Ψάχνοντας τον έρωτα μετά τα 30

Ψάχνοντας τον έρωτα μετά τα 30

Το Χόλιγουντ μάς έχει δημιουργήσει διάφορα προβλήματα, και ένα από αυτά είναι οι προσδοκίες για το τι θα πρέπει να έχουμε καταφέρει πριν μπούμε στην τρίτη δεκαετία της ζωής μας. Έτσι, όταν σβήνουμε τα πρώτα κεράκια με τον αριθμό τρία να δεσπόζει στην πρώτη θέση, τείνουμε να αντιμετωπίζουμε τη ζωή μας σαν μια λίστα από την οποία απουσιάζει μια σειρά από «τικ». Αν, μάλιστα, ένα από τα κουτάκια της λίστας που παραμένουν κενά αφορά την προσωπική μας ζωή, δεν αποκλείεται να αρχίσουμε να ανησυχούμε πως χάσαμε την ευκαιρία μας να βρούμε τον άνθρωπο της ζωής μας.

Στην πραγματικότητα, όσο και αν οι πρώτες γνωριμίες στη δεκαετία των τριάντα είναι πιο δύσκολες από ό,τι σε αυτή των είκοσι – όταν δουλεύεις δέκα ώρες την ημέρα, τα περιθώρια για κοινωνικοποίηση στενεύουν σημαντικά – ταυτόχρονα έχουμε και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Τώρα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε καλύτερα τον εαυτό μας, και επομένως να προχωρήσουμε με άλλους όρους σε μία νέα σχέση. Φτάνει μόνο να θυμόμαστε ορισμένα σημαντικά πράγματα.

Πρώτα σκεφτείτε τι ψάχνετε
Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη κάνει κάποιες σχέσεις μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας. Ποια πράγματα σας άρεσαν περισσότερο στην καθεμία και ποια σας οδήγησαν στην έξοδο; Θα δείτε πως υπάρχουν κοινοί παρονομαστές, οι οποίοι θα πρέπει να σας καθοδηγήσουν ως προς το τι αναζητάτε από τον επόμενο σύντροφό σας.

Αφήστε πίσω σας το παρελθόν
Σίγουρα κάποιος ή κάποιοι σας έχουν πληγώσει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε διαρκώς συγκρίσεις, να ψάχνετε στοιχεία του πρώην σας στον νέο σας σύντροφο ή να του μιλάτε διαρκώς για αυτόν.

Ρίξτε τις άμυνες
Το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας είναι θεμιτό, όμως δεν αποκλείεται αυτό που αντιλαμβάνεστε ως «πάθημα που έγινε μάθημα» στην πραγματικότητα να είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης. Αν δεν ανοιχτείτε δεν θα πληγωθείτε, όμως δεν πρόκειται να βρείτε και την αγάπη.

Μην σκέφτεστε αρνητικά
Ίσως φανταζόσασταν ότι μέχρι σήμερα θα είχατε παντρευτεί και θα είχατε κάνει τρία παιδιά. Αν, όμως, το μόνο που σκέφτεστε είναι πως δεν τα έχετε καταφέρει και ψάχνετε να βρείτε λόγους που δεν πρόκειται να συμβεί ούτε σε αυτή την περίπτωση, η αρνητικότητά σας θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Θυμηθείτε να διασκεδάζετε
Αντίστοιχα, μην κρίνετε μια νέα σχέση αποκλειστικά με βάση το αν πληροί τα κριτήρια για να οδηγηθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Το κυριότερο είναι να περνάτε καλά και να αισθάνεστε θαυμασμό, ασφάλεια και σιγουριά με τον άνθρωπο που έχετε στη ζωή σας.

Μην απαγορεύετε στους χωρισμένους να γιορτάζουνε
Τα τεράστια ποσοστά διαζυγίων σημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να βγείτε με έναν άνθρωπο που έχει υπάρξει παντρεμένος. Μην το αντιμετωπίσετε εξ αρχής ως ελάττωμα. Ίσως αυτή η εμπειρία τού έδωσε πολύτιμα μαθήματα και τον διαμόρφωσε σε έναν ακόμη καλύτερο σύντροφο.

Μην πετάτε το χρόνο σας
Αν ξέρετε ότι ο σύντροφός σας δεν σας καλύπτει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρατείνετε τη σχέση. Αντίστοιχα, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, μιλήστε άμεσα για αυτό. Πλέον είστε σε θέση να γνωρίζετε τι θέλετε, επομένως τι σας εμποδίζει από το να το διεκδικείτε;