Από την  Πόπη Wallick
Τα ροζέ μπορούν να σταθούν στο ελληνικό τραπέζι όλο τον χρόνο και όχι μόνο το καλοκαίρι. Μπορούν όμως και να αποτελέσουν την γοητευτική οινική σου επιλογή χωρίς συνοδευτικό πιάτο με στόχο την απόλυτη απόλαυση!
Ξεχώρισα αυτά που ταιριάζουν στο γούστο και στις απαιτήσεις μου και είναι τα ροζέ που θα ήθελα στο ποτήρι και στο τραπέζι μου όλο τον χρόνο.

 

Τα κριτήρια είναι προσωπικά, δε θα σας μιλήσω για χρώματα και αρώματα, αυτά λίγο ενδιαφέρουν το μέσο καταναλωτή, θα σας πω όμως για ταιριάσματα και δείκτη ευχαρίστησης.
Να θυμάστε πως τα ροζέ έχουν λευκούς κώδικες συμπεριφοράς στο ποτήρι, δηλαδή 8 – 10 °C και σε κάποιες περιπτώσεις 10-12 °C

 

Αφρώδη
Silk Rosé Sec Cair, Μοσχάτο, Μανδηλαριά, Σαρντονέ, παράγεται με την αυθεντική, πα-ραδοσιακή μέθοδο της Καμπανίας, δηλαδή με δευτερογενή ζύμωση στη φιάλη. Εξωτικό, λουλουδάτο, μπριοσάτο πίνεται μόνο του ή συνοδεύει θαλασσινά πιάτα.
Ξηρά
14-18h Γαία Οινοποιητική, Αγιωργίτικο στα καλύτερά του, τυπικό δείγμα της ποικιλίας, φρουτώδες, πικάντικο, και νόστιμο, βάλτε το δίπλα σε ζυμαρικά, πίτσα, κινέζικη κουζίνα αλλά πιείτε το και μόνο του για δροσιά και φινέτσα.
Aix Rosé, Maison Saint Aix , Kλασικό χαρμάνι ροζέ Πορβηγκίας, με τις ποικιλίες Γκρενάς ρουζ, Σιρά και Σενσό. Βαθύ, κομψό και πολύπλοκο εισάγεται από την Vinalia και σίγουρα για μένα ήταν το καλύτερο κρασί της έκθεσης. Θα το συνόδευα με ένα καρπάτσιο σολομού ή μοσχαριού, με φιλέτο τόνου και ψητά μπαρμπούνια.

A•Muse Rosé Κτήμα Μουσών , Σοβινιόν μπλάν και Μούχταρο, κάνουν το παιχνίδι εδώ και καταλήγουν σε ένα “εύκολο” δροσερό, τραγανό ροζέ που λόγω του βοτανικού του χαρακτήρα ( το σοβινιόν) θα ταιριάξει σούπερ και με σαλάτες, σούσι, ζυμαρικά με σάλτσα ντομάτας και πίτσα Μαργαρίτα.
Domaine Costa Lazaridi Rosé Merlot με απίθανο μπουκάλι και πώμα, λαμπερό, ζωηρό και κομψό θα σταθεί νόστιμα δίπλα σε γεμιστά, ψάρια με ελαφριές κόκκινες σάλτσες, αλλά και με ένα ωραίο μπριάμ.
Έφηβος Gavalas Crete, Κοτσιφάλι, Μαντηλάρι, βιολογικό, φρέσκο και ζωντανό, αλλά και με τη συστολή του έφηβου θα σας κερδίσει με την πρώτη γουλιά και αν το βάλετε μαζί με σαγανάκι από γαρίδες ή μύδια θα σας αποζημιώσει. * Μοναδική σχέση ποιότητας τιμής.
Ζωηφόρος Μεσημβρία Οινοποιητική, Σιρά, Καμπερνέ Σοβινιόν, φρουτώδες, ζωηρό και ισορροπημένο με βαθύ τριανταφυλλένιο χρώμα στην κατηγορία του light red όπως λένε και οι φίλοι μας οι Αμερικάνοι, γευστικό πολύ μαζί με μακαρονάδες με θαλασσινά, (γαρίδες, μύδια με σάλτσα ντομάτας) αλλά και με μακαρόνια με κιμά.
Κτήμα Μωραΐτη Ροζέ, Μαύρο Αηδάνι από την σπάνια γηγενή ποικιλία, πλούσια αρωματικό με παιχνιδιάρα οξύτητα, με αέρα θαλασσινό, θα ταιριάξει με όλα τα λαδερά, ψάρια πλακί,αστακομακαρονάδα αλλά και με μακαρόνια με κεφτεδάκια σε κόκκινη σάλτσα.
More Rosé Wine Οινοποιείο Μορόπουλου Μοσχοφίλερο αρωματικό, με ωραία οξύτητα και γλύκα, θα είναι εξαιρετικός συνοδός, σαλάτας, θαλασσινών με κέλυφος (γαρίδα, αστακό, καβούρι αλλά και με την υπέροχη κωλοχτύπα).

Ημίγλυκα
Λωτός, Οινοποιείο Παρπαρούση, Καμπερνέ Σοβινιόν, Συμπυκνωμένο, γλυκό, με πολύ μέλι στο στόμα αλλά και φρέσκα αρώματα θα ταίριαξε εξαιρετικά με φουαγκρά πιάτα Ασιατικής κουζίνας, ριζότο γλυκιάς κολοκύθας αλλά και κολοκυθόπιτα γλυκιά!
Γλυκά Αφρώδη
Baccorosa (N.V.) Famiglia Zonin Μοσχάτο και Brachetto , γλυκό λουλουδάτο και φρουτώδες με μόνο 7% αλκοόλ μαζί με φράουλες και φρουτοσαλάτες θα κάνει το τέλειο ζευγάρι αλλά κι αν το πιεις μόνο του θα είναι σαν να κλείνεις το καλοκαίρι στο ποτήρι σου.