Από την Πόπη Wallick
Φτιαγμένη από λάβα και στάχτη, ζωγραφισμένη με τα πιο αφτιασίδωτα χρώματα, σε προσκαλεί για ατέλειωτες, παραλίες, γεύσεις και εμπειρίες απόλαυσης. Αν την επιλέξεις σίγουρα θα με θυμηθείς!
Μπορείς να πας και αεροπορικώς αλλά διαλέξαμε το πλοίο.
Επτά η ώρα αναχώρηση από τον Πειραιά και σε 3 ώρες φτάσαμε στον ηλιόλουστο Αδάμαντα. Από εκεί και μετά τίποτα δεν ήταν τυχαίο.
Όσα είδαν τα μάτια μας, όσα γευτήκαμε και όσα απολαύσαμε, αξίζουν να καταγραφούν και να τα μοιραστώ μαζί σας, όχι μόνο για την εμπειρία αλλά γιατί έτσι θα γνωρίσεις μια άλλη Μήλο, που οι ταξιδιωτικοί οδηγοί θα σου κρύψουν με επιμέλεια!

Πάνω από εβδομήντα διαφορετικές παραλίες, για όλα τα γούστα, το σεληνιακό Σαρακήνικο, η μεγάλη παραλία των Πολλωνίων, το Τσιγκράδο – για μένα η καλύτερη- , Φυρίπλακα, Παπαφράγκας, Παλαιοχώρι, Χιβαδόλιμνη, Πλάθιενα, Αγία Κυρικακή, Κλέφτικο, αυτές που σου προτείνω για τον ωραιότερο συνδυασμό νερών και παραλίας.
Επιλογές διαμονής πολλές, ακόμη και τα απλά δωμάτια είναι προσεγμένα, πεντακάθαρα και καλόγουστα, ξεχώρισα το Καπετάν Τάσος στα Πολλώνια, σπιτικό πρωινό, στο δωμάτιο ή στην πισίνα, και θέα να σου κόβει την ανάσα, (Πολλώνια, τηλ.:22870 41287 www.kepetantasos.gr), κουκλίστικο και το Nefeli Sunset Studios (Πολλώνια, τηλ.: 22870414660, www.milos-nefelistudios.gr), κι αν θέλεις να δοκιμάσεις παραδοσιακά τοπικά προιόντα, μείνε στο Salt Suites και κάθε πρωί θα φτάνουν στο δωμάτιό σου σε καλαθάκι, Πελεκούδα, τηλ.:2287041110, www.salt-milos.com
Μην ξεχάσεις το αρχαιολογικό μουσείο της Μήλου, στην Πλάκα, θα δεις το πιστό αντίγραφο της Αφροδίτης της Μήλου, γλυπτά ανάγλυφα από την προιστορική συλλογή από την Φυλακωτή, σε ένα μοναδικό κτίσμα του Τσίλερ. Είσοδος 3 ευρώ.

Για φαγητό πρέπει οπωσδήποτε να πας:
Και να γευτείς παραδοσιακά πιάτα της Μηλείκης κουζίνας, πρώτα πρώτα στην ταβέρνα, «Ω!Χαμός» της οικογένειας της Ειρήνης Ψαθά, νόστιμος και προσεγμένος χώρος, κατσικάκι να γλύφεις τα δάχτυλα σου, πιταράκια, λιχουδιά και σκοτυροκολόκυθα μούρλια!
Αδάμαντας, τηλ 22870 21672, www.ohamos-milos.gr από 15 ευρώ το άτομο
Φάγαμε στην Πλάκα, στην Αρχοντούλα, τον πιο ωραίο μεζέ που θα μπορούσες να μου τάξεις, βρούβες με χλωροκούκια, τα λένε και απορίχια ή πορίχια, η νοστιμιά δεν περιγράφεται και «τσιμπήσαμε», ντόπιο κατσίκι κοκκινιστό με αγκινάρες που το φροντίζει ο παππούς και κόκορα κρασάτο με σπιτικά λαζάνια!
Πλάκα, τηλ.: 2287 021384
Στον Αλευρόμιλο του Βασίλη Παπικινού, οι νοστιμιές ήταν πολλές, παραδοσιακές και οι γεύσεις δυνατές, μα πιο πολύ θα σταθώ στις αγκινάρες και στην αλιάδα (η δική τους σκορδαλιά που γίνεται με αλεύρι και νερό), αέρινη και φινετσάτη αλλά και στις μελιτζάνες με τον Μηλείκο μπελτέ.
Αδάμαντας, τηλ.: 2287 023117
Η μεγάλη έκπληξη ήταν στα Γλαρονήσια, ο Μιχάλης έκλεισε τον κατάλογο και έβγαλε το μεράκι του και τη ψυχή του. Άγριες αγκινάρες ομελέτα, μπελτέ, τυρένια, ομελέτα με Μηλείκη κάπαρη και μυζήθρα, αλιάδα καθώς και φρέσκια γλυκιά μυζήθρα με μέλι και σουσάμι!
Τρυπητή, τηλ.: 2287 023480
 
Στο Αρμενάκι του Αντώνη Μαυρογιάνη γευτήκαμε τη θάλασσα, κακαβιά, σαλουβαρδους, χάνους, μπακαλιάρους, σουπιές, κρασάτες με δενδρολίβανο, απίθανες σαλάτες και το αριστούργημα, ανεμώνες της θάλασσας, κολιτζιάνοι. Το τηγάνι αέρας, η συμπυκνωμένη γεύση στο στόμα και η μύτη θαλασσινή, ποίημα. Πολύ καλή και η λίστα κρασιών εδώ!
Πολλώνια, τηλ.: 22870 41061 www.armenaki.gr από 15 ευρώ το άτομο.
Κλείσαμε γλυκά στην Ανεζίνα, εκεί 3 γενιές, γιαγιά κόρη και εγγονή, επιχειρούν, δημιουργούν πάνω στη θάλασσα και μοιράζουν γλυκιά παράδοση και τέχνη. Το ωραιότερο κουφέτο το έφαγα εδώ, μα και όλες οι άλλες νοστιμιές ήτανε προσεγμένες. Στην Πολλώνια αν σου λείψει το γλυκό εκεί να πας
Πολλώνια, Τηλ.:2287 024242
Για κοκτέιλ με θέα στο cafe bar Utopia στην Πλάκα, μη φύγεις αν δεν δεις το ηλιοβασίλεμα. Τηλ: 22870 23678
Δειπνήσαμε και στο Γυαλό, εδώ οι γεύσεις δεν είναι τοπικές, μα είναι νόστιμες, πολύ ωραία παρουσιασμένες, σε ένα πολύ φροντισμένο χώρο και με εξαιρετική λίστα κρασιών. Η ρεβιθάδα με λιαστή ντομάτα και κρεμμυδάκια στιφάδου και κονφί μπακαλιάρου, εξαιρετική, το ψάρι ημέρας σε ζωμό από πετρόψαρα νόστιμο πολύ και η μελιτσανοσαλάτα με το ταχίνι τα καρύδια και τις πιπεριές, κούκλα!
Πολλώνια, Τηλ.: 22870 41208
www.gialos-pollonia.gr
Μεζέδες και τσίπουρα στο Μπακάλικο του Γαλάνη στο Τριοβάσαλο, μην το χάσεις!
Τηλ.: 2287 028163
Μια επίσκεψη στο Κλήμα με τα μοναδικά Σύρματα, (σπιτάκια που οι ντόπιοι ψαράδες τα έφτιαξαν για να βάζουν τις βάρκες τους) στη Τρυπητή, στον Χάλακα που ανήκει στο δίκτυο Natura αλλά και στο ενετικό Κάστρο της Πλάκας είναι επιβεβλημένη.
Το νησί έχει ένα οινοποιείο του Κ. Μάλλη, Κωνσταντακάκη, υπόσκαφο και προς το παρόν έχει τέσσερις ετικέτες, Ασύρτικο , Σαββατιανό με Ροδίτη και Αηδάνι, Μανδηλαριά με Ροδίτη και Μοσχάτο και μια Ρετσίνα, έχει και μποστάνι με βιολογικά καλούδια και προσπαθεί ιδιαίτερα και για το κομμάτι του οινοτουρισμού.
Οι ποικιλίες που υπήρχαν παραδοσιακά στη Μήλο, τις οποίες συναντάμε και στα 8 αρχικά στρέμματα του αμπελώνα είναι το λευκό Σαββατιανό, η ερυθρή Μανδηλαριά και το Σεριφιώτικο, μια ροδόχρομη ποικιλία που μοιάζει με Ροδίτη. Πέραν αυτών, ο Κώστας φύτεψε 12 ακόμα στρέμματα με τις εξής ποικιλίες: τις λευκές Ασύρτικο, Μονεμβασιά και Μοσχάτο λευκό και το σπάνιο ερυθρό Μαυροτράγανο.

Ο δεύτερος αμπελώνας του νησιού τον οποίο και επισκεφθήκαμε, δημιουργήθηκε από την μεταλλευτική εταιρεία Imery’s, στον Τράχηλα αποκαθιστώντας, χώρους εξορύξεων. Ο δασολόγος Γιώργος Πετράκης μας ξενάγησε στον ιδιαίτερο αμπελώνα και μας μίλησε για το βιοκλίμα της περιοχής και τα εδάφη.
Επισκεφθήκαμε δυο πιστοποιημένα τυροκομεία, του Χαραλαμπάκη και της Ειρήνης Ψαθά και θαυμάσαμε τις ιδιαίτερες γεύσεις των Μηλεικων τυριών.

Επτά είδη, αξιοσημείωτων τυριών η παραγωγή της Μήλου, μανούρι, μελίχλωρο, μηλέικο, σκοτύρι, μυζύθρα, αφοτυριά και ξινομυζήθρα. Εκεί στην οικογενειακή οικοτεχνία της Ειρήνης παρακολουθήσαμε τυροκόμιση μυζήθρας από τα δικά τους κατσίκια, η αίσθηση της δοκιμής από κάτι που δημιουργήθηκε με τόση αγάπη και φροντίδα είναι μοναδική.
Θα φέρεις πίσω, μνήμες, τυριά, μπελτέ και κουφέτο!
Θα ξαναπάς οπωσδήποτε.