O σταφυλόκοκκος έχει μετατραπεί στο μικρόβιο-«εφιάλτη» !

Ο χρυσίζων σταφυλόκοκκος βρίσκεται στη φυσιολογική χλωρίδα όλων μας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι όλοι θα νοσήσουμε. Σε ποσοστό 80% ο γενικός πληθυσμός θα αποικιστεί σταδιακά με τον σταφυλόκοκκο. Τα περισσότερα βρέφη, μάλιστα, αποικίζονται αμέσως μετά τον τοκετό αλλά ο αποικισμός του μικροβίου μειώνεται όσο τα παιδιά μεγαλώνουν.

Έτσι, σταφυλόκοκκος βρίσκεται φυσιολογικά επάνω στην επιδερμίδα μας ή εντός της ρινικής μας κοιλότητας ακόμη κι όταν είμαστε υγιείς. Ο σταφυλόκοκκος σπάνια βρίσκεται στον αέρα, κυρίως είναι σε αντικείμενα κι επιφάνειες. Είναι το πιο συχνό μικρόβιο που απαντάται στις παιδικές χαρές και τους χώρους άθλησης όπου συναθροίζονται παιδιά. Μπορεί να επιβιώνει επάνω σε διάφορα αντικείμενα, όπως μαξιλαροθήκες, πετσέτες, καρέκλες, ξαπλώστρες, ακόμη και στη θάλασσα ή στην πισίνα. Σταφυλόκοκκος μπορεί να βρεθεί και σε φαγητό που δεν έχει πλυθεί, απολυμανθεί ή συντηρηθεί σωστά. Το φαγητό που έχει μολυνθεί με σταφυλόκοκκο δεν παρουσιάζει καμία αλλοίωση ως προς την όψη ή τη γεύση του.

 

ο βακτήριο του σταφυλόκοκκου εισέρχεται συνήθως στον οργανισμό μέσω του δέρματος ή μέσω της αναπνευστικής οδού. Στα παιδιά ο πιο κοινός τρόπος μόλυνσης με σταφυλόκοκκο είναι από εκδορές που μπορεί να υπάρχουν στο δέρμα, αν αυτές έρθουν σε επαφή με κοινές πετσέτες ή με κάποιον άλλο που έχει νοσήσει από σταφυλόκοκκο. Οι σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις είναι αρκετά συχνές, ειδικά στα παιδιά και τα βρέφη.

Γνωρίζουμε πως το μικρόβιο του σταφυλόκοκκου είναι αρκετά ανθεκτικό και μπορεί να επιβιώσει στη χαμηλή υγρασία αλλά και στις ακραίες, πολύ χαμηλές και πολύ υψηλές, θερμοκρασίες. Ανάλογα με το όργανο που θα προσβάλει μπορεί να προκαλέσει:
Λοιμώξεις του δέρματος ( πχ μολυσματικό κηρίο, θυλακίτιδα κλπ)
Λοιμώξεις των μαλακών μορίων (πχ σηπτική αρθρίτιδα)
Σύνδρομο τοξικού σοκ
Κεραυνοβόλο πορφύρα
Οστεομυελίτιδα
Πνευμονία
Μηνιγγίτιδα
Τροφική δηλητηρίαση
Ουρολοίμωξη


Ναι, πρόκειται για ένα βακτήριο που μπορεί να αποδειχτεί ιδιαίτερο σοβαρό και επικίνδυνο. Όμως οι επικίνδυνες συστηματικές λοιμώξεις είναι αρκετά σπάνιες. Οι δερματικές όμως λοιμώξεις είναι μία από τις συχνότερες λοιμώξεις στον παιδικό πληθυσμό.Είναι επίσης σημαντικό να αναφέρουμε πως μπορούμε να προφυλαχθούμε από αυτό και να το αντιμετωπίσουμε εφόσον το διαγνώσουμε εγκαίρως.

 

Tα συμπτώματα της λοίμωξης από το δέρμα

Ο σταφυλόκοκκος εμφανίζεται στο δέρμα με ερυθρό επίπονο πρήξιμο και φουσκάλες με υγρό, πολύ συχνά γύρω από το στόμα. Ωστόσο, μπορεί και να μολύνει τα εσωτερικά όργανα, τα γεννητικά όργανα, αλλά να προκαλέσει και τροφική δηλητηρίαση. Ενίοτε στα συμπτώματα περιλαμβάνεται και πυρετός. Το μολυσματικό κηρίο (impetigo) είναι από τις συχνότερες λοιμώξεις του δέρματος στα παιδιά. Μπορεί να εμφανίζεται στο δέρμα με φουσκάλες με υγρό ή και χωρίς φουσκάλες.Προσβάλει συνήθως το δέρμα στο πρόσωπο και στα άκρα, σε σημεία από τσιμπήματα εντόμων, κοψίματα, τραύματα κλπ. Οι δερματικές αυτές βλάβες πολύ σπάνια προκαλούν συστηματικές λοιμώξεις.Τα τελευταία λίγα χρόνια φαίνεται να έχουμε μια έξαρση του μολυσματικού κηρίου στα παιδιά. Η διάγνωση πολλές φορές καθυστερεί, αφού οι γονείς πιστεύουν ότι πρόκειται για τσίμπημα κουνουπιού, ή για πληγή που καθυστερεί να επουλωθεί.

Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα το άρρωστο παιδί να έρχεται σε επαφή με άλλα υγιή παιδιά, να συνεχίσει να κολυμπάει σε πισίνες ή να συμμετέχει σε ομαδικά αθλήματα που έχουν κοντινή σωματική επαφή, προκαλώντας την μετάδοση του σταφυλόκοκκου και σε άλλους. Το θερμό και υγρό περιβάλλον υποβοηθούμενο από τα τσιμπήματα εντόμων ευνοεί την εμφάνιση του μολυσματικού κηρίου από σταφυλόκοκκο, με κυρίαρχες εποχές για τον λόγο αυτό, την Άνοιξη και το Καλοκαίρι.

Μιλώντας για τις σταφυλοκοκκικές δερματικές λοιμώξεις ας θυμόμαστε πως κάθε βλάβη του παιδικού δέρματος που δείχνει ρυπαρή, προκαλεί ενόχληση και έχει τάση εξάπλωσης πρέπει να αξιολογείται από τον γιατρό

Κώστας Νταλούκας-παιδίατρος