Πώς να βγάλεις χρήματα στο Internet στην Ελλάδα

Πώς να βγάλεις χρήματα στο Internet στην Ελλάδα

Ο απόλυτος οδηγός για το πώς να βγάλεις λεφτά στο Internet.
makemoneyonline

Εναλλακτικός τίτλος: “Ένας απόλυτα ειλικρινής οδηγός, για το αν μπορείς να βγάλεις λεφτά από το internet”.
Μέσα σε τρεις μέρες, τρεις άγνωστοι μεταξύ τους φίλοι μου, με ρώτησαν πως θα μπορούσαν να βγάλουν λεφτά από το internet – ένας γιατί είχε ανάγκη παραπάνω χρήματα, ένας γιατί δεν μπορούσε να λείπει από το σπίτι.
Η απάντησή μου και στους τρεις ήταν: “Ξέχνα το. Λεφτά από το Ελληνικό ίντερνετ, δεν θα βγάλεις ποτέ.” Η ακόμη κι αν έβγαζαν, τους έλεγα, θα ήταν λίγα και με δυσανάλογα πολλή προσπάθεια. Καλύτερα να έψαχναν μια δουλειά σερβιτόρου και να βρίσκονταν σύντομα με λεφτά στο χέρι.
Αυτή ήταν η αλήθεια. Το να βγάλεις λεφτά από το ίντερνετ, ειδικά αν είσαι κάποιος “άσχετος” με τα online, κάποιος δηλαδή που απλά ξύπνησε ένα πρωί και αποφάσισε να ψάξει έναν εύκολο τρόπο για να βγάλει λεφτά, είναι σχεδόν αδύνατον.
“Μα δεν είπα πως είναι εύκολο” μου απαντούσαν, “αλλά δεν μπορώ να προσπαθήσω;”
Η αλήθεια είναι πως υπάρχουν άνθρωποι που βγάζουν λεφτά online. Δεν είναι πολλοί, αλλά υπάρχουν.
Και σε αυτό το άρθρο, θα προσπαθήσω να εξηγήσω ακριβώς το ποιοί βγάζουν λεφτά στο internet, με ποιόν τρόπο και γιατί.
Από ‘κει και πέρα, η απάντηση στο “αν μπορεί κανείς να το προσπαθήσει ή όχι”, είναι στο χέρι του…

Πώς βγάζει κανείς λεφτά από το internet;

Ας ξεκινήσουμε από τις πολύ βασικές έννοιες: Τα λεφτά, ακόμη και στο μαγικό internet, δεν φυτρώνουν σε δέντρα. Οποιαδήποτε λεφτά πάρεις, θα είναι λεφτά που κάποιος στα πλήρωσε – είτε ένας άνθρωπος, είτε μια εταιρία. Έτσι όπως κι εσύ πληρώνεις ότι αγοράζεις κάτι. Λεφτά υπαρκτά, με αξία, που δεν δίνονται εύκολα.
Αυτό που αλλάζει στο internet (σε σχέση με την ζωντανή συναλλαγή) είναι απλά ο χώρος. Το internet είναι παγκόσμιο. Έτσι, αν το χειριστείς σωστά, μπορεί να απευθυνθείς σε ένα κοινό σου πολύ μεγαλύτερο απ’ ότι θα μπορούσες αν π.χ. έκανες τον επιχειρηματία στο χωριό σου, και χωρίς να περιορίζεσαι από αποστάσεις.
Πέραν από αυτό, όμως, συνεχίζουμε να αναφερόμαστε σε ανθρώπους που κάνουν ανταλλαγή χρημάτων με προϊόντα και υπηρεσίες. Ακριβώς όπως και η πραγματική ζωή.
Σκέψου, εσύ ο ίδιος, πότε πληρώνεις λεφτά στην καθημερινότητά σου;
Όταν πίνεις καφέ δίνεις 3€.
Όταν τρως πιτόγυρο δίνεις 2€.
Όταν παίρνεις ταξί δίνεις 3.5€.
Όταν πληρώνεις το ενοίκιο σου δίνεις 300€ και ούτω καθεξής.
Από την άλλη, έχω γνωρίσει αμέτρητους ανθρώπους που τσιγγουνεύονται να πληρώσουν ακόμη κι 1€ για μια χρήσιμη εφαρμογή για το κινητό τους, ή π.χ. 5€ για μια μηνιαία συνδρομή στο Spotify, γιατί πιστεύουν ότι μπορούν να βρουν κάτι αντίστοιχο δωρεάν (όπως το YouTube στην περίπτωση του Spotify).
Εσύ πληρώνεις όταν κάποιος σου προσφέρει κάτι που έχεις ανάγκη και δεν μπορείς να το βρεις αλλού τζάμπα.
Αντίστοιχα, για να βγάλεις εσύ λεφτά, πρέπει να μπεις πρώτα στη θέση αυτού που προσφέρει: Τι μπορείς να προσφέρεις στον κόσμο εσύ, που πολλοί θα ήταν διατεθειμένοι να πληρώσουν γι’ αυτό;
Αυτό είναι το βασικότερο ερώτημα στη βάση κάθε ανθρώπινης συναλλαγής, είτε face-to-face, είτε μέσω internet. Κι αν μπορέσεις να το απαντήσεις, θα έχεις βρει και τρόπο για να βγάζεις λεφτά.

Ποιές ανάγκες μπορείς να καλύψεις μέσω internet;

Φυσικά, κάθε μέσο έχει τους δικούς του κανόνες, τις δικές του ευκολίες και δυσκολίες. Όπως στο παζάρι είναι ευκολότερο να ψωνίσεις ντομάτες, έτσι και το internet έχει τα δικά του συνηθισμένα πράγματα.
Οι τρεις μεγαλύτερες κατηγορίες είναι:
1. Το να πουλάς διαφήμιση/προβολή σε ένα μεγάλο κοινό.
2. Το να πουλάς κάποιο υπαρκτό προϊόν.
3. Το να πουλάς κάποια υπηρεσία.
Με τον έναν η τον άλλον τρόπο, οποιαδήποτε online προσπάθεια πέφτει μέσα σε μια από αυτές τις κατηγορίες. Ας τις πάρουμε τώρα μια προς μία και να τις αναλύσουμε…
Περίπτωση 1η: Πως να βγάλεις λεφτά από ένα blog ή site με διαφημίσεις.
Το πρώτο βήμα, φυσικά, είναι να φτιάξεις ένα site ή ένα blog. Μετά πρέπει να θέλει κάποιος να διαφημιστεί σε αυτό.
Προφανώς, πρέπει να μπεις στη θέση ενός πιθανού διαφημιζομένου και να σκεφτείς: “Εγώ θα έδινα π.χ. 100€ τον μήνα για να διαφημιστώ εδώ;”
Αν η απάντηση είναι “όχι”, σημαίνει πως και κανείς άλλος δεν θα σου δώσει 100€.
Κάθε πιθανός διαφημιζόμενος, περιμένει από αυτή του την προβολή κάποια απόδοση. Θα δώσει δηλαδή 100€ για να διαφημιστεί, αλλά το κάνει για να το δουν 100 άνθρωποι και να κάνουν αγορές που θα του επιστρέψουν κέρδος περισσότερο από το αρχικό ποσό.
Με άλλα λόγια, αν το site ή το blog σου δεν έχει πάνω από 50.000 μηνιαίους επισκέπτες, η πιθανότητα να βγάλεις πραγματικά λεφτά από αυτό είναι μηδαμινή – ειδικά από αυτόματες διαφημίσεις σαν το Adsense της Google. Μια από τα ίδια και με το YouTube, που για να πάρεις σοβαρά λεφτά, θα πρέπει να παράγεις συχνά βίντεο με πάνω από 100.000 προβολές το καθένα (για Ελλάδα) – και πάλι τα λεφτά θα είναι χαρτζιλίκια.
Από την άλλη, όμως, μπορεί να έχεις μονάχα 10 επισκέπτες τον μήνα στο τοπικό ειδησιογραφικό site που έφτιαξες για το χωριό σου, και να πείσεις ο ίδιος όλους τους καταστηματάρχες του χωριού να μπουν χορηγοί με διαφημίσεις.
Αυτό λέγεται “πωλήσεις“. Αν μπορείς να πουλήσεις το site σου στα σωστά άτομα, και τους κάνεις να σου δίνουν λεφτά, μπράβο σου. Από την άλλη, λίγοι άνθρωποι θα σου δώσουν τα πολύτιμα λεφτά τους αν δεν περιμένουν τουλάχιστον κάποιου είδους απόδοση από αυτό.
Α, επίσης για fashion blog κλπ που πολλές κοπέλες βλέπουν εταιρίες να χαρίζουν δώρα σε διάσημες bloggers και γλυκαίνονται, έχω να πω το εξής: Για κάθε μια διάσημη fashion blogger που παίρνει δώρα, υπάρχουν άλλες 10.000 bloggers που πληρώνουν οι ίδιες τα προϊόντα για να κάνουν βίντεο. Αυτά.
Συμπέρασμα: Αν είχες ήδη ένα μεγάλο κοινό στο internet, τότε πιθανότατα θα είχες ήδη καταλάβει πως βγάζει ο κόσμος λεφτά. Παρ’ όλα αυτά, συνέχισε να διαβάζεις, γιατί έχουμε και πιο συγκεκριμένες λύσεις…
Περίπτωση 2η: Πως να πουλήσεις (υλικά) πράγματα στο internet.
Το να πουλήσεις κάτι online, λέγεται εμπόριο, κάτι που κάνουν οι άνθρωποι από αρχαιοτάτων χρόνων, αλλά που εμείς η γενιά του millenium δεν έχουμε καμία επαφή μαζί του.
Είμαστε συνέχεια στη θέση του καταναλωτή, αλλά σχεδόν ποτέ στη θέση του δημιουργού ή εμπόρου. Το θεωρούμε σχεδόν ντροπή.
Έχεις για προσφορά κάτι, που το θέλουν κάποιοι, σε τιμή μεγαλύτερη από αυτή που το πήρες ή που σου κόστισε να το φτιάξεις; Ε, αυτό είναι το (πετυχημένο) εμπόριο (συμπεριέλαβε, φυσικά, στα κόστη παραγωγής και τον χρόνο σου).
Ο απλούστερος τρόπος, λοιπόν, να πουλήσεις πράγματα online (τουλάχιστον για να δεις πως γίνεται) είναι να ψάξεις τα ντουλάπια σου για παλιές συσκευές, η οτιδήποτε δεν θες και μπορεί να έχει αξία για κάποιον άλλον, και να το βάλεις σε πλειστηριασμό στο ebay.
Μην περιμένεις, φυσικά, ότι θα αγοράσει κάποιος τα παλιά σου παπούτσια για πάνω από μερικά ευρώ, αλλά αν αυτά είναι συλλεκτικά, ίσως πιάσουν ακόμη και περισσότερα απ’ ότι όταν τα αγόρασες καινούρια.
Η, έχεις κάποιο ξέρω-γω παλιό iPod που δεν χρησιμοποιείς πια; Ε, στο eBay μπορεί να σου βγάλει ίσως και πάνω από 100€.
Προχθές πούλησα το παλιό μου mp3 player μέσω ebay για 80€.
Γενικά, τα πάντα πουλιούνται. Δεν θα κάτσω να αναλύσω τι σημαίνει αυτό, αλλά ακριβώς αυτοί που λέμε “έξυπνοι επιχειρηματίες” είναι οι άνθρωποι που μπορούν να δουν “αξία” εκεί που οι άλλοι βλέπουν “σκουπίδια” ή “τίποτα”.
Αυτό μπορεί να γίνει και μέσω internet, είτε μέσω ebay, είτε μέσω κάποιου ολόδικού σου e-shop – αλλά η ουσία είναι πως δεν βγάζει κανείς λεφτά “από τον αέρα του μαγικού internet”, αλλά μονάχα πουλώντας κάτι, μαζί με όσα ρίσκα και κόπο συμπεριλαμβάνει αυτό.
Περίπτωση 3η: Πως να πουλήσεις κάποια υπηρεσία online.
Το να “πουλάς κάποια υπηρεσία” σημαίνει να μπορείς να κάνεις κάτι χρήσιμο για κάποιον άλλον, καλύτερα από τους περισσότερους, και να χρεώνεις γι’ αυτό.
Ο υδραυλικός που φωνάζεις όταν πλημμυρίζει το σπίτι σου, σου πουλάει μια υπηρεσία. Τον πληρώνεις 80€ γιατί πολύ απλά ξέρει κάτι που δεν ξέρεις εσύ (το πως να φτιάξει τη χαλασμένη βρύση).
Το internet, τώρα, είναι μια πλατφόρμα που ταιριάζει περισσότερο σε “άυλες” υπηρεσίες. Πολλοί, για παράδειγμα, πουλάνε μέσω internet τα γραπτά τους. Ναι, τα περισσότερα σαβούρικα άρθρα που διαβάζεις online είναι γραμμένα σαν χόμπι (εθελοντικά), αλλά σε καλά site, με ποιοτικό περιεχόμενο, αυτός που γράφει ένα καλό άρθρο πληρώνεται.
Τώρα, αν εσύ θες να βγάλεις λεφτά από αυτό, και δεν έχεις γράψει ποτέ στη ζωή σου, σου λέω πολύ απλά ότι δεν γίνεται. Τουλάχιστον δεν γίνεται άμεσα. Γιατί, στα λόγια το να γράφεις ακούγεται πολύ εύκολο – αλλά το να γράφεις τόσο καλά που να θέλει κάποιος να σε πληρώσε, είναι άλλο ζήτημα. Σκέψου το.
Από την άλλη, μπορεί να ξέρεις πολύ καλό πιάνο (χρόνια εμπειρίας, με πτυχίο). Να, τότε προσπάθησε να πουλήσεις μαθήματα μουσικής μέσω Skype (λέω τώρα).
Η έχεις τελειώσει Γυμναστική Ακαδημία; Μπορείς να πουλήσεις custom προγράμματα γυμναστικής. Το δύσκολο, όπως βλέπεις, δεν είναι να γράψεις ένα πρόγραμμα, αλλά το να βρεις κάποιον που να θέλει να σε πληρώσει (σοβαρά) λεφτά γι’ αυτό. Δηλαδή και πάλι, χρειάζεσαι πωλήσεις (ως marketing).
Σε γενικές γραμμές, τα πράγματα είναι (σχετικά) απλά: Όταν θες να βγάλεις λεφτά στο internet, κατά κύριο λόγο ισχύει ότι ισχύει και στην πραγματική, παραδοσιακή ζωή, οι ίδιοι ακριβώς κανόνες της προσφοράς και ζήτησης.
Και πρέπει να αναφέρω, ότι στο internet θα υπάρξουν πολλοί που θα προσπαθήσουν να σε πείσουν ότι “γίνεται να βγάλεις λεφτά γρήγορα και εύκολα” αλλά, αν το λένε από προσωπική εμπειρία, αναφέρονται σε κάτι αντίστοιχο με το να κερδίσεις το τζόκερ, ενώ αν το λένε επίτηδες, θέλουν οι ίδιοι να βγάλουν γρήγορα λεφτά από εσένα.
Αν συνεχίζει να σε ενδιαφέρει η προοπτική των online εσόδων, έχω μαζέψει εδώ τους 5 τρόπους που πιστεύω ότι είναι πιο κοντά στην πραγματικότητα, τόσο για αν θες να βγάλεις ένα χαρτζιλίκι, είτε για να τους εξελίξεις σε κανονική, full-time δουλειά.

 

Οι 5 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να βγάλεις λεφτά, χρησιμοποιώντας το internet:

 

1. Πούλα τα παλιά σου πράγματα μέσω ebay:
Το ebay είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα online πλειστηριασμών και πωλήσεων παγκοσμίως. Είναι το καλύτερο μέρος τόσο για να βρεις και να αγοράσεις (σχεδόν) οτιδήποτε, αλλά και για να πουλήσεις.
Φυσικά, πρέπει πρώτα να διαβάσεις για να μάθεις τα “κόλπα” για το πως να πηγαίνει καλά μια δημοπρασία, και να κανονίσεις να κυλήσει όλη η διαδικασία καλά για τον αγοραστή (αποστολή κλπ), αλλά οι online πλειστηριασμοί είναι κάτι αληθινό, που μπορεί να μετατρέψει την παλιά σου σαβούρα, σε λεφτά. Παλιά βιβλία, παλιά κινητά, υπολογιστές και tablet, η οτιδήποτε σπάνιο και συλλεκτικό, είναι πολύ καλές επιλογές.
Για να ελέγξεις πόσο πουλιέται οτιδήποτε στο ebay, αναζήτησε το και μετά πάτα στο “Refine” και τσέκαρε το “Sold Items”, ώστε να δεις τις τελικές τιμές προϊόντων που πράγματι πουλήθηκαν.
Σε ένα ανώτερο επίπεδο, μπορείς να κάνεις παραδοσιακό εμπόριο μέσω ebay, σαν να είχες ένα κανονικό κατάστημα. Το τι θα πουλήσεις, φυσικά, εξαρτάται από εσένα.
2. Νοίκιασε ένα κομμάτι του σπιτιού σου (η ολόκληρο) στο Airbnb:
Το Airbnb είναι μια πλατφόρμα που επιτρέπει σε ιδιώτες να νοικιάζουν τις ιδιοκτησίες του σε ταξιδιώτες από όλον τον κόσμο. Επίσης, είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μένεις κάπου οικονομικά όταν ταξιδεύεις κι ο ίδιος.
Τώρα, αν μένεις π.χ. Αθήνα και έχεις ένα μεγάλο σπίτι, μπορείς να νοικιάζεις ένα σου δωμάτιο σε επισκέπτες, με ποσά που μπορεί να φτάσουν ακόμη και τα 50€ τη μέρα (για ένα καλό δωμάτιο), η και 150€ τη βραδιά για ένα ολόκληρο διαμέρισμα (εξαρτάται φυσικά από την τοποθεσία και τις παροχές).
Το νοήμα, όμως, είναι πως το Airbnb είναι μια πλατφόρμα ασφαλής και με εγγυήσεις, που μπορεί να κάνει το σπίτι σου να παράγει περισσότερα λεφτά απ’ ότι σου κοστίζει το ενοίκιό του. Γίνεσαι, κυριολεκτικά, ξενοδόχος. (Φυσικά, πριν το πας στο πολύ σοβαρό, τσέκερε και τις ισχύουσα νομοθεσία και την φορολογία).
Από αυτό εδώ το link μπορείς να πάρεις ένα κουπόνι 25€ για να δοκιμάσεις την υπηρεσία – η μπορείς να διαβάσεις ακόμη περισσότερα στο άρθρο που έγραψα για τα παγκόσμια ταξίδια με το Airbnb.
3. Πούλα τις υπηρεσίες σου online…
ή τουλάχιστον χρησιμοποίησε το internet για προώθηση της δουλειάς σου, όπως με διαφημίσεις στο Adwords της Google για να σε βρει ο κόσμος, ή διαφημίσεις στο Facebook.
Ακόμη, ανάλογα με τις ικανότητές σου (προγραμματιστής, συγγραφέας, μεταφραστής…), ρίξε μια ματιά σε site σαν τον Elance και oDesk, όπου μπορείς να προωθήσεις το προφίλ σου και να βρεις πιθανούς εργοδότες – η ακόμη στείλε και email ο ίδιος σε άτομα η οργανισμούς που πιστεύεις ότι θα χρειάζονταν τις υπηρεσίες σου.
4. Φτιάξε κάτι όμορφο…
όπως π.χ. (ξέρω ότι είναι σούπα) κοσμήματα, και πούλα το. Η μήπως ξέρεις να πλέκεις; Τότε φτιάξε “κάλτσες” σε σχήμα γουρουνιού ξέρω-γω για iPhone και πούλα τα στο Etsy, το οποίο είναι μια αγορά κυρίως χειροποίητων τέτοιων πραγμάτων.
Αντίστοιχη αγορά είναι και τα vintage προϊόντα, που μπορείς να αναζητήσεις σε ειδικές αγορές της Αθήνας (η στο ντουλάπι της γιαγιάς σου), και αν ξέρεις την αξία τους, ίσως καταφέρεις να τα πουλήσεις στο Etsy με κέρδος.
5. Αν έχεις κάποιο site η blog με μπόλικη κίνηση, δοκίμασε τα Affilliate Links
όπου μπορείς να προτείνεις προϊόντα στο κοινό σου (που πιθανότατα θα εγκρίνεις ο ίδιος) και για κάθε αγορά θα παίρνεις μια δίκαιη προμήθεια ανάλογα με το μέγεθός της. Πράγμα το οποίο είναι λογικό, αφού μπορεί ούτως η άλλως να πρότεινες κάποιο προϊόν στο κοινό σου, και με το Affiliate link δεν επιβαρύνεις τον αγοραστή.
Η καλύτερη (και Ελληνική εταιρία) για προγράμματα Affiliate είναι σίγουρα η Linkwise, όπου μπορείς να εγγραφείς .
Αν από την άλλη, δεν έχεις ακόμη site και θέλεις να φτιάξεις το δικό σου, μπες εδώ στην Ελληνική eshoped.gr που έχει τις καλύτερες τιμές και με unlimited προγράμματα hosting.
Φυσικά, ένα site (η blog) απαιτεί πολλή εργασία για να αποκτήσει κοινό, και ιδιαίτερα ποιοτικό κοινό. Γενικά, ένα blog, από τη στιγμή που το ξεκινάς, το βλέπεις με πλάνο σε εύρος τριετίας – όχι λιγότερο.
Οι φίλοι μου, που περίμεναν να τους πω τον μαγικό τρόπο για να βγάλουν λεφτά online, προσγειώθηκαν απότομα όταν ξεκίνησα να τους αναφέρω τα “όχι, δεν γίνεται”.
Βλέπετε, το άγνωστο για πολλούς internet (γιατί πέραν από το Facebook, παραμένει άγνωστο για τους περισσότερους) φαντάζει σαν μια γη-της-επαγγελίας, ένα American Dream. Εύκολο και άφθονο χρήμα για όποιον το προσπαθήσει.
Στην πραγματικότητα, τα πράγματα είναι ανάποδα: Οι αληθινά μεγάλες ευκαιρίες βρίσκονται γύρω σου, στον πραγματικό κόσμο. Γιατί το ίντερνετ, είναι απλά μια μορφή του πραγματικού κόσμου, που απαιτεί όμως και επιπρόσθετη τεχνολογική γνώση – που οι περισσότεροι δεν έχουν (όπως δεν έχουν και άνεση με πολλά online πράγματα και συμβάσεις).
Οπότε, προτείνω, σε όποιον θέλει να φτιάξει λεφτά, να περάσει μια βόλτα από το κοντινότερο ΚΑΠΗ, ή στο σπίτι του δουλευταρά παππού του και να τον ρωτήσει για το πως έβγαζαν λεφτά πριν από πενήντα χρόνια. Και να τον ακούσει με προσοχή και ανοιχτό μυαλό.
Και αυτό θα είναι το σημαντικότερο μάθημα: Το να καταλάβεις ότι τα αληθινά λεφτά θέλουν κοφτερό μυαλό, σκληρή δουλειά, επιχειρηματικότητα και ρίσκο. Είτε το κάνεις στο χωριό σου, είτε στο παγκόσμιο ίντερνετ.
by Alex Emexezidis