Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού

Κίνδυνος και πρόληψη του καρκίνου του μαστού
Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε ότι μπορεί να μειώσουν τον κίνδυνο σας, όπως η αλλαγή των παραγόντων κινδύνου που βρίσκονται υπό τον έλεγχό σας.
Παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού
Ένας παράγοντας κινδύνου είναι οτιδήποτε επηρεάζει την πιθανότητα να πάρετε μια ασθένεια, όπως ο καρκίνος. Αλλά έχοντας έναν παράγοντα κινδύνου, ή ακόμα και πολλούς, δεν σημαίνει ότι είστε βέβαιοι να πάρετε την ασθένεια. Ενώ δεν μπορείτε να αλλάξετε μερικούς παράγοντες κινδύνου για τον καρκίνο του μαστού, το οικογενειακό ιστορικό και τη γήρανση, για παράδειγμα, υπάρχουν ορισμένοι παράγοντες κινδύνου που μπορείτε να ελέγξετε.
Βοηθήστε να πετύχετε τη θεραπεία του καρκίνου
Η ομάδα φροντίδας του καρκίνου θα είναι η πρώτη σας πηγή πληροφοριών και υποστήριξης, αλλά υπάρχουν και άλλοι πόροι για βοήθεια όταν το χρειάζεστε. Οι υπηρεσίες υποστήριξης με βάση το νοσοκομείο ή την κλινική είναι ένα σημαντικό μέρος της φροντίδας σας. Αυτές μπορεί να περιλαμβάνουν υπηρεσίες νοσηλείας ή κοινωνικής εργασίας, οικονομική βοήθεια, διατροφικές συμβουλές, αποτοξίνωση ή πνευματική βοήθεια.
Στόχος του Πανελληνίου Συλλόγου Γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» είναι:– η οργανωμένη αλληλοβοήθεια– η ψυχοκοινωνική στήριξη– η ενημέρωση για τα δικαιώματα των γυναικών με εμπειρία καρκίνου μαστού– η ενημέρωση όλων των γυναικών στην Ελλάδα για τον καρκίνο του μαστού– η προαγωγή της πρόληψης και έγκαιρης διάγνωσης
Μπορεί να προληφθεί ο καρκίνος του μαστού;
Δεν υπάρχει σίγουρος τρόπος για την πρόληψη του καρκίνου του μαστού. Αλλά υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε, ώστε να μειώσετε τον κίνδυνο. Αυτό μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμο για γυναίκες με συγκεκριμένους παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του μαστού, όπως το να έχουν ένα ισχυρό οικογενειακό ιστορικό ή ορισμένες αλλαγές γονιδίων.
Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση του καρκίνου του μαστού
Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται μερικές φορές μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο τακτικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού είναι τόσο σημαντικός.
ΑΥΤΟΕΞΕΤΑΣΗ
Πώς πρέπει να γίνεται η εξέταση;
Είναι μια διαδικασία που παίρνει συνήθως 10-15 λεπτά και πρέπει να θυμάστε πάντα τρία πράγματα:
Να κάνετε οπτική εξέταση μπροστά σε έναν καθρέπτη
Να κάνετε εξέταση δια της αφής ενώ είστε σε οριζόντια θέση (ξαπλωμένη)
Να κάνετε εξέταση δια της αφής ενώ είστε σε όρθια στάση

Μπορεί ο καρκίνος του μαστού να βρεθεί νωρίς;
Ο καρκίνος του μαστού εμφανίζεται μερικές φορές μετά την εμφάνιση των συμπτωμάτων, αλλά πολλές γυναίκες με καρκίνο του μαστού δεν έχουν συμπτώματα. Αυτός είναι ο λόγος που ο τακτικός έλεγχος του καρκίνου του μαστού είναι τόσο σημαντικός. Μάθε περισσότερα.
Βιοψία
Μια βιοψία γίνεται όταν μαστογραφίες, άλλες εξετάσεις απεικόνισης ή μια φυσική εξέταση δείχνουν μια αλλαγή του μαστού που μπορεί να είναι καρκίνος. Μια βιοψία είναι ο μόνος τρόπος να γνωρίζουμε με βεβαιότητα αν πρόκειται για καρκίνο.
Εύρεση καρκίνου του μαστού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης
Ο καρκίνος του μαστού κατά τη διάρκεια της κύησης είναι σπάνιος. Εάν όμως βρεθείτε τυχαία ή παρατηρήσετε τυχόν ασυνήθιστες αλλαγές στα στήθη σας που σας αφορούν, ενημερώστε αμέσως το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας.

Θεραπεία καρκίνου του μαστού
Αν έχετε διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού, η ομάδα φροντίδας του καρκίνου θα συζητήσει μαζί σας τις επιλογές θεραπείας. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε προσεκτικά για κάθε μία από τις επιλογές σας. Ζυγίστε τα οφέλη από κάθε επιλογή θεραπείας ενάντια στους πιθανούς κινδύνους και παρενέργειες.
Τοπικές θεραπείες
Ορισμένες θεραπείες είναι τοπικές , που σημαίνει ότι αντιμετωπίζουν τον όγκο χωρίς να επηρεάζουν το υπόλοιπο σώμα.
Οι περισσότερες γυναίκες με καρκίνο του μαστού θα έχουν κάποιες χειρουργικές επεμβάσεις για να αφαιρέσουν τον όγκο. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου του μαστού και το πόσο προχωρημένο είναι, μπορεί να χρειαστείτε και άλλα είδη θεραπείας, είτε πριν είτε μετά από τη χειρουργική επέμβαση ή μερικές φορές και τα δύο.
Συστηματικές θεραπείες
Τα φάρμακα που χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού θεωρούνται συστηματικές θεραπείες επειδή μπορούν να προσεγγίσουν τα καρκινικά κύτταρα σχεδόν οπουδήποτε στο σώμα. Μπορούν να χορηγηθούν από το στόμα ή να τεθούν απευθείας στην κυκλοφορία του αίματος. Ανάλογα με τον τύπο του καρκίνου του μαστού, θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν διαφορετικοί τύποι θεραπείας με φάρμακα.
Κοινές προσεγγίσεις θεραπείας
Συνήθως, τα προγράμματα θεραπείας βασίζονται στον τύπο του καρκίνου του μαστού, στο στάδιο του και σε οποιεσδήποτε ειδικές καταστάσεις. Το θεραπευτικό σας σχέδιο θα εξαρτηθεί και από άλλους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένων των γενικών σας προσωπικών και προσωπικών προτιμήσεων.
Ποιος αντιμετωπίζει τον καρκίνο του μαστού;
Με βάση τις επιλογές θεραπείας σας, μπορεί να έχετε διαφορετικούς τύπους γιατρών στην ομάδα θεραπείας σας. Αυτοί οι γιατροί θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν:
Ένας χειρουργός μαστού ή ένας χειρουργός ογκολόγος: ένας γιατρός που χρησιμοποιεί χειρουργική επέμβαση για τη θεραπεία του καρκίνου του μαστού
Ένας ακτινολόγος ακτινοβολίας: ένας γιατρός που χρησιμοποιεί ακτινοβολία για τη θεραπεία του καρκίνου
Ένας ιατρικός ογκολόγος: ένας γιατρός που χρησιμοποιεί χημειοθεραπεία και άλλα φάρμακα για τη θεραπεία του καρκίνου
Ένας πλαστικός χειρουργός: ένας γιατρός που ειδικεύεται στην ανακατασκευή ή επισκευή τμημάτων του σώματος
Λήψη αποφάσεων θεραπείας
Είναι σημαντικό να συζητήσετε όλες τις θεραπευτικές επιλογές σας, συμπεριλαμβανομένων των στόχων τους και πιθανές παρενέργειες, με τους γιατρούς σας για να βοηθήσετε στην λήψη της απόφασης που ταιριάζει καλύτερα στις ανάγκες σας. Είναι επίσης πολύ σημαντικό να κάνετε ερωτήσεις εάν υπάρχει κάτι που δεν είστε σίγουροι.
Εάν ο χρόνος το επιτρέπει, είναι συχνά μια καλή ιδέα να αναζητήσετε μια δεύτερη γνώμη. Μια δεύτερη γνώμη μπορεί να σας δώσει περισσότερες πληροφορίες και να σας βοηθήσει να αισθανθείτε πιο σίγουροι για το πρόγραμμα θεραπείας που θα επιλέξετε.
Λαμβάνοντας υπόψη συμπληρωματικές και εναλλακτικές μεθόδους
Μπορεί να ακούτε για εναλλακτικές ή συμπληρωματικές μεθόδους που ο γιατρός σας δεν έχει αναφέρει για τη θεραπεία του καρκίνου σας ή για την ανακούφιση των συμπτωμάτων. Αυτές οι μέθοδοι μπορούν να περιλαμβάνουν βιταμίνες, βότανα και ειδικές διατροφές ή άλλες μεθόδους όπως βελονισμό ή μασάζ, για να αναφέρουμε μερικές.
Συμπληρωματικές μέθοδοι αναφέρονται σε θεραπείες που χρησιμοποιούνται μαζί με την τακτική ιατρική περίθαλψη. Εναλλακτικές θεραπείες χρησιμοποιούνται αντί της ιατρικής θεραπείας του γιατρού. Παρόλο που μερικές από αυτές τις μεθόδους μπορεί να είναι χρήσιμες για την ανακούφιση των συμπτωμάτων ή για να σας βοηθήσουν να αισθάνεστε καλύτερα, πολλοί δεν έχουν αποδειχθεί ότι δουλεύουν. Κάποιοι μπορεί να είναι ακόμη και επικίνδυνοι.
Φροντίστε να μιλήσετε στην ομάδα φροντίδας του καρκίνου για οποιαδήποτε μέθοδο σκέφτεστε να χρησιμοποιήσετε. Μπορούν να σας βοηθήσουν να μάθετε τι είναι γνωστό (ή δεν είναι γνωστό) σχετικά με τη μέθοδο, που μπορεί να σας βοηθήσει να λάβετε τεκμηριωμένη απόφαση.
Επιλέγοντας να σταματήσετε τη θεραπεία ή να μην επιλέξετε καθόλου θεραπεία
Για μερικούς ανθρώπους, όταν έχουν δοκιμαστεί θεραπείες και δεν ελέγχουν πλέον τον καρκίνο, θα ήταν ίσως καιρός να σταθμίσουμε τα οφέλη και τους κινδύνους να συνεχίσουμε να δοκιμάζουμε νέες θεραπείες. Είτε συνεχίζετε τη θεραπεία είτε όχι, υπάρχουν ακόμα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να διατηρήσετε ή να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.
Μερικοί άνθρωποι, ειδικά εάν ο καρκίνος έχει προχωρήσει, μπορεί να μην θέλουν να θεραπευτούν καθόλου. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να αποφασίσετε να μην πάρετε θεραπεία για καρκίνο, αλλά είναι σημαντικό να μιλήσετε με τους γιατρούς σας και να κάνετε αυτή την απόφαση. Θυμηθείτε ότι ακόμη και αν επιλέξετε να μην αντιμετωπίσετε τον καρκίνο, μπορείτε ακόμα να λάβετε υποστηρικτική φροντίδα για να βοηθήσετε με τον πόνο ή άλλα συμπτώματα.
https://www.cancer.org/cancer/breast-cancer/treatment.html