Τα κόκκινα αυγά του Πάσχα συμβολίζουν το αίμα του Χριστού και τη νέα ζωή την Ανάσταση, και οι περισσότεροι τα συνδέουμε με παιδικές μνήμες, έντονα χρώματα και το χαρακτηριστικό εκείνο άρωμα της βαφής των αυγών τη Μ. Πέμπτη.
Σε πολλές χώρες του κόσμου, αλλά και σε ορισμένες περιοχές στην Ελλάδα, συνεχίζουν να βάφουν τα αυγά με φυσικό τρόπο, δημιουργώντας μοναδικές αποχρώσεις! Το σίγουρο είναι πως η διαδικασία είναι πολύ δημιουργική, και σας προκαλεί να πειραματιστείτε με διαφορετικά «χρωματιστά» φαγητά.
Μπορείτε για τη διακόσμηση, να χρησιμοποιήσετε και έτοιμες χημικές βαφές ή νερομπογιές, μαρκαδόρους, τέμπερες, βερνίκι νυχιών, αλλά αυτές οι βαφές θεωρούνται ότι είναι τοξικές και δεν είναι κατάλληλες για να φαγωθούν τα αυγά!

Θα βρείτε παρακάτω πολλές ιδέες και υλικά για τα Πασχαλινά αυγά,αλλά και το στρώσιμο του τραπεζιού.

Η «συνταγή» : Η συνταγή για τις φυτικές βαφές αυγών είναι ίδια με εκείνη που γνωρίζετε από τις χημικές. Πρώτα βράζετε τα αυγά και τα αφήνετε να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου. Προτιμήστε τα άσπρα αυγά για πιο έντονο αποτέλεσμα. Προσθέστε σε μία κατσαρόλα τέσσερα ποτήρια νερό και το τρόφιμο με το οποίο έχετε επιλέξει να βάψετε τα αυγά. Αφήστε το νερό να βράσει, και στη συνέχεια χαμηλώστε τη φωτιά για 15 με 30 λεπτά.
Μόλις το νερό πάρει το χρώμα που θέλετε, λίγο πιο σκούρο από το τελικό αποτέλεσμα, βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά και αφήστε την να κρυώσει για περίπου 20 λεπτά. Αφαιρέστε με ένα σουρωτήρι τα τρόφιμα και προσθέστε μία κουταλιά της σούπας ξύδι για κάθε φλιτζάνι βαφής, και είσαστε έτοιμοι για να ξεκινήσετε το βάψιμο!
Τα χρώματα
Οι αποχρώσεις που μπορείτε να δοκιμάσετε είναι πολλές, ακολουθούν όμως μερικές από τις πιο πετυχημένες:

Κόκκινο χρώμα: Χρησιμοποιείστε ένα φλιτζάνι παντζάρια κομμένα σε κύβους
Μπλε: Χρησιμοποιείστε τα φύλλα από κόκκινο λάχανο, και για πιο έντονο αποτέλεσμα αφήστε τα αυγά όλο το βράδυ στη φυτική βαφή.
Κίτρινο: Χρησιμοποιείστε δύο κουταλιές σκόνης κουρκουμά.
Πορτοκαλί: Χρησιμοποιείστε τα εξωτερικά φλούδια από ξερά κρεμμύδια, και αφήστε τα αυγά όλο το βράδυ στην βαφή.Τέλος, αφού τα αυγά σας πάρουν το φυσικό χρώμα που θέλετε, γυαλίστε τα με λίγο λάδι!