Πάθος για διαφορετικές γεύσεις σοκολάτας…! ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Πάθος για διαφορετικές γεύσεις σοκολάτας…! ΣΥΝΤΑΓΕΣ

Δεν νομίζω να υπάρχει τροφή που να έχει λατρευτεί πιο πολύ, σε όλα τα πλάτη και μήκη της γης, από την σοκολάτα…

Μαύρη θεά, τροφή παραδεισένια, chocalcoholic, είναι πολύ λίγα μόνο από τις αναφορές στην σοκολάτα. H σοκολάτα παράγεται από τα κακαόδεντρα και το πρώτο ρόφημα σοκολάτας παρασκευαζόταν στην αυλή του αυτοκράτορα των Αζτέκων Μοντεζούμα. Στην Ευρώπη την έφεραν πρώτοι οι Ισπανοί και μετά διαδόθηκε σε όλη την Ευρώπη. Όχι, αυτή η στήλη δεν έχει πάθος με την σοκολάτα γενικώς. Εχει πάθος με τις περίεργες σοκολάτες, τις γεμιστές με αλκοόλ, με αμυγδαλόπαστα, τις αρωματισμένες με μπαχαρικά , τα βότανα, αλλά και μυρωδικά και βέβαια με τις τάρτες σοκολάτας.

Μία τέτοια συνταγή, με αρωματισμένη με πιπέρι σοκολάτα είναι η συνταγή για το φοντάν. Ένα γλυκό που νομίζω, πιο σοκολατένιο δεν γίνεται. Δεν είναι σοκολατόπιτα και οι Γάλλοι το συνοδεύουν με σχεδόν άγλυκη κρεμ αγγλέζ. Ο κορυφαίος Έλληνας patissier Στέλιος Παρλιάρος το προτείνει με συνοδεία φέτες αχλαδιών βρασμένα στον ατμό, και του δίνει την διάσταση της φίνας ζαχαροπλαστικής. Η τάρτα σοκολάτας είναι μία πρόταση για όσους αγαπούν πολύ την σοκολάτα γάλακτος αλλά παράλληλα είναι ένα «επίσημο» γλυκό για τις γιορτές του χειμώνα που έρχεται. Απολαύστε τα !!!

 

ΦΟΝΤΑΝ ΜΑΥΡΗΣ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΜΕ ΠΙΠΕ’ΡΙΑ ΓΙΑ 6-8 ΑΤΟΜΑ

Χρόνος αναμονής: 6 ώρες , χρόνος προετοιμασίας 30’, χρόνος ψησίματος 35’.Εύκολο.

ΥΛΙΚΑ

● 280 γρ. σοκολάτα κουβερτούρα με 65 % κακάο

● 300 γρ. κρέμα γάλακτος 35 % λιπαρά

● 2 αυγά βιολογικά

● 2 κρόκοι αυγών βιολογικών

● 150 γρ. ζάχαρη άχνη

● 5 κόκκους ροζ πιπέρι

● 5 κόκκους λευκό πιπέρι

ΕΚΤΕΛΕΣΗ

Σπάμε λίγο τα πιπέρια σε ένα γουδί. Σε ένα μπολ, που κλείνει αεροστεγώς, αναμειγνύουμε τα πιπέρια με την κρέμα γάλακτος, το σκεπάζουμε και το βάζουμε στο ψυγείο για 6 ώρες. Το βγάζουμε και σουρώνουμε την κρέμα γάλακτος με ψιλό σουρωτήρι. Σε μια κατσαρόλια ζεσταίνουμε την κρέμα γάλακτος μέχρι τους 90° C, αν δεν έχουμε θερμόμετρο ζεσταίνουμε μέχρι να αρχίζει να βράζει. Σε ένα μπολ σπάμε την σοκολάτα σε μικρά κομματάκια και ρίχνουμε επάνω την ζεστή κρέμα γάλακτος. Ανακατεύουμε συνεχώς με το σύρμα μέχρι να ομογενοποιηθεί το μίγμα. Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα αυγά με την ζάχαρη άχνη. Αναμιγνύουμε τα δύο μίγματα με το σύρμα πολύ καλά μέχρι να ομογενοποιηθούν. Βουτυρώνουμε και αλευρώνουμε μια φόρμα με σούστα 20 εκ. Ρίχνουμε μέσα το μίγμα και ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 180° C για 35’- 40’. Αφήνουμε να κρυώσει πολύ καλά και ξεφορμάρουμε. Το γλυκό μας δεν θα φουσκώσει, και θα είναι εσωτερικά μαλακό και υγρό. Πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη και αν έχουμε και με πέρλες μπαχαρικών και μυρωδικών, που έχουν επικάλυψη σοκολάτα.

TIP : Μπορείτε να το συνοδεύσετε με κρεμ αγγλέζ η παγωτό βανίλια. Τις πέρλες θα τις βρείτε σε διαδικτυακά καταστήματα με Delicatessen.

ΤΆΡΤΑ ΜΕ ΣΟΚΟΛΑΤΑ ΓΑΛΑΚΤΟΣ ΚΑΙ ΔΑΝΤΕΛΑ ΣΟΚΟΛΑΤΑΣ ΥΛΙΚΑ ΓΙΑ 8 ΑΤΟΜΑ

Χρόνος Προετοιμασίας: 40 ′- Αναμονή: 55′ – Ψήσιμο: 30′- Δύσκολο

Για την γλυκιά ζύμη

● 0.150 Kg Βούτυρο αγελαδινό

● 0.090 Kg Ζάχαρη άχνη

● 0.050 Kg Αυγό

● 0.230 Kg Αλεύρι για όλες τις χρήσεις

● 0.025 Kg Κακάο πούδρα

● 0.002 Kg Ψιλό αλάτι

Για την κρέμα σοκολάτας

• 0.065 Kg Σοκολάτα κουβερτούρα γάλακτος

• 0.060 Κg Σοκολάτα κουβερτούρα σκούρα 65% κακαόμαζα

• 0.020 Kg Ζάχαρη άχνη

• 0.125 Kg Γάλα πλήρες

• 0.125 Kg Κρέμα γάλακτος 35%

• 0.040 Kg Κροκάδια αυγών

Για την επικάλυψη

● 0.200 Kg Αμύγδαλα καραμελωμένα

● 0.300 Κg Φλωρεντίνες (από καλό ζαχαροπλαστείο)

ΕΚΤΕΛΕΣΗ Για την ζύμη

● Κόβουμε το βούτυρο σε κομματάκια και τα αφήνουμε να μαλακώσουν πολύ σε θερμοκρασία δωματίου

● Κοσκινίζουμε χωριστά την ζάχαρη και χωριστά το αλεύρι μαζί με το κακάο

● Ανακατεύουμε όλα τα υλικά, εκτός από το αλεύρι ,στο μίξερ με το εξάρτημα – φτερό- σε μέτρια ταχύτητα

. ● Προσθέτουμε το αλεύρι και συνεχίζουμε για λίγο ακόμη. Η ζύμη πρέπει να είναι λίγο υγρή και μαλακή

. ● Παίρνουμε δυο φύλλα χαρτί αντικολλητικό και ανοίγουμε ανάμεσα τους την ζύμη σε φύλλο πάχους 2 εκ. Την βάζουμε στο ψυγείο σκεπασμένη για 20 λεπτά.

● Την βγάζουμε από το ψυγείο ,την αφήνουμε για λίγα λεπτά και μετά την ανοίγουμε σε φύλλο πάχος 4 χιλ. Την βάζουμε ξανά στο ψυγείο σκεπασμένη για 5 λεπτά. ● Την βγάζουμε από το ψυγείο τη στρώνουμε με τα δάχτυλα μας μέσα σε ταρτιέρα 26-28 εκ., κόβουμε τυχόν περισσεύματα και την ξανά βάζουμε στο ψυγείο για 30 λεπτά.

● Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 180 ⁰ C.

● Την βγάζουμε ,κάνουμε τρυπούλες με ένα πιρουνάκι στην βάση, στρώνουμε χαρτί αντικολλητικό και γεμίζουμε με όσπρια ή ειδικά βαρίδια για να μη φουσκώσει. Ψήνουμε για 15 λεπτά. Για την κρέμα σοκολάτας Όλα τα υλικά είναι σημαντικό να έχουν την θερμοκρασία δωματίου.

● Κόβουμε την σοκολάτα σε κομματάκια και την αφήνουμε να μαλακώσει πολύ σε θερμοκρασία δωματίου

● Σε ένα μπολ ανακατεύουμε πολύ καλά τα κροκάδια των αυγών με την ζάχαρη.

● Σε μια κατσαρόλα ανακατεύουμε το γάλα με την κρέμα γάλακτος και φέρνουμε σε βρασμό. Αποσύρουμε από την φωτιά.

● Ρίχνουμε μέσα στο γάλα το μίγμα αυγών, ζάχαρης ανακατεύοντας συνεχώς.

● Ξαναβάζουμε την κατσαρόλα στην φωτιά και βράζουμε μέχρι τους 84⁰ C ή μέχρι η κρέμα να καλύπτει το πίσω μέρος του κουταλιού.

● Περνάμε το μίγμα από ψιλό σουρωτήρι.

● Χτυπάμε με το σύρμα ή στο μίξερ μέχρι να έχουμε μια κρέμα αφράτη και χρησιμοποιούμε αμέσως για να γεμίσουμε την τάρτα.

Ψήσιμο και Ολοκλήρωση

● Χρησιμοποιούμε ένα κορνέ ζαχαροπλαστικής με μεγάλο στόμιο για να γεμίσουμε σε κύκλους την τάρτα με την κρέμα σοκολάτας.

● Βάζουμε στο ψυγείο να κρυώσει.

● Γαρνίρουμε με τα καραμελωμένα αμύγδαλα, τα οποία αν θέλουμε μπορούμε να βουτήξουμε σε λιωμένη σοκολάτα γάλακτος.

● Σπάμε τις φλωρεντίνες σε κομμάτια ,τις βουτάμε σε λιωμένη σοκολάτα γάλακτος, τις αφήνουμε να κρυώσουν και γαρνίρουμε τις τάρτες

Καλή όρεξη!