Οι 11 καλύτεροι προορισμοί για Πάσχα στην Ελλάδα!
«Των φρονίµων τα παιδιά πριν πεινάσουν µαγειρεύουν» λέει η γνωστή λαϊκή ρήση.
Για το λόγο αυτό εµείς κάναµε µια µεγάλη έρευνα για το Πάσχα στην Ελλάδα και εκείνα τα µέρη που φηµίζονται ιδιαίτερα για τις ηµέρες αυτές, φτιάξαµε µια λίστα µε 10 τοπ πασχαλινούς προορισµούς για να επιλέξετε µε βάση το γούστο, τη διάθεση και το budget σας!
Το Πάσχα αποτελεί ιδανική αφορµή για να αφήσουµε για λίγες µέρες πίσω µας το «κλεινόν άστυ», να επισκεφτούµε άλλα µέρη και να περάσουµε παραδοσιακά αυτές τις µέρες µε αγαπηµένους µας ανθρώπους συνδυάζοντας τις, µε ξεκούραση.
Η µεγαλύτερη αυτή γιορτή της Ορθοδοξίας, γιορτάζεται µε ιδιαίτερο τρόπο σε όλη τη χώρα, όπου ήθη και έθιµα διατηρούνται αναλλοίωτα. Αν, δε, ο καιρός το επιτρέπει, είναι και η τέλεια ευκαιρία για µια ανοιξιάτικη εκδροµή.
Εδώ σας προτείνουµε 10 από τους πιο φηµισµένους ελληνικούς πασχαλινούς προορισµούς! Αλλά και πέρα από αυτό… όσα πρέπει να ξέρετε πριν αποφασίσετε και κλείσετε! Τι θα δείτε, τι θα κάνετε, που θα φάτε, που θα µείνετε αλλά και πως θα πάτε!
Πάσχα στη Ζάκυνθο
Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει ένα δικό της χαρακτηριστικό, παραδοσιακό χρώμα.
Η Μεγάλη Εβδομάδα στη Ζάκυνθο έχει ένα δικό της χαρακτηριστικό, παραδοσιακό χρώμα. Επίσης διαθέτει ένα ξεχωριστό τυπικό στις θρησκευτικές τελετές και πανάρχαια έθιμα που οι κάτοικοί της τα σέβονται και τα τηρούν με μοναδική φροντίδα και ευλάβεια.
Το Μεγαλοβδόμαδο αρχίζει ουσιαστικά το Σάββατο του Λαζάρου, όταν στις 11 το πρωί οι καμπάνες των εκκλησιών χτυπούν πανηγυρικά και κρεμιέται το “βαγί” σε όλα τα καμπαναριά της πόλης και χωριών του νησιού μας. Ιδιαίτερη μεγαλοπρέπεια έχει το “κρέμασμα του “βαγιού” στο Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων, που γίνεται στις 12 ακριβώς το μεσημέρι της ίδιας ημέρας.

Την Κυριακή των Βαΐων, μετά τη θεία Λειτουργία, στις στολισμένες με βαγιά εκκλησίες, οι “νόντσολοι”, μοιράζουν σε όλα τα σπίτια το βαγί ως ευλογία του Ιερέως – Εφημερίου και οι πιστοί το τοποθετούν στις εικόνες. Μετά το τέλος της Λειτουργίας, οι ναοί μας ντύνονται στα πένθιμα. Τα μαύρα “πευκιά” κυριαρχούν παντού. Καλύμματα, “καπίτολα”, άμφια, ιερά σκεύη, όλα στα μαύρα. Το βράδυ τελείται η Ακολουθία του Νυμφίου.
Τη Μεγάλη Τρίτη το βράδυ θα ακούσετε με μεγάλη κατάνυξη το τροπάριο της Κασσιανής (Δοξαστικό των Αποστίχων), όπως ψάλλεται από τις μελωδικές χορωδίες των ναών μας και ιδιαιτέρως της Ι. Μονής Στροφάδων, του Αγίου Διονυσίου, του Μητροπολιτικού Ναού Αγίου Νικολάου και της Φανερωμένης στην πόλη.
Τη Μεγάλη Πέμπτη το πρωί γίνεται ο Εσπερινός και η θεία λειτουργία σε όλους τους ναούς. Μετά απο αυτήν, οι καμπάνες της Ζακύνθου δεν ξαναχτυπούν, μέχρι το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου. “Χηρεύουν”, κατά την ωραία ζακυνθινή έκφραση. Αλλά δεν χηρεύουν μόνο οι καμπάνες, πενθούν τα πάντα. Μαύρα λάβαρα κρεμιούνται στα μπαλκόνια των σπιτιών, οι σημαίες κυματίζουν μεσίστιες, ακόμη και η ενδυμασία, ιδιαίτερα των μεγαλύτερων σε ηλικία Ζακυνθινών, είναι πένθιμη.

Η Μεγάλη Παρασκευή βρίσκει το νησί μας σε φοβερή υπερένταση.
Τα πάντα στη Ζάκυνθο, η λογική και η άλογος φύση, συμμετέχουν στο θείο Δράμα.Το πρωί γίνεται η Ακολουθία των Μεγάλων Ωρών και, ακολούθως, η Αποκαθήλωση, που στη Ζάκυνθο τελείται κατά τη στιγμή που ψάλλονται τα Απόστιχα “Οτε εκ του ξύλου Σε νεκρόν…”. Μετά από λίγο, ο Ιερεύς θα εξέλθει από το Ιερό Βήμα λιτανεύοντας τον Χριστό επί του ώμου του, τυλιγμένο σε λευκό σεντόνι.
Σημειωτέον ότι στη Ζάκυνθο δεν χρησιμοποιείται ο γνωστός στην υπόλοιπη Ελλάδα κεντητός Επιτάφιος, αλλά αμφιπρόσωπη ξυλόγλυπτη αγιογραφία του νεκρού Χριστού, που ονομάζεται “Αμνός”. Μετά τη λιτάνευση, το Σώμα του Χριστού τοποθετείται στον Επιτάφιο, που σίγουρα θα σας εντυπωσιάσει, αφού και πάλι εδώ η ιδιαιτερότητα της Ζακύνθου είναι εμφανής. Εδώ οι επιτάφιοι δεν στολίζονται με λουλούδια, επειδή είναι ξυλόγλυπτοι, με επένδυση φύλλου χρυσού και βελούδου, δηλαδή πραγματικά έργα τέχνης.
Μεγάλη Παρασκευή μεσημέρι. Ώρα 2.00. Το αποκορύφωμα του ζακυνθινού Μεγαλοβδόμαδου. Ο κόσμος, Ζακυνθινοί και επισκέπτες, συρρέουν στον Ιερό Ναό του Αγίου Νικολάου του Μώλου, στην πλατεία Σολωμού, απο όπου θα ξεκινήσει η -μοναδική στην Ορθοδοξία- λιτανεία του Εσταυρωμένου. Ο Μητροπολίτης, οι Ιερείς, οι Διάκονοι είναι ντυμένοι στα μαύρα τους άμφια και ο κόσμος αναμένει με αγωνία την έξοδο του Εσταυρωμένου από το ναό. Η ατμόσφαιρα είναι μοναδική.
Η συγκίνηση διαπερνά κάθε ζακυνθινή ψυχή. Η πένθιμη και κατανυκτική λιτανεία αρχίζει υπό τους ήχους του “Ινα τι εφρύαξαν έθνη…” από τη Φιλαρμονική.Η λιτανεία καταλήγει στον ίδιο ναό, όπου γίνεται η εναπόθεση του Χριστού στον Επιτάφιο.
Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής γίνεται κανονικά σε όλους τους Ιερούς Ναούς η Ακολουθία του Επιτάφιου Θρήνου. Στην πόλη όμως, δεν γίνεται λιτάνευση των Επιταφίων τους. Στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Νικολάου των Ξένων η Ακολουθία αυτή, σύμφωνα με παμπάλαιο τοπικό έθιμο, δε γίνεται το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, αλλά τις πρώτες πρωινές ώρες του Μεγάλου Σαββάτου και συγκεκριμένα στις 2.00 το πρωί. Στις 4.00 περίπου το πρωί γίνεται η έξοδος του χρυσωμένου και ξυλόγλυπτου Επιταφίου, ενώ χιλιάδες κόσμου παρακολουθούν τις μοναδικές αυτές στιγμές. Ο Επιτάφιος επιστρέφει γύρω στις 5.30 στο ναό, όπου συνεχίζεται η Ακολουθία, που αξίζει πραγματικά να παρακολουθήσετε.
Τη νύχτα του Μεγάλου Σαββάτου, στις 11.15, αρχίζει η Ακολουθία στο Μητροπολιτικό Ναό, που, εν τω μεταξύ, έχει αλλάξει τελείως όψη, έχοντας ντυθεί στα κόκκινα. Στις 11.45 ξεκινά η Αναστάσιμη πομπή για την πλατεία Αγίου Μάρκου, όπου γίνεται η Ανάσταση. Κατά την τοπική παράδοση, η Αναστάσιμη θεία Λειτουργία δεν τελείται αμέσως μετά σε κανένα ναό της πόλεως και των χωριών, αλλά το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.
Το “αντέτι” θέλει, κατά τη διάρκεια της αναγνώσεως του Ευαγγελίου, να κτυπούν οι καμπάνες των εκκλησιών. Ας σημειωθεί ότι μόνο στο Ναό του Πολιούχου Αγίου Διονυσίου πραγματοποιούνται δύο Αναστάσιμες Θείες Λειτουργίες. Η πρώτη στη 1.00 π.μ. (μεταμεσονύκτιο) και η δεύτερη το πρωί της Κυριακής του Πάσχα.
Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα γίνεται ο Εσπερινός της Αγάπης στον Ιερό Ναό του Αγίου Λαζάρου της πόλεως και λιτάνευση της επιβλητικής εικόνας της Παναγίας της Γαλανούσας καθώς και της εικόνας της Αναστάσεως. Τη Δευτέρα του Πάσχα τα περισσότερα χωριά μας πανηγυρίζουν.
Στην πόλη , το απόγευμα, γίνεται η λιτάνευση της εικόνας της Παναγίας της Λαουρένταινας, από το Ψήλωμα (Μπόχαλη) προς τον Ιερό Ναό της Αγίας Τριάδος. Την Παρασκευή της Διακαινησίμου γιορτάζει το γραφικότατο προάστιο της Μπόχαλης. Εκεί πραγματοποιείται, μέσα στη μαγευτική ανοιξιάτικη φύση, το παραδοσιακό πανηγύρι με λιτάνευση της πανάρχαιας και θαυματουργού εικόνας της Παναγίας της Χρυσοπηγής, υπό τους ήχους του “ταμπουρλονιάκαρου” . Οι εορταστικές εκδηλώσεις του Πάσχα κλείνουν την Κυριακή του Θωμά με το παραδοσιακό λαϊκό πανηγύρι στο γραφικό εξωκλήσι του Αγίου Λύπιου, στην περιοχή Καλλίτερο (1 χμ. από την πόλη).
Γνωρίστε περισσότερα για το Πάσχα στην Ζάκυνθο, αλλά βρείτε και προτάσεις για διαμονή, φαγητό και διασκέδαση. http://www.gozakynthos.gr/gr/zakynthos.festivals.events.easter.php
Πάσχα στην Κέρκυρα
Οι 10 καλύτεροι ελληνικοί προορισμοί για ένα “κινηματογραφικό” Πάσχα!

Το Πάσχα στην Κέρκυρα αποτελεί μία μοναδική εμπειρία! Θεωρείται το διασημότερο Πάσχα της Ελλάδας. Αυτή η αρμονική σύζευξη ενετικών εθίμων και ορθόδοξων παραδόσεων δημιουργεί μια ιδιαίτερη εμπειρία που έστω και μία φορά πρέπει να βιώσετε.
Οι εκδηλώσεις της Μεγάλης Εβδομάδας, είναι οι γιορτές που φέρνουν κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες στο νησί και κρατάνε αμείωτο το ενδιαφέρον κατοίκων και επισκεπτών.
Οι Κερκυραίοι την ονομάζουν Λαμπρή ή Λαμπριά για να εκφράσουν τη λαμπρότητα της ημέρας. Ύστερα από περίοδο επτά εβδομάδων αυστηρής νηστείας και αποχής από κάθε είδους γλέντι έρχεται η Λαμπριά, ημέρα χαράς, ημέρα απολαύσεων.
Τα ιδιαίτερα τοπικά έθιμα και η άμεση σχέση των ημερών αυτών με την αρχή της Άνοιξης, αναδεικνύουν μια μοναδικότητα, που έχει καταστήσει το Κερκυραϊκό Πάσχα πόλο έλξης επισκεπτών απ΄ όλο τον κόσμο.
Οι εκδηλώσεις του Κερκυραϊκού Πάσχα αρχίζουν από την Κυριακή των Βαΐων, “των Βαγιώνε”, όπως συνηθίζεται να λέγεται στην Κέρκυρα. Στις 11:00 το πρωί, γίνεται η λιτάνευση του Σεπτού Σκηνώματος του Αγίου Σπυρίδωνος, μια λιτανεία που τελείται από το 1630 σε ανάμνηση της απαλλαγής του νησιού από τη θανατηφόρο επιδημία της πανώλης, που το 1629 θέρισε τους Κερκυραίους. Η λιτανεία αυτή είναι η πιο μεγάλη σε διαδρομή και περιφέρεται κατά μήκος της νοητής γραμμής των παλαιών Ενετικών τειχών της πόλης, με αρκετές στάσεις για δεήσεις και παρακλήσεις, παρακάμπτοντας, όπως και παλαιότερα, την Εβραϊκή συνοικία.
Η Ανάσταση γίνεται με τυμπανοκρουσίες, βεγγαλικά και πυροτεχνήματα. Οι μπάντες, μόλις τελειώσει η Ανάσταση, τριγυρνούν την πόλη παίζοντας εύθυμα εμβατήρια και ο κόσμος τρέχει ξοπίσω τους τραγουδώντας. Το γλέντι έχει μόλις αρχίσει και θα διαρκέσει μέχρι το πρωί, με τσιλίχουρδα (τοπική μαγειρίτσα), κόκκινα αυγά, φογάτσες, κολομπίνες (βενετσιάνικης προέλευσης χριστόψωμα σε σχήμα περιστεριού) και πολύ κρασί. Το νησί παίρνει φωτιά σπάζοντας τη νηστεία της Σαρακοστής και γιορτάζει την Ανάσταση του Κυρίου.
Την Κυριακή του Πάσχα, από τις 7.00 το πρωί κάθε εκκλησία, όπως συμβαίνει και με τους Επιταφίους, κάνει περιφορά της Ανάστασης στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, με Φιλαρμονικές, σχολεία, προσκόπους, χορωδίες. Από τις 11.30 ο Ναυτικός Σταθμός Κέρκυρας στο Νέο Φρούριο, συνεχίζοντας την παράδοση, κάνει κάθε χρόνο την Πασχαλιάτικη γιορτή, δίνοντας κέφι και χαρά με χορευτικά συγκροτήματα και πλούσιους μεζέδες. Στην Κέρκυρα, σε αντίθεση με την υπόλοιπη Ελλάδα, το σούβλισμα του αρνιού τη Λαμπρή εμφανίστηκε τα τελευταία χρόνια και δεν αποτελεί μέρος της παράδοσής της.
Οι 11 καλύτεροι προορισμοί για Πάσχα στην Ελλάδα!
Πάσχα στην Αίγινα
Οι 10 καλύτεροι ελληνικοί προορισμοί για ένα “κινηματογραφικό” Πάσχα!

Το δικό της ιδιαίτερο χρώµα αναδεικνύει η γραφική Αίγινα τις ηµέρες του Πάσχα, µε την αναβίωση παραδοσιακών εθίµων, που προσελκύουν κάθε χρόνο πλήθος κόσµου. Η Μεγάλη Εβδοµάδα γιορτάζεται µε κατανυκτικές λειτουργίες στις εκκλησιές και τα µοναστήρια του νησιού.
Σε απόσταση αναπνοής από το λιµάνι του Πειραιά, αποτελεί αγαπηµένο προορισµό των Αθηναίων και ειδικά τις ηµέρες του Πάσχα γεµίζει ζωή. Ο παραλιακός δρόµος του λιµανιού αποτελεί τον ιδανικό τόπο για να απολαύστε τον καφέ σας στα παραδοσιακά καφενεία και τα ζαχαροπλαστεία.
Εάν ο καιρός το επιτρέπει, περπατήστε στα στενά σοκάκια ανάµεσα στα αρχοντικά και τα πολυάριθµα καταστήµατα λαϊκής τέχνης και ανεβείτε για µια ροµαντική βόλτα στα µόνιππα αµαξάκια.
Πάσχα στην Άνδρο
Οι 10 καλύτεροι ελληνικοί προορισμοί για ένα “κινηματογραφικό” Πάσχα!

Η κατά τ’ άλλα χαμηλών τόνων Άνδρος φημίζεται για τη νησιώτικη αύρα, τα παραδοσιακά έθιμα και την κατανυκτική ατμόσφαιρα που βιώνουν όσοι την επισκέπτονται για να γιορτάσουν το Πάσχα.
Η Άνδρος με την αρχοντική ατμόσφαιρα αποδεικνύεται ιδιαιτέρως «εκρηκτική» , αφού εδώ τον πρώτο λόγο έχουν τα «μάσκουλα», τα παλιά μαντεμένια κανόνια που βροντούν προς κάθε κατεύθυνση.
Τo Πάσχα στην Άνδρο γιορτάζεται έντονα στο Μπατσί, αλλά και ήρεμα στα ορεινά χωριουδάκια της που είναι πνιγμένα στα λουλούδια και τις λεμονιές, στις Στενιές με τα καλοδιατηρημένα αρχοντικά των καπεταναίων, τις Μένητες με τα τρεχούμενα νερά και τις παλιές βρύσες, αλλά και τα Αποίκια με τις γνωστές πηγές του νερού Σάριζα.
Πάσχα στην Σύρο
Οι 10 καλύτεροι ελληνικοί προορισμοί για ένα “κινηματογραφικό” Πάσχα!

Θαρρείς και ανταγωνίζονται µεταξύ τους σε οµορφιά και γραφικότητα, η Ερµούπολη και η Άνω Σύρος θα µονοπωλήσουν το ενδιαφέρον σας σε αυτή την ξεχωριστή πασχαλινή εξόρµηση!
Η µεν πρώτη νεοκλασική, η δεύτερη µεσαιωνική, κάνουν αµέσως φανερές τις αντιθέσεις τους αλλά και την ξεχωριστή προσωπικότητα αυτού του νησιού που δεν γίνεται να µη σας κερδίσει µε το που φτάσετε στο λιµάνι! Αν έχετε χρόνο, κάντε µια βόλτα προς την Άνω Σύρο, χαθείτε στα στενά ανηφορικά σοκάκια και αφήστε το βλέµµα σας να περιπλανηθεί στο απέραντο γαλάζιο και τα γύρω νησιά!
Σ’ αυτό το νησί το Πάσχα είναι πραγµατικά µοναδικό! Κι αυτό γιατί η Ορθόδοξη και η Καθολική κοινότητα του νησιού (η µεγαλύτερη στην Ελλάδα µε ποσοστό περίπου 40% των Συριανών), ανεξάρτητα από το πότε πέφτει το Πάσχα των Καθολικών, γιορτάζουν µαζί τις άγιες αυτές µέρες! Μια κατανυκτική συνύπαρξη που επισφραγίζει κάθε χρόνο τη µακραίωνη αρµονική συµβίωση των δύο κοινοτήτων και χαρίζει στον επισκέπτη µια αξέχαστη εµπειρία!
Πάσχα στις Σπέτσες
Οι 10 καλύτεροι ελληνικοί προορισμοί για ένα “κινηματογραφικό” Πάσχα!

Στις αρχοντικές και φινετσάτες Σπέτσες, που προσφέρονται για πραγματικά μαγευτικές βόλτες, ταιριάζει μοναδικά η σύντομη απόδραση για τον εορτασμό του Πάσχα. Το κοσμοπολίτικο σπετσιώτικο Πάσχα έχει το δικό του εθιμοτυπικό.
Το στολίδι του Αργοσαρωνικού αποδεικνύεται δημοφιλής πασχαλινούς προορισμός, καθώς τα συνδυάζει όλα! Η τεράστια ιστορική του σημασία, η φυσική του ομορφιά, τα μικρά πλακόστρωτα σοκάκια του και τα επιβλητικά αρχοντόσπιτα μας ταξιδεύουν στο παρελθόν, χωρίς όμως να λείπει και η σύγχρονη πλευρά του νησιού, με πολλές και ποιοτικές προτάσεις σε διαμονή, φαγητό και διασκέδαση μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες.
Η άνοιξη, ειδικότερα, είναι η εποχή των Σπετσών, με τους ανθισμένους κήπους και τα γιασεμιά να κάνουν ακόμα πιο θελκτική μια απόδραση στο νησί των αρωμάτων! Ένα ποδήλατο είναι αρκετό για να βολτάρουμε και να γνωρίσουμε κάθε όμορφη γωνιά του!