Όπως έχουμε πει (πολλές φορές) πριν, η σεξουαλική μας ανταπόκριση και οι απαιτήσεις μας είναι περίπλοκες και απρόβλεπτες (ιδιαίτερα,όταν ξεκινήσει η εμμηνόπαυση).

Τελικά,πώς “παίρνουμε φωτιά” ;

Επιστροφή στη δεκαετία του 1960, οι Masters και Johnson, οι πρωτοπόροι σεξολόγοι, ανέπτυξαν ένα γράφημα του κύκλου σεξουαλικής αντίδρασης. Ήταν μια απλή, γραμμική απεικόνιση που υποτίθεται ότι παρακολουθούσε τόσο τους άντρες όσο και τις γυναίκες από την διέγερση έως την κορύφωση.

Ευτυχώς, οι έννοιες για το πώς θα ανταποκριθούμε σεξουαλικά έχουν εξελιχθεί με την πάροδο των ετών. Τον τελευταίο καιρό, η Rosemary Basson, καθηγήτρια ψυχιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Κολομβίας, πρότεινε ένα άλλο μοντέλο για το πώς οι γυναίκες, συγκεκριμένα, βιώνουν σεξ.

Μάντεψε! Είναι διαφορετικά από τους άνδρες.

Η γραφική παράσταση του κύκλου της γυναικείας σεξουαλικής απόκρισης είναι κυκλική. Περιλαμβάνει στοιχεία που προηγουμένως δεν συνδέονταν με το σεξ, όπως η ικανοποίηση της σχέσης και η εικόνα του εαυτού και οι προηγούμενες σεξουαλικές μας εμπειρίες.

Πάρτε την αίσθηση της επιθυμίας, για παράδειγμα.  Μπορεί να μην αισθάνεστε την αυθόρμητη επιθυμία ( το “πονηρό Θηλυκό -κατεργάρα γυναίκα” ), όπως συνηθίζατε.  Ή ίσως δεν αισθανθήκατε ποτέ πονηρό Θηλυκό.

Σύμφωνα με μια μελέτη του 1999 του Πανεπιστημίου του Σικάγο, το ένα τρίτο των γυναικών δεν αισθάνεται ποτέ επιθυμία!

«Οι γυναίκες μπορούν να μετακινούνται από τη σεξουαλική διέγερση σε οργασμό και ικανοποίηση, χωρίς να βιώνουν σεξουαλική επιθυμία ή μπορούν να βιώσουν επιθυμία, διέγερση και ικανοποίηση αλλά όχι οργασμό», σύμφωνα με το άρθρο αυτό.

Μπορεί να μην αισθάνεστε την επιθυμία μέχρι να αρχίσετε να κάνετε σεξ?

Ίσως να μην αισθάνεστε την επιθυμία μέχρι τότε. Μπορεί να μην αισθάνεστε την επιθυμία ακόμη και ως τον οργασμό!

Ομοίως, για πολλούς από εμάς, η σεξουαλική ικανοποίηση δεν εξαρτάται καν από τον οργασμό, κατ ‘ανάγκην. Μπορεί να έχουμε υπέροχο, ικανοποιητικό σεξ επειδή ικανοποιεί τον σύντροφό μας και επιβεβαιώνει τη σχέση και ενισχύει το συναίσθημα της οικειότητας.

Ή μπορεί να ασχοληθούμε με το σεξ για αρνητικούς λόγους, όπως το να μην θέλουμε να χάσουμε έναν σύντροφο ή να αποφύγουμε τη δυσάρεστη κατάσταση.

Βασικά,ο Basson μας λέει ότι, ωστόσο, αν βιώνουμε σεξ που λειτουργεί για εμάς και τον σύντροφό μας είναι καλό σεξ.

 

Μπορεί να μην «αισθανόμαστε» το σεξ (την εμπειρία της επιθυμίας), αλλά από τη στιγμή που θα «μπούμε» σε αυτό, η επιθυμία μπορεί να έρθει ή να σκοντάψει όπως ένα κουτάβι σε ένα λουρί. Ή, ίσως όχι, αλλά το σεξ μπορεί να είναι καλό ούτως ή άλλως.

Σύμφωνα με τη λογοτεχνία, το σεξ που φαίνεται να λειτουργεί καλύτερα για τα περισσότερα ζευγάρια είναι ελαφρύ, πονεμένο, παιχνιδιάρικο σεξ και κανείς δεν βιάζεται. Δεν έχει τίποτα να αποδείξει. Είναι μια ώριμη, εξελισσόμενη γιορτή του γεγονότος ότι είμαστε ακόμα εδώ, ακόμα αγαπάμε ο ένας τον άλλον. Είναι το είδος του σεξ που αξίζει να κάνεις.

 

Αν είμαστε ειλικρινείς με τον εαυτό μας, η σεξουαλική μας ανταπόκριση εξαρτάται πολύ συχνά από ερεθίσματα που δεν έχουν να κάνουν με το σεξ :

-πόσο ασφαλείς και ευτυχείς είμαστε στη σχέση μας- πόσο καιρό έχουμε στη σχέση?

-πώς αισθανόμαστε για τους εαυτούς μας (σίγουροι, σέξι, επιθυμητοί ή κουρασμένοι, συγκεντρωμένοι ή αποσπασμένοι).

-Αν το sex επίσης ήταν επώδυνο πάιζει ρόλο (είναι δύσκολο να κοιτάξουμε μπροστά,μετά από μια εμπειρία που σχετίζεται με τον πόνο).

 

Υπάρχουν πολλοί τρόποι για να κάνετε το σεξ άνετο και μετά την εμμηνόπαυση,λέει η Barb DePree, MD,που είναι γυναικολόγος εδώ και 30 χρόνια και ειδικεύεται στην εμμηνόπαυση,τα τελευταία 10 χρόνια.  Αυτό είναι το αντικείμενο ενός Λιπαντικού! Απίστευτο ίσως αλλά αληθινό! Λιπάνετε κι αφήστε τις ωραίες στιγμές να έρθουν,χαλαρώνοντας!

Το πιο σημαντικό πράγμα που είναι απαραίτητο για τη σεξουαλική ικανοποίηση στη σχέση σας είναι η προθυμία να το ακολουθήσετε,να εμπλακείτε,να το ζήσετε,χωρίς σκέψεις, με οποιονδήποτε τρόπο λειτουργεί για σας!Φυσικά, και όσο περισσότερο σεξ έχετε, τόσο περισσότερο το θέλετε!

www.igynaika.gr