Σας παρουσιάζουμε τις συναυλίες που διοργανώνει το Ωδείο Φίλιππος Νάκας στην «ΑΙΘΟΥΣΑ ΣΥΝΑΥΛΙΩΝ ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ»-ΙΠΠΟΚΡΑΤΟΥΣ 41 ΑΘΗΝΑ | ΤΗΛ.: 210 3634000

 

Πρόγραμμα:

 

Δευτέρα 12 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ώρα 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Στην κόψη του ανέμου
Συναυλία του κουιντέτου ξύλινων πνευστών «Αίολος»
πιάνο: Λητώ Θώμου


Το κουιντέτο Αίολος ερμηνεύει έργα παλαιότερα και νεότερα, που αναδεικνύουν τη σημαντική παρακαταθήκη του συνθέτη και καλλιτεχνικού διευθυντή του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Ευάγγελου Κοκκόρη. Πρόκειται για μία πρωτοβουλία των συντελεστών του μουσικού συνόλου, με τους οποίους άλλωστε ο συνθέτης έχει συνεργαστεί στο παρελθόν, αφιερώνοντάς τους το ομότιτλο έργο για κουιντέτο πνευστών που δανείζει και τον τίτλο του στη σημερινή συναυλία.

Βαγγέλης Σταθουλόπουλος φλάουτο
Γιάννης Τσελίκας όμποε
Άγγελος Πολίτης κλαρινέτο
Γιώργος Φαρούγγιας φαγκότο
Σπύρος Κάκος κόρνο

Πρόγραμμα
Ε. Κοκκόρης: Ο χρόνος δεν έχει όχθες για κουιντέτο πνευστών / Ντουέτο για κλαρινέτο & πιάνο / Γραμμή του ορίζοντα για όμποε, φαγκότο και πιάνο / Στην κόψη του ανέμου για κουιντέτο πνευστών / Τρίο για φλάουτο, κόρνο και πιάνο / Σεξτέτο για φλάουτο, όμποε, κλαρινέτο, κόρνο, φαγκότο και πιάνο

Τετάρτη 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ώρα 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συναυλίες για όλους, στην αίθουσα συναυλιών «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ»

Ας ταξιδέψουμε
με τις
Αιμιλία Ράπτη φωνή
Φαίη Νικολοπούλου βιολοντσέλο
Κατερίνα Καραμπάτσα πιάνο

Με σύγχρονη ματιά και με τα διαβατήριά τους έτοιμα για μια μίνι «περιοδεία» σε Ευρώπη και Νότια Αμερική, οι τρεις μουσικοί, επέλεξαν το ρεπερτόριο της βραδιάς ανεξάρτητα από εποχές και στυλ, με μοναδικό κοινό άξονα την αγάπη τους για τα τραγούδια που θα παρουσιάσουν.
Μουσική που έχει την ασυγκράτητη δύναμη να μας ταξιδεύει, λοιπόν, σε πολλούς και διαφορετικούς τόπους με τα χαρακτηριστικά τους ηχοχρώματα. Αγαπημένα κομμάτια των Κurt Weill, Nino Rota, Astor Piazzolla, Secret Garden, Ariel Ramírez και πολλών ακόμα συνθετών, που ηχούν το ίδιο απολαυστικά και διεγερτικά στο αυτί του ακροατή, είτε αυτός βρίσκεται σε μια «κλασική» αίθουσα συναυλιών, είτε σε μια ατμοσφαιρική μουσική σκηνή.

Η Αιμιλία Ράπτη και η Κατερίνα Καραμπάτσα είναι καθηγήτριες στο Ωδείο Φίλιππος Νάκας. H Φαίη Νικολοπούλου είναι μέλος της Συμφωνικής Ορχήστρας του Δήμου Αθηναίων.

Δευτέρα 19 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ώρα 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συναυλίες για όλους, στην αίθουσα συναυλιών «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ»

Λαϊκές μουσικές παραδόσεις του ελληνικού χώρου
Συναυλία της Ορχήστρας Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας

 

Ο Τομέας Παραδοσιακής Μουσικής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας εδώ και πολλά χρόνια εμβαθύνει στα μουσικά συστήματα και αναπτύσσει σύγχρονες μεθόδους εκμάθησης των παραδοσιακών οργάνων, στοχεύοντας στο μέλλον της παραδοσιακής μας μουσικής. Μουσικής ζωντανής, που έρχεται από το χθες και ελεύθερα και αβίαστα ενσωματώνεται και τρέφει το σήμερα.

Η ορχήστρα παραδοσιακής μουσικής συγκροτείται από νέους μουσικούς-σπουδαστές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας. Τα όργανα που αποτελούν την ορχήστρα ανταποκρίνονται στην ποικιλομορφία του μουσικού πορτρέτου που συναντάται στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Με αυτή τη δυναμική και με μεράκι και αγάπη, η ορχήστρα μελετά και ερμηνεύει τραγούδια και σκοπούς από διάφορες περιοχές του τόπου μας.

Επιμέλεια – Διδασκαλία: Αχιλλέας Τίγκας

Τρίτη 20 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ώρα 19:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συναυλίες για όλους, στην αίθουσα συναυλιών «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ»

Krommydas-Kostopoulos Jazz Trio —

Γιώργος Κρομμύδας κιθάρα
Παναγιώτης Κωστόπουλος ντραμς
Λάμπρος Παπανικολάου κοντραμπάσο

Δύο καθηγητές του Ωδείου Φίλιππος Νάκας και δραστήριοι ερμηνευτές με πολύ σύγχρονο ήχο, ο καταξιωμένος κιθαρίστας Γιώργος Κρομμύδας και ο νέος εκπληκτικός ντράμερ Παναγιώτης Κωστόπουλος, θα συμπράξουν σε μια βραδιά όπου, βασισμένοι πάντοτε στην παράδοση της Jazz, θα συναντήσουν τη rock, τα blues και τη fusion, παρουσιάζοντας κάτι φρέσκο και μοναδικό που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «μοντέρνα δημιουργική μουσική».
Μαζί τους ένας επίσης σημαντικός μουσικός, ο κοντραμπασίστας Λάμπρος Παπανικολάου.

Τετάρτη 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ώρα 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συναυλίες για όλους, στην αίθουσα συναυλιών «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ»

Η μουσική των Duke Ellington – Billy Strayhorn
Παντελής Mπενετάτος solo piano

Ένα αφιέρωμα στους πρωτοπόρους της jazz μουσικής.
Σε μία συναυλία για σόλο πιάνο, ο καθηγητής του Ωδείου Φίλιππος Νάκας Παντελής Μπενετάτος ερμηνεύει γνωστά και άγνωστα κομμάτια από τον μοναδικό θησαυρό της ανεξάντλητης δημιουργικής παρακαταθήκης των Duke Ellington και Billy Strayhorn.
To swing, η παραδοσιακή jazz, τα spirituals αλλά και η avant-garde συνυπάρχουν στην υπέροχη μουσική των δύο δημιουργών.

Δευτέρα 26 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ώρα 20:30
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 10 € – 5 € (ΜΕΙΩΜΕΝΟ)

Συναυλίες για όλους, στην αίθουσα συναυλιών «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ»

Trockne Blumen
Θοδωρής Μαυρομμάτης φλάουτο
Χρύσα Γρένδα πιάνο

Ο κορυφαίος Α’ στα φλάουτα στην Ορχήστρα της Εθνικής Λυρικής Σκηνής Θοδωρής Μαυρομμάτης και η πιανίστα Χρύσα Γρένδα συναντώνται σε μια βραδιά με ρομαντική μουσική.
Η συναυλία δανείζεται τον τίτλο της από τα ξερά λουλούδια (Trockne Blumen) του πολυγραφότατου Αυστριακού συνθέτη Franz Schubert που πέθανε σε ηλικία τριάντα ενός ετών. Στην «Εισαγωγή και Παραλλαγές» (Introduktion und Variationen) για φλάουτο και πιάνο ο συνθέτης χρησιμοποιεί το 18ο τραγούδι του κύκλου Η Ωραία Μυλωνού («Trockne Blumen») ως θέμα για μια σειρά παραλλαγών, που οφείλει την ύπαρξή της σε παραγγελία από τον φλαουτίστα και φίλο του συνθέτη Ferdinand Pogner.
Ακολουθούν δύο έργα για βιολί και πιάνο, που έχουν εκδοθεί για φλάουτο και πιάνο από τον φλαουτίστα James Galway και τον πιανίστα Phillip Moll.
Η Σονατίνα σε σολ μείζονα του Τσέχου συνθέτη Antonín Dvořák, εμπνευσμένη από ινδιάνικες μελωδίες και Negro Spirituals, γράφτηκε μέσα σε μόλις δύο εβδομάδες στα τέλη του 1893 στη Νέα Υόρκη και ήταν το τελευταίο έργο μουσικής δωματίου που συνέθεσε ο Dvořák κατά τη παραμονή του στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Ο Dvořák εμπνέεται από ινδιάνικες μελωδίες και negro spirituals. Στο δεύτερο μέρος (Larghetto) και σε θέματα του τέταρτου μέρους (Allegro) είναι έκδηλη η λαχτάρα και η νοσταλγία του συνθέτη για την πατρίδα του.
Η Σονάτα σε λα μείζονα του Βέλγου συνθέτη César Franck γράφτηκε το 1886 για τον Βέλγο βιολιστή και φίλο του συνθέτη, Eugène Ysaÿe, ως γαμήλιο δώρο. Ο Ysaÿe εκτέλεσε για πρώτη φορά το έργο στη δεξίωση του γάμου του και στο τέλος του ίδιου έτους έκανε τη δημόσια πρεμιέρα στις Βρυξέλλες. Το έργο βρίσκεται στο βασικό ρεπερτόριο όλων των μεγάλων βιολιστών και είναι αξιοσημείωτη η δυσκολία του για το πιάνο.

Πρόγραμμα
Franz Schubert: Εισαγωγή και παραλλαγές πάνω στο θέμα «Ihr Blümlein alle» (Die schöne Müllerin) D.795/18 (op. 25/18) / Antonín Dvořák: Sonatina in G major op. 100 / César Franck: Sonata in Α major

Τρίτη 27 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ώρα 20:30
ΕΙΣΟΔΟΣ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

Συναυλίες για όλους, στην αίθουσα συναυλιών «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ»

Λανθάνων Ρομαντισμός
Ρεσιτάλ πιάνου της Πόπης Μαλαπάνη

Στον Ρομαντισμό ο απόλυτος πρωταγωνιστής είναι το συναίσθημα, το οποίο επιτέλους απενοχοποιείται, απελευθερώνεται και τελικά υμνείται.
Αναμφιβόλως όμως, έντονα συναισθήματα βιώνουν οι άνθρωποι σε όλες τις εποχές, ακόμα και σε αυτές που η αυστηρότητα δεν τα επιτρέπει. Και βρίσκουν τρόπους να τα εκφράζουν παρά τους κανόνες του κλασικισμού ή την αντισυμβατικότητα της σύγχρονης μουσικής.
Στο ρεσιτάλ αυτό επιχειρείται ένας διάλογος ανάμεσα στις δύο όχθες του ρομαντισμού, με έργα που, αν και δημιουργήθηκαν σε περίοδο μη ρομαντική, είναι εξόχως και βαθιά ρομαντικά.

W. A. Mozart: Fantasia in D minor KV397 / A. Scriabin: από τα 24 πρελούδια, op.11 (No 1-6) / L. Liebermann: Nocturne No 4, op. 38 / W. A. Mozart: Sonata No 2 σε φα μείζονα / Ε. Κοκκόρης: Improvisations pour piano / D. Scarlatti: Sonata K.129 σε ντο μείζονα, Sonata K. 208 σε λα μείζονα, Sonata K. 239 σε φα ελάσσονα / A. Ginastera: Danzas Argentinas / F. Say: Black Earth

Παρασκευή 30 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018
ώρα 20:30
ΕΙΣΙΤΗΡΙΑ 10 € – 5 € (ΜΕΙΩΜΕΝΟ)

Συναυλίες για όλους, στην αίθουσα συναυλιών «ΦΙΛΙΠΠΟΣ ΝΑΚΑΣ»

Από το Trio Sentimento με αγάπη…
Yaroslav Tokarev βιολί 
Marina Kislitsina βιολοντσέλο 
Μαριλένα Σπαχή πιάνο

«Η Μουσική είναι αρκετή για μια ζωή, αλλά μια ζωή δεν είναι αρκετή για τη Μουσική», ήταν η αγαπημένη ρήση του Rachmaninov.
Έχοντας επενδύσει στη μελέτη και παρουσίαση ενός ρεπερτορίου που παρουσιάζει πάντοτε ιδιαίτερο ενδιαφέρον, το Trio Sentimento προσεγγίζει αυτή τη φορά στο πρώτο μέρος της συναυλίας του τον γεμάτο πάθος κόσμο του Sergei Rachmaninov, με το δεύτερο ελεγειακό τρίο, που είναι ένας μαραθώνιος θλίψης και απλώνεται σε τρία μέρη συνολικά 47 λεπτών. Ο συνθέτης το έγραψε σε πολύ νεαρή ηλικία, όταν συγκλονίστηκε από το θάνατο του αγαπημένου του μέντορα Piotr Ilyich Tchaikovsky.
Το δεύτερο μέρος της βραδιάς συναποτελούν μελωδικά κομμάτια από την πλούσια παρακαταθήκη του 20ού και 21ου αιώνα. Κομμάτια γνωστά και αγαπητά, αλλά και λιγότερο γνωστά στο ευρύ κοινό (όπως το Βαλς του Μολδαβού συνθέτη Eugen Doga), όλα επιλεγμένα με μεγάλη προσοχή από τους συντελεστές της βραδιάς. Μεταξύ άλλων θα ακούσουμε Astor Piazzolla, Ennio Morricone, έργα Ευάγγελου Κοκκόρη και έργα των Ρενέ Νικολάου και Τατιάνας Μανωλίδου, γραμμένα ειδικά για το τρίο.

www.nakas.edu.gr

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here