Ακολουθούν επτά βήματα για να κάνετε τη σχέση σας και τα οικονομικά σας να λειτουργήσουν σωστά.

Όπως λέει ο οικονομολόγος Beverly Harzog , «δεν θέλετε να περιμένετε ερωτευμένοι και αφοσιωμένοι χρόνια πριν διαπιστώσετε, ότι ο μελλοντικός σας σύζυγος έχει ένα φοβερό χρέος πιστωτικών καρτών $ 30.000», γιατί τα χρήματα είναι ένας κορυφαίος παράγοντας στις στατιστικές πρόβλεψης διαζυγίου.

Εάν είστε σε μια σοβαρή σχέση ή σχεδιάζετε να παντρευτείτε, αυτά είναι τα επτά θέματα που γι’ αυτά, θα πρέπει να μιλήσετε με τον σύντροφό σας τώρα.

(Ήδη παντρεύτηκε; Δεν είναι πολύ αργά.)

ΣΧΕΔΙΑΣΤΕ 
Το πρώτο βήμα για την οικοδόμηση μιας σταθερής βάσης με τα χρήματα στον γάμο σας είναι να έχετε μια ειλικρινή συζήτηση, στην οποία θα συζητήσετε ανοιχτά τα βασικά στοιχεία και θα μοιράζεστε τις οικονομικές σας εμπειρίες, τις ελπίδες και τους φόβους σας.
“Ξεκινά με μια ειλικρινή συζήτηση“, λέει ο David Bach, συγγραφέας της “Smart Women Finish Rich.” Σχεδιάστε μια συζήτηση,, λέει, απαντώντας σε ερωτήσεις:
Ποιός είναι ο μεγαλύτερος οικονομικός σας φόβος; Πώς οι γονείς σας διαχειρίζονταν τα χρήματα; Ποιος είναι ο μεγαλύτερος βραχυπρόθεσμος οικονομικός σας στόχος;
Ο εμπειρογνώμονας διαχείρισης του χρήματος, Lauren Greutman, προσθέτει ότι ίσως θέλετε να συζητήσετε  για να δείτε αν οι αξίες σας ταιριάζουν. Μερικές κόκκινες γραμμές συνήθως, σύμφωνα με τον Greutman:
δεν μπορείτε να συμφωνήσετε σχετικά με το μέγεθος και τη θέση του σπιτιού που θέλετε να ζήσετε, ένας από εσάς υποστηρίζει τη συμβίωση στο σπίτι με τους γονείς ενώ ο άλλος όχι ή είστε αντιμέτωποι σε μια διαφωνία για το πόσα, μπορείτε να ξοδέψετε στον γάμο σας.
ΕΝΙΣΧΥΣΤΕ ΤΙΣ ΑΠΟΤΑΜΙΕΥΣΕΙΣ ΣΑΣ
Ο γάμος έρχεται μερικές φορές με το πρόσθετο όφελος από τους ύο μεμονωμένους μισθούς, αλλά μπορεί επίσης να σημαίνει και αύξηση του κόστους (από την πληρωμή για τον γάμο, για την αγορά νέων επίπλων και ενδεχομένως την αγορά ενός νέου σπιτιού) και αυτό μπορεί να συμβαίνει μόνο μέσα στο πρώτο ή το δεύτερο έτος!
Αν σχεδιάζετε να γίνετε ιδιοκτήτες σπιτιού, δεν είναι μόνο το κόστος προκαταβολής και “κλεισίματος” που θα χρειαστείτε για αυτή τη νέα νέα φωλιά αγάπης. “Αν αγοράσετε ένα σπίτι αμέσω,  που χρειάζεται πολλή δουλειά, το κόστος μπορεί να αυξηθεί γρήγορα”, λέει ο χρηματοοικονομικός blogger Lauren Bowling. «Ακόμη και οι μικρές επισκευές μπορεί να είναι αγχωτικές».
Εάν δεν διαθέτετε ένα ισχυρό αποθεματικό  τώρα είναι ο χρόνος να το “φουσκώσετε”. Στοχεύστε σε ένα μαξιλάρι, έξι έως εννέα μηνών, για να πληρώσετε για αυτά τα δευτερεύοντα .
Ενώστε ΤΟ ΧΡΕΟΣ ΣΑΣ
Ενώ ο μελλοντικός σύζυγός σας δεν είναι πιθανό να είναι τεχνικά υπεύθυνος για το χρέος που δημιουργήσατε πριν τη σχέση σας, αλλά θα είναι ένα συλλογικό εμπόδιο, όταν παντρευτείτε και προσπαθείτε να πετύχετε τους οικονομικούς στόχους μαζί.
Προσπαθείστε να μειώσετε σημαντικά το χρέος σας πριν παντρευτείτε. Εάν μπορείτε, να συνεργαστεί για ένα δάνειο.
Εάν είναι ο σύντροφός σας, έχει χρεωστικά πιστωτικών καρτών και εξακολουθεί να χρεώνει πράγματα,με αγορές παροτρύνετέ τον / την να συνεργαστεί για τη διαγραφή αυτών συνηθειών τώρα, λέει η Barbara Huson, συγγραφέας της “Ιερής Επιτυχίας”. Διαφορετικά, η πίεση θα είναι και στους δυο σας μεγάλη , μόλις είστε παντρεμένοι. “Το υπερβολικό χρέος, χωρίς καμία προσπάθεια να το διαχειριστούμε θα ήταν ένας βαρύς διακανονισμός για μένα”, λέει ο Stanny.
ΕΝΗΜΕΡΩΣΤΕ  ΚΑΙ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΖΩΗΣ
Στη φάση του μήνα του μέλιτος, δεν μπορείτε να θυμηθείτε – ή και να θέλετε – να επανεξετάσετε το υφιστάμενο σχέδιο περιουσίας σας και την ασφάλισης ζωής, ώστε να επικαιροποιήσετε τους δικαιούχους σας σε αυτά τα έγγραφαα. Κάντε το τώρα, ώστε να συμπεριλάβετε ίσως τον σύντροφό σας, σύντομα.
“Αν και αυτό  μπορεί να μην είναι το πιο χαρούμενο βήμα στη διαδικασία του γάμου, θα έχετε περισσότερη εμπιστοσύνη γνωρίζοντας ότι έχει ληφθεί μέριμνα και θα αισθάνεσθε καλύτερα για την ασφάλεια σας. Οι τραγωδίες συμβαίνουν και είναι καλύτερο να είμαστε προετοιμασμένοι “, λέει ο Derek Olsen, συν-συγγραφέας με τη σύζυγό του, Carrie, του βιβλίου” One Bed, One Bank Account “.
ΑΝΤΑΛΛΑΞΤΕ καταθέσεις
Οι καταθέσεις ή τα χρέη του συντρόφου σας μπορεί να κα΄νουν πολύ ξεκάθαρο, το είδος της “οικονομικής προσωπικότητας” που πρόκειται να παντρευτείτε – και αντίστροφα. Σε μια πρόσφατη έρευνα του FreeCreditScore.com, το 30% των γυναικών και το 20% των ανδρών δήλωσαν ότι δεν θα παντρευτούν κάποιον με κακή πιστωτική βαθμολογία!
Απίστευτο;Κι όμως αληθινό!
“Ειλικρινά, αυτό είναι απλό, σαν να μοιραζόμασταν λεπτομέρειες σχετικά με δυνητικά επικίνδυνες σεξουαλικές συμπεριφορές στο παρελθόν”, λέει η Manisha Thakor, αντιπρόεδρος χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης στο Brighton Jones. “Δεν πρόκειται να κρίνουμε ο ένας τον άλλον. Πρόκειται για την αγάπη και την εμπιστοσύνη μεταξύ μας, αρκετά σοβαρό για να έχουμε άγνοια. “
ΕΞΕΤΑΣΤΕ ΕΝΑ προγαμιαίο!
Οι  συμφωνίες δεν έχουν αρνητική σημασία στις μέρες μας ! “Δεν είναι ο κόσμος των γονιών μας, όπου οι άνθρωποι παντρεύτηκαν στα 20’s και ήρθαν στην ένωση με ένα κενό χρηματοοικονομικό καμβά“, λέει ο Thakor. “Όλο και περισσότερο βρισκόμαστε παντρεμένοι με πολύ πληρέστερο παρελθόν. Μπορούμε να κάνουμε γάμο μετά από διαζύγιο με παιδιά, ή με την επιθυμία να φροντίσουμε τους γονείς μας στα μεγαλύτερα χρόνια τους,ή  με χρέη, ή με μεγάλες αποταμιεύσεις από προηγούμενα χρόνια εργασίας ».
Εάν δεν είστε ικανοποιημένοι με τους νόμους του κράτους σας σχετικά με το διαζύγιο και την κατανομή των περιουσιακών στοιχείων, μπορεί να θέλετε να συντάξετε μια προνομιακή συμφωνία για να δηλώσετε τις δικές σας οικονομικές απαιτήσεις σε περίπτωση διάλυσης.
Για παράδειγμα, στις ΗΠΑ, οι νόμοι περί διαζυγίου “50/50” ορίζουν ότι οι εταίροι πρέπει να κατανέμουν περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων των αποταμιεύσεων, των περιουσιακών στοιχείων και ακόμη και του χρέους που συσσωρεύονται.
Μια προσυμφωνία  μπορεί να είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εάν πρόκειται να ξεκινήσετε έναν δεύτερο γάμο ή για ζευγάρια που θα παντρευτούν αργότερα . «Θα καθορίσει πώς προστατεύονται αυτά τα περιουσιακά στοιχεία κατά τη διάρκεια μιας ζωής», λέει η Deborah Moskovitch, συγγραφέας του «The Smart Divorce». «Ίσως έχετε ήδη παιδιά και ένα σπίτι. Σε περίπτωση διαζυγίου ή ακόμα και θανάτου, θέλετε να προστατεύσετε τα περιουσιακά σας στοιχεία, ώστε να μπορούν να παραδοθούν. “
Εξετάστε το ενδεχόμενο να συνεργαστείτε με έναν δικηγόρο σχεδιασμού περιουσίας.
ΣΥΓΚΡΙΝΕΤΕ ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΓΕΙΑ !
Ο σύντροφός σας έχει καλύτερη ασφάλιση υγείας; Αν σκοπεύετε να έχετε παιδιά, ποιά ασφάλιση υγείας έχει ένα πιο ισχυρό και ολοκληρωμένο σχέδιο για να καλύπτει μαμάδες;
Μάτετέ το τώρα, έτσι ώστε μόλις παντρευτείτε, να μπορείτε να αποφασίσετε γρήγορα, εάν αξίζει να κάνετε ένα ιδιωτικό προγράμματα υγείας. Μπορεί να υπάρξει κάποια γραφειοκρατία οπότε, να είστε έτοιμή, μόλις έρθει η άδεια γάμου σας. Το να ενεργείτε γρήγορα μπορεί, επίσης, να σας βοηθήσει να αποφύγετε τυχόν κενά στην κάλυψη.