Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο -Μπλατσάρα της Γκολφως,σε 5 λεπτά!

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο -Μπλατσάρα της Γκολφως,σε 5 λεπτά!

Σπανακόπιτα χωρίς φύλλο -Μπλατσάρα της Γκολφως,σε 5 λεπτά!

ΜΠΛΑΤΣΑΡΑ Η “ΠΛΑΤΣΙΑΤΟΥΡΑ”, ΜΙΑ ΞΕΧΑΣΜΕΝΗ ΧΟΡΤΟΠΙΤΑ

Η Γκόλφω Νικολού στην ομάδα της “Οι συνταγές της Γκόλφως” δείχνει λεπτομερώς μια συνταγή για μια παραδοσιακά ηπειρώτικη χορτόπιτα. Η πίτα αυτή ήταν παλιότερα γνωστή στο θεσσαλικό κάμπο με το όνομα “πλατσιατούρα”.
ΥΛΙΚΑ
Για ένα ταψί μέτριο (πχ 32 ×24)
Μισό κιλό σπανάκι ή χόρτα (στο igynaika.gr το έχoουμε κάνει και με κατεψυγμένο!)
1 χούφτα άνηθο,
μαϊντανό,
Μια τσιμπιά δυόσμο ξερό οπωσδήποτε
3 κρεμμυδάκια φρέσκα ή ξερά
Φέτα  τριμμένη
1 αυγό (αν θέλετε δεν το βάζετε)
Μισή χούφτα τραχανά ψιλό ή φλιτζανάκι ρύζι
Ελαιόλαδο και αλάτι λίγο αν το τυρί σας είναι αλμυρό.
Τα ανακατεύετε όλα αυτά μαζί καλά να μαλακώσουν και τα αφήνετε σκεπασμένα μέχρι να κάνετε τον χυλό.
Για τον Χυλό
Μισή κούπα του  σιμιγδάλι ψιλό
Μισή κούπα αλεύρι
1 κεσεδάκι γιαούρτι στραγγιστό
1 αυγό
1 κεσεδάκι νερό περίπου
αλάτι(όχι πολύ)
Τα ανακατεύετε όλα καλά με ένα σύρμα να γίνει ένας χυλός στερεός.
Λαδώνετε αρκετά το ταψί ρίχνετε λίγο σιμιγδάλι παντού και μετά ρίχνετε τον μισό χυλό περίπου ίσα να στρώσετε τον πάτο του ταψιού καλά με τα χέρια σας η με μια σπάτουλα.
Βάζετε από πάνω τα χορταρικά σας και τα πατάτε ελαφρώς με την παλάμη σας να ισιώσουν και κατόπιν ρίχνετε 3 κουταλιές ελαιόλαδο στον υπόλοιπο χυλό λίγο νερό ανακατεύετε και ρίχνετε παντού πάνω από τα χόρτα τόσο ώστε να έχετε μια λεπτή στρώση με την βοήθεια των χεριών σας φυσικά κι ας φαινονται λίγο τα χορταρικά,
Ρίχνετε λίγο λαδάκι παντού πάνω στην πίτα και ελάχιστο σιμιγδάλι αν θέλετε και ψήνετε σε προθερμασμένο φούρνο στους 200 βαθμούς περίπου πάνω κάτω εστία μέχρι να ξεροψηθεί ο πάτος,αν δεν έχει πάρει πολύ χρώμα από πάνω ανεβάστε το ταψί σας στην μεσαία σχάρα.Εγώ χρησιμοποίησα μεγαλύτερο ταψί & αύξησα το χυλό προσθέτοντας περισσότερο νερό & σχεδόν μια κούπα αλεύρι καλαμποκιού.

“Για περισσοτερες συνταγες ακουλουθηστε με και στο Facebook – Εύκολη πίτα χωρίς φύλλο τραγανή που σε κάποια μέρη της Ελλάδας την έκαναν με καλαμποκισιο αλεύρι . Εγώ σας δίνω την δική μου συνταγή που αρέσει πιο πολύ και στα παιδιά”.

Γκόλφω Νικολού

Σπανακόπιτα – χορτόπιτα χωρίς φύλλο -Μπλατσάρα της Γκολφως,σε 5 λεπτά!

Εδώ βλέπετε video κατασκευής: