει όλα ανεξαιρέτως τα κυρίως πιάτα του τραπεζιού σου, το κουνουπίδι στο φούρνο είναι η έξυπνη επιλογή.

Θα χρειαστείς:
1 μεγάλο κουνουπίδι
4 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο ( ή βούτυρο αμυγδάλου) χωρισμένο σε μερίδες
αλάτι
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι
4 ολόκληρα σκελίδες σκόρδο με τη φλούδα
4 φύλλα φρέσκο ​​φασκόμηλο
4 κλαράκια φρέσκο ​​θυμάρι
4 κλαράκια φρέσκο δεντρολίβανο

Για το gravy

4 κουταλιές της σούπας βούτυρο
1/2 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
115 γρ. μανιτάρια, ψιλοκομμένα
1 κουταλάκι του γλυκού. φρεσκοκομμένο φασκόμηλο
1 κουταλάκι του γλυκού. φρεσκοκομμένο δεντρολίβανο
1 κουταλάκι του γλυκού. φρεσκοκομμένο θυμάρι
3 κουταλιές της σούπας. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
2 έως 4 φλ. ζωμό λαχανικών

Προθερμάνετε το φούρνο στους 250 °. Βάλτε το κουνουπίδι σε μια μεγάλη κατσαρόλα που είναι ασφαλής για φούρνο, αλείψτε το με 2 κουταλιές λιωμένο βούτυρο και αλατοπιπερόστε. Βάλτε το σκόρδο και τα βότανα γύρω από το κουνουπίδι.
Ψήστε μέχρι το κουνουπίδι να είναι τρυφερό και ελαφρώς καμένο, αλείφοντας με τις υπόλοιπες 2 κουταλιές της σούπας λιωμένο βούτυρο στα μισά του ψησίματος, συνολικός χρόνος, 1 ώρα έως 1 ώρα και 30 λεπτά. (Τρυπήστε το κουνουπίδι με ένα μαχαίρι για να ελέγξετε αν είναι έτοιμο.)

Gravy

Σε μια μικρή κατσαρόλα σε μέτρια φωτιά, λειώνετε το βούτυρο. Προσθέστε το κρεμμύδι και αφήστε το να μαγειρευτεί, ανακατεύοντας μέχρι να μαλακώσει, 5 λεπτά περίπου. Ρίξτε τα μανιτάρια και τα βότανα και αφήστε τα με αλάτι και πιπέρι. Ανακατεύουμε μέχρι τα μανιτάρια να είναι μαλακά και χρυσαφένια, περίπου 4 λεπτά.

Προσθέστε 1 ή 2 σκελίδες του ψημένου σκόρδου (αφαιρώντας τον φλοιό), σπάζοντας τα σκελίδες με μια ξύλινη κουτάλα. Ρίξτε το αλεύρι και μαγειρέψτε 1 λεπτό, στη συνέχεια χτυπήστε σε 2 φλιτζάνια ζωμού και βάλτε το μείγμα σε βρασμό. Μειώστε τη θερμότητα στη χαμηλή και σιγοβράστε μέχρι να έρθει το μείγμα στην επιθυμητή σύσταση, 5 λεπτά. (Προσθέστε περισσότερο ζωμό εάν θέλετε.)
Σερβίρετε το κουνουπίδι με τη σάλτσα.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here