Συμβουλές για το νέο πατέρα

Με τον ερχομό του μωρού σας στο σπίτι, η αναστάτωση και η αλλαγή στη ζωή ενός μπαμπά, είναι πολύ μεγάλη.

Πάνες, πλυντήρια, τάισμα, ξενύχτη, που καιρός για να κανονίσετε «ένα νυχτερινό ραντεβού» με την σύντροφό σας. Φαντάζει σαν μία περιττή πολυτέλεια. Και όμως δεν είναι. Το να περάσετε λίγο χρόνο με την γυναίκα σας ένα βράδυ, εκτός σπιτιού βέβαια, είναι το ίδιο σημαντικό, όπως η φροντίδα του μωρού σας. Έρευνες έδειξαν ότι η επανασύνδεση σαν ζευγάρι είναι ζωτικής σημασίας για την οικογένεια. Έχει μεγάλη σημασία για την μακροπρόθεσμη υγεία και ευημερία της οικογένειας και του παιδιού. Εντάξει. Οι προτεραιότητες σας έχουν αλλάξει. Αντί να ανησυχείτε για το τι θα φορέσετε, τι θα φάτε και που θα περάσετε τη βραδιά σας, ανησυχείτε τι θα κάνει, αν θα φάει και θα κοιμηθεί το μικρό σας και αν είναι καλά τώρα που εσείς λείπετε.

Μην αφήνετε αυτές τις ανησυχίες να σας χαλάσουν τη βραδιά. Με καλό σχεδιασμό θα μπορέσετε να κάνετε τα πρώτα βήματα για την δική σας πλέον διασκέδαση, μετά την γέννηση του μωρού σας. Την πρώτη φορά που θέλετε να βγείτε, θα ζητήσετε χωρίς αμφιβολία την βοήθεια της μητέρας, της πεθεράς κάποιου συγγενικού προσώπου ή στενού φίλου. Όμως είναι απαραίτητο να πάρετε την μεγάλη απόφαση και να προσλάβετε μία baby sitter, ένα πρόσωπο που να μπορείτε να εμπιστευτείτε, να του δείξετε τι ακριβώς θέλετε και να το προετοιμάσετε για να μπορεί να προσέχει το μωρό σας. Δώστε λίγο χρόνο για να προσαρμοστεί. Αυτό ισχύει και για τους παππούδες και γιαγιάδες. Τα προϊόντα και η διατροφή των παιδιών έχουν αλλάξει. Η μητέρα μου, διηγείται μία νέα μαμά, που ήταν νοσοκόμα και μεγάλωσε πέντε δικά της παιδιά, έβαλε απολυμαντικό χεριών στο άλλαγμα του μωρού αντί για την κρέμα του.

Αν τώρα θέλετε να πάρετε τηλέφωνο στο σπίτι για να βεβαιωθείτε ότι είναι όλα καλά, κανονίστε την ώρα με την baby sitter πριν φύγετε. Έτσι δεν θα χρειαστεί να τρέξετε πανικόβλητοι στο σπίτι, εάν κοιμίζει το μωρό και δεν ακούσει το τηλέφωνο. Βεβαιωθείτε ότι είναι όλα έτοιμα για το γάλα του. Δώστε ακριβείς οδηγίες για την ποσότητα και πως πρέπει να ζεστάνει το γάλα του. Αν βέβαια το μωρό σας θηλάζει ακόμη, τότε πρέπει να κανονίσετε την έξοδο σας μεταξύ δύο γευμάτων. Βλέπουμε λοιπόν, ότι με ένα καλό και προσεκτικό προγραμματισμό, θα καταφέρεται να περνάτε έστω λίγο χρόνο με την σύντροφό σας, χρόνο απαραίτητο για μία καλή, υγιή και ευτυχισμένη σχέση.