Πώς θα ξαναβρείτε το ερωτικό πάθος στη μακροχρόνια σχέση

Πώς θα ξαναβρείτε το ερωτικό πάθος στη μακροχρόνια σχέση

Παιδιά, σκυλιά, εκείνο το πρόβληµα στη µέση ή εκείνη η ελαφριά κατάθλιψη. Οι παράγοντες που µας κρατούν µακριά από το κρεβάτι – ή µάλλον που κρατούν τις πιτζάµες µας στη θέση τους – είναι αµέτρητοι, και δείχνουν να αυξάνονται µε γεωµετρική πρόοδο µε κάθε χρόνο που προστίθεται στη σχέση µας. Ωσπου µια µέρα ξυπνάµε και συνειδητοποιούµε ότι δεν θυµόµαστε καν ποια ήταν η τελευταία φορά.

Η έλλειψη σ∈ξ σε μια μακροχρόνια σχέση είναι εξαιρετικά συνηθισμένο φαινόμενο. (Μπορούμε να σας διαβεβαιώσουμε ότι ανάμεσα στους φίλους σας που ισχυρίζονται το αντίθετο, ελάχιστοι λένε την αλήθεια.) Δεν υπάρχει λόγος για πανικό. Το πιθανότερο είναι πως η κατάσταση μπορεί να αντιστραφεί, ακόμη και αν δεν καταλήξει να μοιάζει με τον πρώτο καιρό της γνωριμίας σας. Δυστυχώς, όπως συμβαίνει και με κάθε άλλη έκφανση της σχέσης σας, θα χρειαστεί να καταβάλετε προσπάθεια.

Πώς θα ξαναβρείτε το ερωτικό πάθος στη μακροχρόνια σχέση σας | vita.gr

Ας ξεκινήσουμε από τα βασικά…

Είστε σίγουρη ότι είναι πρόβλημα;

Θα σας αποκαλύψουμε μια μεγάλη αλήθεια: Οι σχέσεις αλλάζουν μέσα στον χρόνο. Μόνο που δεν περνούν από μία συγκεκριμένη κατάσταση σε μία άλλη, εξίσου σταθερή με την προηγούμενη. Γνωρίζουν διαρκώς διακυμάνσεις, τόσο ως προς την επικοινωνία όσο και ως προς τη σ∈ξουαλική διάθεση. Με άλλα λόγια, υπάρχει περίπτωση η… ανομβρία να είναι απολύτως προσωρινή.

Ακόμη, όμως, και αν η συχνότητα των επαφών σας έχει παγιοποιηθεί στο «μια φορά τον μήνα», μόνο εσείς μπορείτε να κρίνετε αν αυτό αποτελεί πρόβλημα. Επαναλάβετε μετά από εμάς: Δεν υπάρχουν φυσιολογικά επίπεδα όρεξης για σ∈ξ. Κάποια ζευγάρια διατηρούν τις επιδόσεις τους στα ύψη ακόμη και μετά από είκοσι χρόνια γάμου, ενώ άλλα είναι ικανοποιημένα με… σποραδικές επαφές ήδη από το ξεκίνημα της σχέσης τους. Επομένως, ό,τι και αν σας συμβουλεύουν οι φίλοι σας, αν εσείς αισθάνεστε καλυμμένοι μπορείτε να σταματήσετε να ανησυχείτε.

Μην το παίρνετε προσωπικά

Ισως εσείς επιθυμείτε μια επιστροφή στις παλιές, καλές εποχές, όταν εγκαταλείπατε το κρεβάτι μόνο για να ικανοποιήσετε τις βασικές σας ανάγκες, όμως ο σύντροφός σας δείχνει μάλλον απρόθυμος να προσπαθήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Είναι σημαντικό να εξετάσετε την κατάσταση ξεχνώντας για λίγο (ή για πάντα) τα στερεότυπα. Ως κοινωνία, έχουμε την τάση να θεωρούμε ότι οι άνδρες δεν έχουν στο μυαλό τους τίποτε άλλο πέρα από το σ∈ξ. Ετσι, όσες φορές κι αν μας εξηγήσει ο σύντροφός μας ότι η έλλειψη σ∈ξουαλικής διέγερσης δεν σχετίζεται με εμάς αλλά με τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει στη δουλειά του ή με τη γενικότερη κακή του διάθεση, είναι δύσκολο να μη γεμίσουμε ανασφάλειες.
Ωστόσο, η ανδρική λίμπιντο δεν είναι πιο… ανθεκτική από τη γυναικεία. Και η εμπιστοσύνη είναι απαραίτητη αν θέλετε η σ∈ξουαλική σας ζωή να έχει πιθανότητες να επιβιώσει.

Ώρα για δράση

Τα παραπάνω δεν συνεπάγονται ότι δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε για να βελτιώσουμε την κατάσταση. Υπάρχουν αμέτρητες «στρατηγικές» που υπόσχονται να επαναφέρουν το πάθος – ή έστω να μην το αφήσουν να εξαφανιστεί πλήρως. Εμείς απλώς επιλέξαμε μερικές από τις πιο δοκιμασμένες.

Τρώγοντας έρχεται η όρεξη

Αν έχετε πολύ καιρό να κάνετε σ∈ξ, είτε για πρακτικούς είτε για ψυχολογικούς λόγους, το πιθανότερο είναι πως η ∈ρωτική σας διάθεση βρίσκεται στα πατώματα. Ομως δεν πρόκειται να επανέλθει ως διά μαγείας. Ακόμη και αν σας φαίνεται κάπως αμήχανο, είναι πολύ πιθανό μετά από λίγη ώρα κάτω από τα σεντόνια να θυμηθείτε τους παλιούς, καλούς εαυτούς σας.

Μην εκβιάζετε καταστάσεις

Υστερα από κάποια χρόνια σχέσης το σ∈ξ μπορεί να θέλει προσπάθεια, σίγουρα όμως δεν θέλει πίεση. Αν δεν το θέλετε και οι δύο πραγματικά, είναι καλύτερο να το αφήσετε για κάποια άλλη στιγμή. Οι αγκαλιές, τα φιλιά και τα χάδια μπορούν να γίνουν εξίσου ικανοποιητικά και σ∈ξι, αλλά και να διατηρήσουν την οικειότητα που χρειάζεται η σχέση σας για να παραμένει υγιής.

Λύστε τους γρίφους

Πότε προέκυψε το (εντός ή εκτός εισαγωγικών) πρόβλημα; Σχετίζεται με κάποια αλλαγή στη μεταξύ σας σχέση ή στην καθημερινότητα κάποιου από τους δύο; Πολλές φορές τα αίτια της έλλειψης σ∈ξ δεν ξεκινούν από το τέλος της έλξης αλλά από άλλους παράγοντες. Λύνοντας τις δυσκολίες της σχέσης σας ή καταφέρνοντας να αφήσετε στην άκρη τα εξωτερικά προβλήματα, ίσως δείτε το πάθος να επιστρέφει χωρίς να χρειαστεί να επιστρατεύσετε άλλα τρικ.

Βάλτε πρόγραμμα

Σίγουρα ο αυθορμητισμός είναι υπέροχο πράγμα, όμως δεν είναι εύκολο να διατηρηθεί όταν έχετε ένα παιδί. Οσο… ξεν∈ρωτο κι αν σας φαίνεται να κανονίσετε ότι θα κάνετε σ∈ξ στις 8 το απόγευμα του Σαββάτου, θυμηθείτε δύο πράγματα: Πρώτον, είναι λιγότερο ξεν∈ρωτο από το να μην κάνετε σ∈ξ ούτε τότε και, δεύτερον, κανείς δεν σας εμποδίζει από το να το κάνετε πιο ενδιαφέρον προσθέτοντας άλλες εκπλήξεις και πινελιές, όπως ένα παιχνίδι ή ένα καινούργιο εσώρουχο.

Αλλάξτε τους όρους

Μήπως περιμένετε να κάνει πάντα εκείνος την πρώτη κίνηση; Σε αυτή την περίπτωση, αρκεί μια περίοδος δικής του έλλειψης διάθεσης για να ρίξει τη σ∈ξουαλική σας ζωή στα τάρταρα. Δοκιμάστε να τον προσεγγίσετε εσείς, κάντε κινήσεις που ξέρετε ότι του αρέσουν, μοιραστείτε τις φαντασιώσεις σας και ζητήστε του να κάνει και εκείνος το ίδιο.