Κάνε πλάνο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- συμβουλές-ιδέες

Κάνε πλάνο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- συμβουλές-ιδέες

Κάνε πλάνο για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι- συμβουλές-ιδέες

O διάσημος Chef Curtis Stone σου δίνει πολύτιμες συμβουλές για να προετοιμάσεις το χριστουγεννιάτικο τραπέζι. Ακολούθησε τις συμβουλές του

Η καθημερινότητα τρέχει, μαζί και οι δικές σου επαγγελματικές και προσωπικές υποχρεώσεις. Καλή διάθεση να υπάρχει (και οργάνωση) κι όλα τα προλάβεις.

Αρχικά, καλό θα είναι να καταστρώσεις ένα σχέδιο για να εξασφαλίσεις πως αυτοί που θέλεις να καλέσεις χωράνε στο τραπέζι σου. Να απευθύνεις την πρόσκληση και να επιβεβαιώσεις τον τελικό αριθμό των καλεσμένων όσο το δυνατόν πιο σύντομα – από αυτό εξαρτάται και η ποσότητα όσων θα ετοιμάσεις.

Αν γράψεις το μενού που θα σερβίρεις και τσεκάρεις τις συνταγές από πριν, θα μπορέσεις να κάνεις τα ψώνια σου έγκαιρα και να αποφύγεις την κίνηση των γιορτών στους δρόμους και στα σούπερ μάρκετ. Φυσικά, τα τυριά, το κρέας και τα λαχανικά θα πρέπει να τα αγοράσεις την τελευταία στιγμή, για να είναι όσο πιο φρέσκα γίνεται. Όλα τα υπόλοιπα όμως μπορούν να βρίσκονται στα ντουλάπια και στο ψυγείο σου και απλώς να περιμένουν να τα χρησιμοποιήσεις.

Η λίστα των καλεσμένων

Το πιο σημαντικό είναι να καταλήξεις στο ποιοι θα λάβουν χριστουγεννιάτικη πρόσκληση. Να ξέρεις πως όσο ανοίγει η λίστα, τόσο μεγαλύτερες είναι οι ποσότητες που πρέπει να ετοιμάσεις. Τα μεγάλα τραπέζια απαιτούν παραπάνω οργάνωση. Κατάληξε στο ποιους θα καλέσεις και κάνε την πρότασή σου από νωρίς ώστε να μπορούν να σου απαντήσουν σύντομα και να κάνεις τα κουμάντα σου.

Οι συνταγές

Αφού οριστικοποιηθούν οι καλεσμένοι πρέπει να σκεφτείς πολύ προσεκτικά τι θα μαγειρέψεις. Πρώτα, δεύτερα, ορεκτικά, κυρίως και γλυκό. Γεμιστή γαλοπούλα στον φούρνο ή και χοιρινό με σέλινο αν προτιμάς κάτι πιο ελληνικά παραδοσιακό. Φτιάχνεις μία ακόμα λίστα και πάμε στο επόμενο βήμα. Σημαντικό: μην ξεχάσεις τυχόν αλλεργίες ή αν κάποιος από τους καλεσμένους σου είναι βίγκαν να κάνεις ένα πιάτο που να μπορεί να φάει.

Τα ψώνια να γίνουν από νωρίς

Τα αποθέματα

Πόσες φορές σου έχει συμβεί κι έχεις πει: «την επόμενη δεν θα το ξαναπάθουμε»; Να τρώτε ωραία και καλά το φαγητό σας, να κάνετε πλάκα, να γελάτε, γιατί όχι και να τραγουδάτε και τελικά να τελειώνουν τα αναψυκτικά ή τα ποτά πριν τελειώσει το γεύμα. Λάθος που όμως πολύ εύκολα προλαμβάνεται.

Πας στο σούπερ μάρκετ, κάνεις τα ψώνια σου και σε πολύ συγκεκριμένα είδη βάζεις το κάτι παραπάνω μέσα στο καλάθι σου. Έχουμε και λέμε: κρασί, αναψυκτικά, τυριά, αλλαντικά, ξηροί καρποί, αραβικές πίτες. Δηλαδή, όλα όσα μπορεί να τελειώσουν γρήγορα στο τραπέζι ή και να σε βγάλουν από τη δύσκολη θέση αν έχεις επισκέψεις που δεν περίμενες. Η χωρητικότητα του ψυγείου λειτουργεί υπέρ της οργάνωσής σου.

Το μαγείρεμα, όχι τελευταία στιγμή

Υπάρχουν κάποιες παρασκευές που μπορούν να γίνουν νωρίτερα, ώστε να τις έχεις έτοιμες και τελευταία στιγμή να τις ολοκληρώσεις. Η γέμιση της γαλοπούλας μπορεί να ετοιμαστεί 2-3 μέρες νωρίτερα και την τελευταία ημέρα που θα την ψήσεις, απλά να τη γεμίσεις. Επίσης έτοιμα από νωρίτερα μπορούν να είναι πολλά από τα συνοδευτικά σου. Πατατοσαλάτα, τζατζίκι, ακόμα και οι σαλάτες μπορούν να κοπούν από το πρωί εκείνης της ημέρας. Να θυμάσαι πως η σαλάτα που έχει κοπεί νωρίτερα δεν πρέπει να έχει λάδι, αλάτι, λεμόνι ή ξύδι ώστε να διατηρηθεί φρεσκότατη.

Βρήκαμε και 10 ιδέες από όλο τον κόσμο για ένα εντυπωσιακό τραπέζι.  

Γαλοπουλα

Η γαλοπούλα αποτελεί το κυρίως πιάτα στα Χριστουγεννιάτικα τραπέζια στη Β. Αμερική, στην Μ. Βρετανία, την Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία. Στην Αυστραλία, όπου τον Δεκέμβριο έχει καλοκαίρι, η γαλοπούλα σερβίρεται κρύα ή σε μπάρμπεκιου.

Παβλοβα

Η Πάβλοβα, που είναι γλυκό βασισμένο στην μαρένγκα, είναι πολύ δημοφιλές τα Χριστούγεννα στην Αυστραλία και τη Ν. Ζηλανδία, ενώ στην Μ. Βρετανία προτιμούν την πουτίγκα από τα αποξηραμένα φρούτα.

Παπια

Η πάπια αποτελεί παραδοσιακό Χριστουγεννιάτικο φαγητό στην Αυστρία και τη Δανία.

Χοιρινο

Στην Ονδούρα και στις Φιλιπίννες το ρολό χοιρινού αποτελεί το κυρίως πιάτο τα Χριστούγεννα.

Χοιρομερι

Το χοιρομέρι αποτελεί αγαπημένη επιλογή στη Σουηδία και τη Φιλανδία.

Χελι

Στη Νότια Ιταλία την παραμονή των Χριστουγέννων σερβίρεται τηγανητό χέλι και ανήμερα αρνί. Το παραδοσιακό γλυκό είναι το πανετόνε.

Γκλογκ

Στη Νορβηγία ένα από τα δημοφιλή Χριστουγεννιάτικα πιάτα είναι το χοιρινό κρέας ή τα αρνίσια παϊδάκια, σβησμένα με κρασί γκλόγκ.

Εγκνογκ

Το Εγκνογκ είναι δημοφιλές στον Καναδά και τις ΗΠΑ. Φτιαγμένο από γάλα και αβγό, συνοδεύεται με ρούμι

Μπακαλιαρος

Στην Πορτογαλία, οι οικογένειες μαζεύονται τα Χριστούγεννα για να φάνε βραστό μπακαλιάρο, που συνοδεύεται από βραστό λάχανο, πατάτες, αβγά και λάδι.

Ταμαλες

Στο Μεξικό, το Πουέρτο Ρίκο και την Ονδούρα σερβίρουν ταμάλες, που φτιάχνονται από ζυμάρι καλαμποκιού, κρέας και λαχανικά.