Πώς να “απογειώσετε” απλές ασκήσεις χωρίς όργανα

Υπάρχουν περίοδοι της ζωής μας που, αναγκαστικά ή από επιλογή, γυμναζόμαστε μόνοι μας, μακριά από γυμναστήρια ή οργανωμένους χώρους άθλησης, τις περισσότερες φορές χωρίς όργανα γυμναστικής και όποιας μορφής τεχνικά βοηθήματα. Τότε, σχεδόν πάντα, ερχόμαστε αντιμέτωποι με τον εξής διπλό προβληματισμό:

πώς θα μπορούσαμε να κάνουμε την προπόνησή μας λιγότερο βαρετή, για παράδειγμα να μη χρειάζεται να κάνουμε 1000 κοιλιακούς την ημέρα, αλλά και αποτελεσματική, ώστε να “μας πιάσει”, όπως συχνά λέμε, να βελτιωθούμε πιο γρήγορα, εννοείται κάτω από αυτές τις συνθήκες και με τις συγκεκριμένες δυνατότητες άσκησης.

Το καταλαβαίνω, δεν είναι και λίγο, για έναν ασκούμενο που προσπαθεί να διατηρείται σε καλή φόρμα, με το μυαλό του στις καθημερινές του υποχρεώσεις και τον ελάχιστο χρόνο που έχει στη διάθεσή του, να αφιερώνει μία και πλέον ώρα την ημέρα για τη γυμναστική, κάνοντας τα ίδια και τα ίδια στις περισσότερες περιπτώσεις.

Κι εκεί είναι που αρχίζουμε τις “αλχημείες” και τις “πατέντες”, με σκοπό να νιώσουμε την άσκηση πιο δύσκολη, να αισθανθούμε την επιβάρυνση στο σώμα μας.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να γνωρίζουμε κάποιες αρχές στην Άσκηση, πριν κάνουμε οτιδήποτε. Όπως η ασφάλειά μας στην εκτέλεση των ασκήσεων, η σωστή τεχνική ώστε να αποφύγουμε μικροτραυματισμούς, η αρχή της προσαρμογής του οργανισμού μας και η προοδευτικότητα στην επιβάρυνση, μεταξύ άλλων.

Αφού είμαστε σίγουροι πως τηρούμε τα παραπάνω, μπορούμε, με απλούς τρόπους να αυξήσουμε την επιβάρυνση, δίνοντας παράλληλα και ποικιλία στο ασκησιολόγιό μας. Κάποιοι από αυτούς, είναι γνωστοί, κάποιοι ίσως όχι, προσθέτω και δυο-τρεις ακόμη που πιστεύω ότι είναι χρήσιμο να τους γνωρίζετε.

1. Αυξάνουμε τις επαναλήψεις. Το πρώτο που θα κάνει, ακόμα και ο πιο πρωτάρης ασκούμενος, ακόμα κι ένα παιδί 8 – 10 ετών. Πόσα push ups κάνεις;;…. η πρώτη ερώτηση μεταξύ εφήβων-ασκούμενων. Γνωστή λύση από όλους μας, αλλά μη λειτουργική για αρκετές ασκήσεις.

2. Αυξάνουμε την ένταση της άσκησης. Λέγοντας “ένταση”, εννοούμε το ρυθμό εκτέλεσης της άσκησης. Όταν τρέχουμε, άλλο είναι να κάνουμε jogging και άλλο να τρέχουμε σε sprint. Το ίδιο ισχύει και στην εκτέλεση των ασκήσεων, όταν αυξήσουμε το ρυθμό, νιώθουμε μεγαλύτερη επιβάρυνση. Κι αυτή η λύση από μόνη της όμως δεν βοηθάει πολύ, αφού δεν μπορούμε να διατηρήσουμε γρήγορο ρυθμό για πολλή ώρα, με αποτέλεσμα να σταματάμε, δίχως να έχουμε επιβαρύνει όσο χρειάζεται τη μυϊκή ομάδα που δουλεύουμε.

διάβασε περισσότερα εδώ

Παναγιώτης Μεσσήνης. Ασχολούμαι με την προσωπική εκγύμναση αθλουμένων, γνωστό ως personal training. Παράλληλα εργάζομαι ως Συνεργάτης Ομοσπονδιακός Προπονητής στην Εθνική Ομάδα Ανδρών Handball, με ενεργή παρουσία στους αγωνιστικούς χώρους εδώ και 30 χρόνια περίπου, αφού στο άθλημα αυτό διετέλεσα και αθλητής. Συγκεκριμένα:

Ως αθλητής, αγωνίστηκα σε 5 διαφορετικές ομάδες της Α1 Εθνικής Κατηγορίας (Πανιώνιος Γ.Σ.Σ., Α.Σ.Ε. Δούκα, Πανελλήνιος Γ.Σ., Γ.Σ. Ηλιούπολης, ΑΕΚ), με τις οποίες κατέκτησα 3 Πρωταθλήματα Ελλάδος και 2 Κύπελλα.
Μέλος όλων των Εθνικών Ομάδων (Εφήβων, Νέων, Ανδρών) της χώρας μας με 85 συμμετοχές στην Εθνική Ομάδα Ανδρών.